Ko poslanec Nemec vklopi “magistrsko” logiko: od protiustavnega rebalansa proračuna odvrača pozornost kar z zdravstvom, ki ga je pomagala uničevati njegova stranka!

Matjaž Nemec (Foto: Facebook)

Sprevrženosti levičarjev res ni videti meja, na Janševo sporočilo, s katerim je opozoril, da bo SDS zahtevala ustavno presojo rebalansa proračuna, se je poslanec SD Nemec odzval kar z usmerjanjem pozornosti na zdravstvo. A prav zdravstvo je v veliki meri pomagala uničiti njegova stranka SD, to pa počne še danes, pod Šarčevo vlado namreč ni na vidiku pravih reform in izboljšav. Prav tako se je Nemec, ki je maturiral pri 27 letih, grdo osmešil s svojo ekonomsko nepismenostjo, bizarni pa so tudi odzivi premiera Šarca. A reforme tranzicijskim levičarjem niti niso v interesu, s plenjenjem slovenskega zdravstvenega sistema med drugim bogatijo njihovi pajdaši in se financirajo njihova glasila, medtem pa običajni državljani umirajo v čakalnih vrstah ali pa se za njihovo zdravljenje v tujini zbirajo zamaški!

Veliko pozornosti v teh dneh vzbuja postopek sprejemanja protiustavnega rebalansa proračuna, ki ga je izsilila nadkoalicijska skrajna Levica, pričakovano ga bodo podprle koalicijske stranke in tudi Slovenska nacionalna stranka. V rebalansu je med drugim več denarja namenjenega oskrbi in integraciji migrantov ter delovanju nevladnih organizacij, skrb vzbujajoč pa je njegov rekorden, več kot 10-milijarden obseg, kar je povsem neprimerno v času ohlajanja gospodarske rasti.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v petek prek družbenega omrežja Twitter tako napovedal ustavno presojo oziroma pobudo za presojo ustavnosti: “Sprejeti rebalans proračuna 2019 je evidentno protiustaven. Strukturno pa najslabši po letih 2009 in 2010. Slovenijo nevarno izpostavlja velikemu tveganju v času ohlajanja gospodarske rasti. Zahtevali bomo ustavno presojo.”

Povsem mimo pa je udaril poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec, ko se je takole odzval na Janševo sporočilo: “Pred očmi nam razpada zdravstvo, ta pa o protiustavnosti rebalansa.”

https://twitter.com/MatjaNemec/status/1109351369650196480

Prav stranka SD je v največji meri odgovorna za razpadajoč zdravstveni sistem
Odziv Nemca je pri vsem tem najmanj neokusen z obzirom na to, da je prav stranka SD sestavni del koalicije, ki odlaša z nujnimi reformami, prav tako pa je bila tudi del prejšnje koalicije in tudi predprejšnje koalicije. Skupni imenovalec vseh teh koalicij je bil to, da so nastale izključno zaradi nasprotovanja SDS, to pa je terjalo posledice med drugim tudi na zdravstvenem sistemu. Razen tega, da bi vanj zmetali več in več davkoplačevalskega denarja, slovenske levičarske stranke ne premorejo boljšega programa ali pa vizije. Spomniti velja, da se je SDS v času vlade Mira Cerarja kot največja opozicijska stranka na težave zdravstvenega sistema opozarjala tudi z interpelacijami proti ministrici Milojki Kolar Celarc, v njih so ji med drugim očitali, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

V SD so do zadnjega podpirali uničevalko zdravstva Milojko Kolar Celarc. (Foto: STA)

A stranka SD je ministrico do zadnjega podpirala. Rezultat bode v oči, trojček koalicijskih strank SMC, SD in DeSUS je na volitvah popolnoma pogorel, stranka SD pa ponavlja napako in je vstopila v koalicijo Marjana Šarca. Tudi slednji ni bil sposoben ponuditi nikakršne vizije ali pa ukrepov za reševanje slovenskega zdravstvenega sistema.

Z ekonomsko nepismenostjo oz. ignoranco se lahko primerja s poslanci skrajne Levice
Ob tem velja opozoriti še na to, da ima zdravstvo, ki ga Nemec omenja v svojem odzivu, ločen proračun od državnega, proračun ZZZS se namreč financira z ločenimi prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje. In če ti ne zadostujejo, čakalne vrste pa se daljšajo, je to znak za alarm in ne za preusmerjanje sredstev iz državnega proračuna v blagajno ZZZS. Centralnoplanski zdravstveni sistem pač ne more dolgoročno učinkovito funkcionirati, tudi informatizacija, ki jo je obljubljal Šarec, ne bo pomagala. S povsem enakimi težavami čakalnih vrst se namreč sooča tudi britanski državni zdravstveni sistem NHS (National Health Service), proračun za katerega vlada Therese May vsako leto poveča za dodatnih 20 milijard britanskih funtov, a to ne pomaga, Velika Britanija pa se na lestvicah glede na zdravstvo kljub višji splošni razvitosti uvršča ob bok Sloveniji.

Tudi Šarec se odziva s cinizmom in aroganco na škandalozno fiskalno planiranje
Vse to pa ni le rezultat ekonomske nepismenosti in ignorance Nemca, ki je, mimogrede, do mature “prilezel” šele pri 27 letih, pač pa gre za modus operandi celotne koalicije. Tudi premier Šarec, ki ga lestvice priljubljenosti glede na javno mnenje uvrščajo visoko, misli, da je najpametnejši in tako ignorira opozorila opozicijskih strank SDS in NSi, ki je prav tako opozorila na neustavnost rebalansa, odložilni veto Državnega sveta in opozorila Fiskalnega sveta. Davorin Kračun je tako v četrtek za TV Slovenija povedal, “da rebalans ni v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu, ni pa mogoče na podlagi enega leta sklepati, ali bo res kršena tudi ustava. Se pa tveganje, da ustavno določilo ne bo izpolnjeno, po njegovih besedah povečuje.” Kritičen je bil tudi Matej Avbelj, ki je dejal, da obstajajo prepričljivi argumenti, da rebalans proračuna, kot je bil sprejet, ni v skladu z ustavo in dodal: “Če bi ustavno sodišče ugotovilo neskladnost, bi moral biti to v vsaki resni državi prvovrstni škandal. Škandal bi bil v urejeni pravni državi že to, da vlada ravna v nasprotju z zakonom, je dodal Avbelj. V primeru ugotovljene neustavnosti bi bila po Avbljevih besedah podana tudi podlaga za ustavno obtožbo, šlo pa bi tudi za prelomno točko, ko bi se pokazala verodostojnost države v odnosu do evropskih partneric.”

Foto: STA

A Šarec krivdo za nastalo situacijo vali na SDS, ki naj bi s tem želela ustvarjati politični nemir. SDS ima po njegovih besedah vso pravico do prizadevanj za vložitev zahteve za presojo ustavnosti rebalansa letošnjega proračuna, vendar pa se mu to zdi popolnoma nesmiselno in spet le ustvarjanje političnega nemira. “Stvari so povsem pod nadzorom,” je Janševo napoved po koncu vrha EU v Bruslju komentiral Šarec in zagotovil, da rebalans ne krši ustave. “Minister Bertoncelj, vlada in jaz ravnamo popolnoma odgovorno,” je zagotovil predsednik vlade. “Če imajo nekateri preveč časa, ker niso sestavili vlade, pa naj delajo, kot mislijo, da je prav,” je še pristavil Šarec, kot je navajala STA. Ob tem velja opomniti, da bo po nedavnem odhodu Sama Fakina ministrstvo za zdravje do nadaljnjega vodil kar Šarec sam!

Slovenski socialistični zdravstveni sistem je prostor za plenjenje slovenskih tranzicijskih levičarjev
Že lani smo pred volitvami na Nova24TV pisali, da tudi iz študije OECD o neučinkovitem oziroma razsipnem trošenju v zdravstvu v 28 državah izhaja, da bi bilo mogoče marsikaj prihraniti, kar bi ljudem omogočilo boljši dostop do zdravstvenih storitev in zmanjšanje finančnega bremena. Slovenija se pri tem nahaja v zgornji tretjini držav, ki največ namenjajo za administrativne stroške v zdravstvu, prav tako pa se uvršča v zgornjo polovico držav, kjer zdravstvo kot koruptivno označuje kar 42 odstotkov vprašanih. A namesto reform bi tranzicijski levičarji raje problem reševali z metanjem dodatnega davkoplačevalskega denarja v ta zavožen sistem, stranka SD je tako pred volitvami obljubljala, da bodo za interventno rešitev čakalnih dob namenili 150 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Povsem razumljivo, kot je v eni izmed svojih kolumn Miro Petek razkril, se je v lastništvu Mladine “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja”. Ob tem je imel v mislih zamejski finančni sklad KB 1909, ki ima korenine v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Ob tem je Petek opozoril, da je bilo poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. No, nobenega dvoma ni, da je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje.

Na račun slovenskega zdravstva bogatijo privilegirani levičarji, ki se sami radi zdravijo v tujini, za običajne pa zbiramo zamaške
Ne moremo pozabiti tudi, da je izkoriščanje vez in poznanstev za to, da se je zagotovil medicinski material, nekdanji minister za zdravje in poslovni pajdaš Janeza Zemljariča Borut Miklavčič ocenjeval kot pomoč in donatorstvo. Miklavčič iz vrst SD je s posli v zdravstvu med drugim kupil luksuzno jahto od podjetij iz davčnih oaz, v lasti ima tudi vikend v Piranu. To je sicer le en primer, znano pa je, da se levičarji radi poslužujejo zdravljenja v tujini, saj v slovenski zdravstveni sistem ne zaupajo, kot vse kaže pa si stroške lahko krijejo prav ironično, na račun izčrpavanja slovenskega zdravstvenega sistema. Medtem pa za običajne državljane, ki jih v socialističnem zdravstvenem sistemu niso sposobni pozdraviti, pogosto zbiramo zamaške, da bi tako pomagali financirati zdravljenje v tujini, ko ZZZS tega ne želi pokriti. Lahko se ob tem še vprašamo, koliko jaht se bo še kupilo na ta račun in kdaj bodo končno v prvem planu bolniki, ki zaradi predolgih čakalnih vrst tudi umirajo?

J. Ž.