fbpx

[Video] Ko poslanka Eva Irgl stisne v kot doktorja prava s smislom za kršenje človekovih pravic

Eva Irgl (Foto: STA)

Pravosodni minister mag. Goran Klemenčič včeraj kljub večkratnim pozivom ni odgovoril na nekatera bistvena vprašanja, ki so povezana z njegovo integriteto.

V nadaljevanju objavljamo razpravo Eve Irgl ob interpelaciji ministra.

“Gospod Horvat, vi ste v svoji razpravi med drugim rekli, da mi ne verjamemo v lastno interpelacijo in da tudi zato nismo postavili nikakršnih vprašanj ministru za pravosodje, ki ga danes interpeliramo že od desete ure dopoldan. To ne bo držalo. Verjetno vas ni bilo tukaj, ko sem sama zastavila, mislim da devet jasnih vprašanj ministru za pravosodje, ampak je pa res, da mi še do sedaj ni odgovoril, čeprav sem prosila, da tega ne stori ob enajsti uri zvečer ali ob polnoči, ampak da nemudoma odgovori na ta vprašanja. Ampak očitno ne more odgovoriti. In zdaj bom še enkrat ponovila, kaj sem želela od gospoda ministra tudi vam, ker vas tukaj očitno ni bilo, da boste vedeli.

Spraševala sem ga, ali lahko postane minister oseba, ki ravna v nasprotju z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Spraševala sem ga, ali lahko postane minister oseba, ki krši zakonodajo, ki krši tudi najvišji pravni akt Republike Slovenije in je to dokazano v primeru gospoda Klemenčiča. Ni odgovoril. In s tem je kršil tudi človekove pravice, gospod Horvat. Ni odgovoril. Ne, on se poteguje raje še za mesto komisarja pri Svetu Evrope za človekove pravice. Vprašala sem ga, ali lahko postane minister nekdo, ki dokazano zavaja in laže v za državo bistvenih stvareh. Govorimo o pranju denarja in o tem, kaj je minister oziroma takrat kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije sploh storil v tem primeru. Ni odgovoril na to vprašanje. In vemo, kaj je delal. Vprašala sem ga, ali lahko postane minister nekdo, ki ne želi pojasniti svojega premoženja, ki Mandatno-volilni komisiji, ki jo vi vodite v tem mandatu, gospod Horvat, ne predloži vse dokumentacije o lastnem premoženju. Ali mi lahko vi odgovorite, gospod Horvat, ki ste tudi pravnik, ali ima lahko takšna oseba prepotrebno integriteto in dovoljšno, da lahko postane minister? Sploh minister za pravosodje.

Vprašala sem ga, ali lahko postane minister oseba, ki ne zna pojasniti, zakaj hiša, v kateri biva, ni vnesena v evidence GURS, čeprav je bila ta oseba, v tem primeru minister, dvakrat opozorjena s strani pristojnih institucij, da mora to storiti. Vsi ostali državljani so to storili. Zakaj ni prijavil podjetja svoje žene – tudi to sem ga vprašala, ali lahko zaradi tega postane minister za pravosodje. Vprašala sem ga, kako je možno, da je dobil kredit po bistveno ugodnejših pogojih kot ostali in ali je lahko dejansko zaradi tega postal minister za pravosodje, in vprašala sem ga, ali lahko postane minister oseba, ki je še kot državni sekretar, sicer na ministrstvu za notranje zadeve, asistiral koruptivnemu ravnanju pri postopkih v zvezi z nakupom stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada. Gospod minister, mi na to ni odgovoril.”

C. Š.