fbpx

Ko pridejo ukazi iz ozadja: Kako sta Pelko in Leben pritisnila na Cerarja, da je šel v koalicijo s Šarcem, zdaj ga tudi rušita

Stojan Pelko (Foto: STA)

V SMC so se končno zavedli dejstva, da jih je Šarec žejne peljal preko vode, pri tem pa poskrbel za njihov totalni razpad. S takimi prijatelji, kot jih ima Cerar, so kakršnikoli sovražniki odveč, v nekoč največji stranki pa so ponovno oživela mrmranja, ali ni bila napaka, da niso šli v koalicijo z SDS.

Potem ko je zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben odstopil s položaja ministra in zatem še iz stranke SMC, katere ustanovni član je bil, so se po pisanju Požareporta pojavile trditve, da namerava v kratkem prestopiti v LMŠ ter zasesti mesto državnega sekretarja za okolje v kabinetu premierja Marjana Šarca. Do takrat pa bo Leben ponovno pomočnik direktorja v državni družbi BLS Sinergije, ki je v lasti Istrabenza, Hotelov Bernardin Save in Save Turizma.

Gre za svojevrsten sovražni prevzem. Šarcu je uspela celovita kanibalizacija SMC Mira Cerarja, zaradi česar so znotraj stranke oživeli stari pozabljeni spori, v katerih se številni sprašujejo, “zakaj se po lanskih volitvah ni šlo raje v koalicijo in vlado” z SDS.

Golobič dal ukaz o umiritvi napadov na SMC
Erozija SMC naj bi po končanih evropskih volitvah doživela svoj vrhunec, zaradi česar se je dokončno oslabljeni zunanji minister Cerar znotraj koalicije znašel v veliko šibkejši poziciji kot pa po katastrofalnem volilnem rezultatu na zadnji državnozborskih volitvah. Vse bolj namreč postaja jasno, da je zgodba SMC končana. Zanimivo pa je, da so ravno po vseh teh škandalih in aferah v povezavi s korupcijo, v katerih se je pojavljala SMC, napadi na stranko s strani osrednjih medijev nenadoma ponehali. Zgodba o aferi s preplačilom žične ograje na meji je čez noč za medije, ki so jo pred tem stalno na veliko promovirali, postala nezanimiva.

Gregor Golobič je po pisanju Požareporta besen na Marjana Šarca, ker je ogrozil projekt nove velike LDS. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Za to naj bi bil odgovoren kar Gregor Golobič v dogovoru z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom. Razlog za to naj bi bila ravno Šarčeva neposlušnost, ko je zavrnil sodelovanje z SMC in SAB Alenke Bratušek na evropskih volitvah. Akterji globoke države so se tako odločili dati Šarcu lekcijo. Do tega naj bi prišlo kljub temu, da je na Šarčevem seznamu kandidatov za volitve v Evropski parlament tudi Golobičev človek Klemen Grošelj, ki trenutno opravlja delo državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo.

Stojan Pelko v družbi Golobiča. (Foto: STA)

Kučan naj bi se te dni trudil s promocijo evroposlanca Igorja Šoltesa, ki tokrat ne kandidira na lastni listi Verjamem, temveč naj bi po govoricah postal vodilni kandidat DeSUS-ove liste. Za stranko upokojencev kaj takega ne bi bilo prvič, saj so na zadnjih EU-volitvah nastopili z Ivom Vajglom, ki je bil pred tem član LDS in nato v Golobičevi stranki Zares.

Cerar želel v koalicijo z SDS, zdaj pa je izvisel
Na koncu v zgodbi z SMC vedno ostane Stojan Pelko, ta je bil namreč odločilen pri nadaljnji usmeritvi SMC in Cerarjevi zavrnitvi sodelovanja z Janezom Janšo po volitvah. Koaliciji z SDS naj bi bili v vrhu stranke poleg Cerarja naklonjeni še Zdravko Počivalšek, Aleksandar Kešeljević in Mitja Sojer-Mič. Nasprotovali pa so zdaj član SD Milan Brglez, Lilijana Kozlovič in Andrej Klemenc. Razmišljalo se je o koaliciji SDS, SMC, NSi in SAB, a je takrat vskočil Golobičev tesni izvrševalec Pelko.

Stojan Pelko v družbi Jankovića in njegove PS. (Foto: STA)

A dan preden bi predsednik NSi Matej Tonin oblikovanje koalicije naznanil medijem, se je s Cerarjem sestal Pelko, ki naj bi Cerarju grozil, da ga bodo, če bo “šel z Janšo, medijsko uničili, da ne bo dobil nobene službe več, niti predavati več ne bo mogel nikjer v Sloveniji. In po dveh urah pogovora je preparirano prestrašeni Cerar poklical Bratuškovo in Tonina ter dogovor, da gredo v koalicijo z Janšo, ne pa s Šarcem, odpovedal”.

Stojan Pelko v družbi Alenke Bratušek in SAB. (Foto: STA)

Svoje naj bi takrat prispeval tudi Leben, ki je bil pomemben akter pri sestavljanju Šarčeve koalicije. Premier in nekdanji minister naj bi se takrat tudi zbližala. Pelko pa naj bi sedaj prepričeval Cerarja, da bi ta lahko bil “odličen kandidat za predsednika države” čez tri leta. Ob tem ne gre pozabiti nekdanje Jankovićeve piarovke in nekdanje žene Stojana Pelka Nataše Pelko, ki se je znašla pod žarometi, potem ko so v javnost pricurljala sporočila, povezana z afero makete za 2. tir. Pelkova je takrat vso odgovornost zvalila na Lebna. Pelkova je trenutno zaposlena v podjetju 2TDK, ki je odgovorno za izgradnjo in investicijo 2. tira Divača-Koper. A v sklopu vsega zapisanega se postavlja vprašanje, če nista ravno Pelkova tista, ki še danes vlečeta vse niti v SMC, Cerar pa je zgolj primerna marioneta.

R. O.