fbpx

Ko plačanci dobijo svojo nagrado: Karba prenehal s sprenevedanjem in začel z delom za Židanove Socialne demokrate

Politkomisar Jernej Štromajer in Dejan Karba. (Foto: Twitter)

Nekdanji novinar Dela in Dnevnika ter spodleteli kandidat za ljutomerskega župana Dejan Karba je s ponedeljkom, 23. septembra 2019, nastopil delo svetovalca v poslanski skupini SD. S tem je postalo povsem očitno, da pretekla leta ni deloval kot profesionalni novinar, ampak kot družbeno-politični delavec, pišoč po nareku tranzicijske levice oziroma globoke države. Ni pa Karba osamljen primer. V zadnjem času vse več novinarjev aktivno zapušča novinarstvo in se zaposluje v politiki. Izbirajo med SD in LMŠ.

Dejan Karba je leta 2006 diplomiral iz teologije in se nato zaposlil na časopisu Delo, kjer se je “proslavil”, bolje rečemo osramotil, zlasti z dvema temama: to sta afera Patria ter domnevni sin kardinala Franca Rodeta. Prav Karba je denimo objavil, da je denar od afere Patria odtekal za kritje stroškov izdaje brezplačnikov v domnevni prikriti lasti SDS, izkazalo pa se je, da je pisal laži in polresnice.

Pozneje je moral časopis Delo zapustiti, pod svoje okrilje pa ga je vzel Dnevnik, kjer se je zaposlil tudi Zoran Potić. Karba je sicer registriran kot samostojni podjetnik oziroma samostojni novinar.

Ali SD ali LMŠ
Bolj jasne pa so njegove politične barve postale lani, ko je postal tudi uradni kandidat SD za župana Ljutomera in se prebil v drugi krog, a brez zmage. Ni pa skrivnost, da so ga pri tem podpirali celo nekateri iz NSi. Karba je bil izvoljen za občinskega svetnika Občine Ljutomer na listi SD. Zanimivo je, da se je ob zamenjavi ministra za kulturo (spomnimo, ob odstopu Dejana Prešička je v vlado prišel na mesto kulturnega ministra Zoran Poznič) govorilo tudi o tem, da bi Karba utegnil postati novi državni sekretar na omenjenem ministrstvu. Nekateri so tudi ugibali o njegovi morebitni zaposlitvi na NPU. Vprašanje o tem, ali je Karba res zaposlen v poslanski skupini SD, so pri Demokraciji poslali tudi na samo poslansko skupino, kjer so jim zaposlitev Karbe potrdili.

Kadrovski cunami z RTV Slovenija v politiko
Nikakor pa ni Karba edini novinar v zadnjem času, ki je zapustil novinarske vode in prešel v politiko. Teh je namreč v zadnjem času vse več, kar veliko pove o novinarskem cehu, ki se tako rad sklicuje na nevtralnost, medtem ko vztrajno deluje v skladu z lastnimi političnimi ambicijami. Pred komaj tednom dni smo poročali, da je zdaj nekdanja novinarka RTV Slovenija Nuša Baranja dobila novo službo pri LMŠ, kjer je 16. septembra nastopila kot podsekretarka v poslanski skupini LMŠ, pri čemer deluje kot svetovalka za odnose z javnostmi.

Nuša Baranja je prestopila iz RTV v LMŠ. (Foto: Facebook)

Delo v vrstah LMŠ je našla tudi novinarka RTV Slovenija Nika Benedik, ki je zaposlena v kabinetu premierja Marjana Šarca, kjer naj bi skrbela za njegovo javno podobo. Ravno tako je iz RTV Slovenija v LMŠ prestopila novinarka Uršula Majcen, ki je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda.

Trend, ki ga je začela Fajonova
Ob tem pa ne gre pozabiti na nekdanjo zunanjepolitično novinarko POP TV Ireno Jovevo, ki so jo postavili za nosilko svoje liste za evropske volitve, kar je bilo dovolj za izstrelitev v Bruselj. Njeni javni nastopi, na katerih je delovala kot pokvarjen robot, ki ne zna spraviti skupaj enega smiselnega stavka, so bili najboljši indikator, kakšnega načina dela je bila vajena – po navodilih.

Tanja Fajon je že leta 2009, ko je prvič kandidirala za evropsko poslanko, postavila standard “iz novinarstva v politiko”. (Foto: STA)

Ne gre pozabiti niti evroposlanke Tanje Fajon, ki je sploh začela ta trend. Nekoč novinarka RTV Slovenija, ki je med letoma 2001 in 2009 delovala kot dopisnica iz Bruslja, je potem s pomočjo SD prišla do evroposlanskega fotelja.

Recept je na tej točki že oguljen, a zdi se, da je za marsikaterega novinarja nadvse mikaven. Kdor bo poslušen in bo deloval v skladu z navodili, bo za to tudi ustrezno nagrajen.

Rihard Orel