Ko se politika naslaja nad čistkami v medijih

Foto: Levica/X

Svet RTV Slovenija je podal soglasje k razrešitvi Uroša Urbanije s položaja vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija. Brez glasu proti.” Tako so v Levici pozdravili razrešitev Urbanije, oglasili so se tudi v nevladni organizaciji 8. marec.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj podal soglasje upravi RTVS k razrešitvi Uroša Urbanije z mesta v. d. direktorja Televizije Slovenije (TVS). Svetniki so soglašali tudi s predlogom uprave za imenovanje Andraža Pöschla za novega v. d. direktorja TVS. Obe odločitvi je svet RTVS sprejel soglasno, kar je v demokratični družbi še posebej zaskrbljujoče in nakazuje na ideološko monolitnost organa, v katerem so pretežno nevladne organizacije.

Urbanijo so tako kot generalnega direktorja Andreja Grah Whatmougha, razrešili mimo pravil. Peter Jančič je v svojem prispevku na portalu Spletni časopis opozoril, da Urbaniji niso omogočili, da bi se lahko branil pred obtožbami, s katerimi ga je novi generalni direktor Zvezdan Martić predčasno odstavljal kot začasnega direktorja. Po zakonu, ki ga je sprejela koalicija, njegovo veljavnost pa je nekaj časa ustavilo ustavno sodišče, je bil Urbanija že odstavljen kot direktor, opravlja pa še vlogo vršilca dolžnosti direktorja, dokler nov svet RTVS z razpisom ne izbire novega direktorja. A s čistko se je novemu “svobodnemu” vrhu tako mudilo, da so Urbanijo včeraj odstavili kot začasnega direktorja še preden so izbrali naslednika z razpisom, kar za menjavo vodilnih kadrov iz časov drugačne večine v parlamentu določa zakon. Ravnali so po načelu, da ni važno, če je pismen (izpolnjuje pogoje in je najboljši kandidat), samo da ni nazorsko na desni. Za novega začasnega direktorja televizije so določili Andraža Poeschla. Da gre za politične čistke v mediju ne skrivajo. To celo proslavljajo.

Pot v diktaturo
Prav tako so zaskrbljujoča navijaška ploskanja politike, ko gre za nacionalni medij vseh državljanov. Ki ne pove nič drugega kot to, da gre za politični obračun z namenom popolnega obvladovanja RTV. In pa da kot družba postopoma drvimo v diktaturo, kot smo jo poznali pred letom 1991. Zato nas lahko posebej skrbijo ocene kritičnih intelektualcev, da gre za restavracijo prejšnjega sistema.

Vprašanja smo poslali tudi novinarskim organizacijam.

M. P.