fbpx

Ko opoziciji zmanjka zdrave pameti: SAB nad ukrepe za varovanje rizičnih skupin!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Stranka SAB je v teh dneh poskrbela za val zgražanja z nasprotovanjem posebnim terminom, v katerih lahko nakupujejo le upokojenci, nosečnice in invalidi. Vlada jih skuša tako zaščitit pred novim koronavirusom. Prav tako Alenka Bratušek nasprotuje preverjanju spoštovanja tega pravila s pregledovanjem osebnih dokumentov. “Berite predpise z zdravo pametjo” pa jim odgovarja Janez Janša.

Tudi Stranka Alenke Bratušek se v opoziciji ne znajde ravno najbolje in v teh dneh na dan prihaja vsa njihova zmedenost. Med drugim očitno nasprotujejo vladnemu ukrepu, s katerim je bil za zaščito upokojencev, poleg njih pa še invalidov in nosečnic, pred okužbo z novim koronavirusom uvedel poseben termin za nakupovanje med 8. in 10. uro dopoldne. Prav tako jih očitno moti, da je bil naknadno dodan še en poseben termin in sicer zadnja ura obratovanja trgovine oz. med 17. in 18. uro.

Z osebnimi dokumenti se identificiramo na vsakem koraku
Ker prihaja do kršitev in mnogi mlajši, ki so sicer manj rizična skupina, a kljub temu lahko prenašajo virus, želijo na vsak način vstopiti v trgovine znotraj navedenih rezerviranih terminov, je možno starost zdaj preverjati z osebno izkaznico. Tudi temu pri SAB očitno niso naklonjeni: “Legitimacija z osebno izkaznico pred vstopom v trgovino je za upokojence nedostojen ukrep, ki brez kakršnega koli razloga posega v temeljne človekove pravice. Zdravi upokojenci ob uporabi zaščitne opreme ne potrebujejo nikakršnih omejitev pri nakupovanju!”

Pri tem pa pozabljajo, da se zahteva identifikacija z osebno izkaznico praktično na vsakem koraku in ne samo takrat, ko nas želijo preveriti policisti: na pošti ob prevzemu pošiljk, ob vstopu na sodišče, na banki pri dvigu denarja, celo v trgovini pri nakupu alkohola in cigaret, če gre za mladoletno osebo. V teh primerih očitno ne gre za posege v pravice državljanov, vsaj nismo zasledili, da bi koga v SAB ali opoziciji motili. Premier Janez Janša je na očitke SAB odgovoril, da ukrep ne zahteva avtomatičnega kazanja dokumentov. “To pride v poštev le v mejnih primerih, ko bi nekdo izven ranljive skupine starostnikov po oceni varnostnika ali vratarja na vhodu želel izsiliti vstop v času, ki je rezerviran za starejše. Berite predpise z zdravo pametjo.

Kako bi Bratuškova preverjala upravičenost posameznikov do ugodnosti, za katero je ukradla idejo SDS?
Butaste načine, s katerimi Alenka Bratušek nasprotuje delu vlade Janeza Janše so kmalu razširili tudi nekateri režimski mediji. Novinar Aljuš Pertinač je ob tem zapisal: “Hvala bogu za državno @STA_novice. Laskavi naziv politične hinavke dneva si zasluži @ABratusek. Spomnimo, po njenem zakonu bodo imeli starejši od 65 let poleti javni prevoz zastonj. Kako se bodo izkazali? Uganili ste, z osebno izkaznico. Ampak to jim ne bo jemalo dostojanstva.”

Spomnimo, brezplačni javni prevoz za upokojence je bila sicer zamisel opozicijske Slovenske demokratske stranke, ki pa jo je koalicija zavrnila. Nato so jo prepakirali in skušali prodati kot svojo. “Res smo veseli, da koalicija kopira naše dobre predloge! Spoštovani upokojenci, brezplačni javni potniški prevoz v prihodnjem letu smo vam zagotovili v SDS,” so sporočili oktobra.

Rok Krajnc