fbpx

Ko profesor za nekdanjo študentko in kandidatko za ustavno sodnico izjavi, da je agresivna oportunistka in ne ve kaj je vprašanje navadne poštenosti! “Za sodnika je to smrt …!”

Katja Šugman Stubbs (Foto: STA)

Izbranka predsednika republike Boruta Pahorja za ustavno sodnico Katja Šugman Stubbs je za nekdanjega sodnika ustavnega sodišča, dolgoletnega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, Boštjana M. Zupančiča problematična. Na omrežju Twitter je do pravnice, katere delo dodobra pozna, ker je bil tudi njen mentor, zavzel zelo kritično stališče in jo ocenil za agresivno oportunistko. “Pa ne sanja se ji, kaj je to avtonomno pravno mišljenje. Tudi vprašanje navadne poštenosti”. Zupančičev zapis po samopredstavitvi Šugman Stubbsove 14. novembra v predsedniški palači v celoti preberite v nadaljevanju.

Pahor je prejel dve kandidaturi za mesto na ustavnem sodišču, kandidirala je tudi nekdanja pravobranilka na Sodišču EU v Luksemburgu in nekdanja sodnica na Splošnem sodišču EU, ki je sodelovala v delovni skupini 17 za pogajanja Slovenije za članstvo v EU Verica Trstenjak, a se je odločil predlagati Šugman Stubbsovo.

Šugman Stubbsova je sicer v preteklosti v javnosti zastopala stališča kršiteljev človekovih pravic in ustave, ko je zagovarjala odločitev sodnice Barbare Klajnšek, ki je na prvi stopnji v zadevi Patria na podlagi obtožnega predloga, ki je temeljil na dejanju, storjenem na neznanem kraju, ob neznanem času in na neugotovljen način, izrekla obsodilno sodbo. Borut Pahor je bil sicer v času, ko se je odvijal proces Patria, predsednik stranke prenoveljenih komunistov SD. Leta 2011, ko se je pričelo sojenje prvaku opozicije Janezu Janši, je bil Pahor predsednik vlade, soavtor politične afere Patria, ki je na ustavnem sodišču padla, pa njegov generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl.

Škandal24