Ko o upokojenskih protestih piše ustanovitelj Inštituta 8. marec in aktivist Levice

Novinar Mladine Luka Volk na enem od shodov Levice (foto: Facebook)

“Protesti potekajo po vsej Evropi. Po vsem svetu. A nikjer jih ne organizira predsednik vlade. Protest je stvar civilne družbe,” je v enem od svojih člankov kot kritiko proti Janševi vladi zapisal Luka Volk, novinar Mladine, ki ga splet najde med ustanovitelji Inštituta 8. marec. Zapisane besede pa očitno ne veljajo, ko je na oblasti Golobova vlada, v tem primeru je civilna družba “navidezno civilno gibanje, ki ga je ustvarila stranka SDS”. To pa ni edina neskladnost v njegovih zapisih.

Protest upokojencev, ki je 2. marca napolnil ljubljanske ulice, je bil kot rezultat neizpolnjevanja obljub vlade Roberta Goloba. Rezultat nesposobnosti vlade je vedno slabša kakovost življenja ne le upokojencev, ampak vseh državljanov. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo ljudje zahtevali to, kar jim je bilo obljubljeno. Očitno pa to ni bilo v skladu z načrtom pripadnikov samooklicane “civilne družbe” oziroma nevladnih organizacij, kot je Inštitut 8. marec, saj ljudje zahtevajo to, kar jim pripada, posledično pa lahko (Bog ne daj) ostane manj zanje. Kako bi si potem NVO z Niko Kovač na čelu lahko privoščili počitnikovanja v tujini? Širjenje sovraštva proti vladi Janeza Janše je pripomoglo k temu, da so ljudje na državnozborskih volitvah izvolili napačnega. Danes to drago plačujejo, pri vsem tem pa je sodeloval tudi ustanovni član ekipe 8. marec, Luka Volk, ki je hkrati tudi novinar Mladine.

Pred kratkim se je ob protest upokojencev obregnil Luka Volk, novinar Mladine in koordinator Inštituta 8. marec. Ta je očitno vse udeležence protesta označil za “navidezno civilnodružbeno gibanje, ki ga je ustvarila stranka SDS“, da ne govorimo, da je po njegovem mnenju SDS ustvarila še kup ostalih združenj institucij. Njegova domišljija ne pozna meja, prav tako pa ne sposobnost metanja peska v oči sebi in ostalim, ker točno to njegove besede so. Kot da slovenska javnost ni priča razpadu javnega zdravstva, kot da ni več tisoč prebivalcev Ljubljane ostalo brez osebnega zdravnika, kot da ljudje niso še dodatno obdavčeni in kot da pred seboj nimamo vlade, ki ne le da ni izpolnila svojih obljub, ampak jo vodi človek, ki se poslužuje nedemokratičnih potez za “čiščenje” institucij in v ozadju skriva domnevno sporne posle, preko katerih se je opralo milijone evrov.

Foto: STA

Luka Volk ima prav, tokratni protesti so bili drugačni od tistih, ki smo jih videli med pandemijo. Tokrat so imeli pravi motiv in tokrat so bili dejansko upravičeni. Kdo v času Janševe vlade ni dobil denarne pomoči in to ne le enkrat? Kje smo v času Janševe vlade videli tak razpad sistema, kot ga vidimo pod Golobovo vlado? Protesti v času Janševe vlade, ne le da niso bili opravičeni, bili so načrtovani. Res je, Luka Volk, protestov ne organizira predsednik vlade ampak civilna družba. In v vašem primeru so jo res organizirale nevladne organizacije, kar pa ne pomeni, da javnost ni spregledala, da je bila vseskozi v ozadju podpora ali celo delna organizacija današnje vladne koalicije. Zakaj? Da bi načrtno nadaljevala uničenje vsega dobrega, kar se je zgodilo v času Janševe vlade.

Volk zagovarja “prihodnost mladih”, hkrati pa podpira ideologijo, ki uničuje njihovo prihodnost
V enem od svojih člankov iz leta 2020 je Luka Volk zapisal tudi, da “Mladi v tej državi na zelo veliko žalost prihodnosti nimajo.” Kaj pa bi na to Volk porekel danes, ko ne le da mlade pesti draginja, vedno težje bo zanje tudi iskanje zaposlitve, sploh ko Golobova vlada z obdavčitvami neprestano udriha po gospodarstvenikih, ki odhajajo iz Slovenije. Se jim je v času Janševe vlade precej bolje pisalo in to so dejstva. Od izplačanih dodatkov, dviga študentske urne postavke, sprejemanja davčne olajšave za mlade pod 29 let in kup ostalih olajševalnih okoliščin. Smešno je govoriti o “težavah mladih” v času, ko so imeli dejansko možnost napredovati, hkrati pa zagovarjati stališča Levice, ki prav stremi k iztrebljanju gospodarstva, posledično k revščini po principu “vsi enaki, vsi revni”.

Luka Volk na enem od shodov Levice. (Foto: Facebook)

Se spomnite afere Smodej? Ko so v javnost prišla pričevanja perverzij, ki jih je kvaziumetnik Dušan Smodej počel z dekleti v kleti Fotopuba. In ko je Inštitut 8. marec, ki se opeva kot veliki zaščitnik žensk, potreboval skoraj 14 dni, da se je odzval. Kot koordinator 8M je imel Luka Volk možnost odreagirati v skladu s tem, kar naj bi zagovarjal, in sicer “ničelno stopnjo tolerance do spolnega nasilja”. Pa od njih ni bilo ne duha ne sluha in tudi zahteve o primernem sankcioniranju Smodeja ni bilo. Čeprav smo vsakodnevno izvedeli dodatne informacije o spolnem predatorstvu Smodeja in njegovih prijateljev in kdo vse se je gibal v tej družbi, je Volk to označil za “politično zgodbo” in da – pazite to – “javni linč vodi še v večje težave“. Mar res? Javno izpostavljanje spolnih predatorjev po njegovem mnenju ni v redu? Zakaj? Ker bi to lahko “pustilo posledice” na Dušanu Smodeju? Očitno se je Volku težko odločiti, na katero stran bi stopil, saj je nekdanje Smodejevo dekle Maiken Kores le njegova prijateljica, hkrati pa je iz Filozofske fakultete, kjer je o spolnem nasilju že precej slišal od nekdanjega profesorja Igorja Pribaca.

Nekdanje dekle Dušana Smodeja Maiken Kores in koordinator Inštituta 8M Luka Volk (Foto: Facebook)

Ne preseneča dejstvo, da je Volk tudi velik zagovornik parade ponosa in LGBTQ ideologije, saj je ob sprejetju družinskega zakonika, ki posega v temeljno vrednoto družine, na Facebook ponosno izjavil, da  je “najvišje sodišče v Sloveniji storilo to, kar politika ni doslej zmogla ali znala in državo uvrstilo v veliko skupino osemnajstih evropskih držav, ki poznajo enakopravnost na področju zakonske zveze in posvojitev.” Tipično levičarsko, zagovarjanje kvazi marginalnih skupin na podlagi čustev in iracionalnih prepričanj in zavračanje osnov biologije. Kajti to predstavlja LGBTQ ideologija – ta namreč ne le zavrača osnove biologije ampak se celo posmehuje iz žensk in njihovih sposobnosti.

Histerija predsednice DZ je za Volka “normalna”
Zato je še toliko bolj ironično Volkovo izpostavljanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič in poveličevanje njene “ženske moči” na visokem položaju, na katerem je. Čeprav je vsem jasno, da so njeni vedno bolj pogosti izpadi izkaz očitne “neuravnovešenosti” in nedoraslosti tako odgovornemu položaju, nas Volk želi prepričati, da temu ni tako, in da so vsi “napadi nanjo mizogene narave”. Kako lahko nekdo podpira ideologijo, ki uničuje pomen “ženska”, hkrati pa izpostavlja “moč ženske” in nas želi prepričati, da je njena histerija “povsem normalna”, čeprav vsi vemo, da o odgovornih stvareh, ki se tičejo ne le nje ampak več kot dva milijona prebivalcev Slovenije, ne more odločati nekdo, ki ne nadzirati niti svojih čustev in to pred kamero?

Ljubljana, Državni zbor.
Začetek redne seje DZ s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi.
Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

“Politika ni nujno vedno zadržana, lahko je nabita s čustvi, objemi, mahanjem in z živimi barvami. Ker je navsezadnje tako tudi resnično življenje,” pravi Volk, ki pa očitno enako kot Golobova vlada potrebuje “klic k razumu”, kot pravi predsednik SDS Janez Janša.

Luki Volku samo eno: Politika je stvar dejstev in dejstvom ni mar za vaša čustva.

Tanja Brkić