fbpx

Ko se partija vmešava v šport: Ljubo Jasnič sklepa gnile kompromise in kravje kupčije, a ga Smučarska zveza Slovenije podpira že 40 let

Foto: sta

Ljuba Jasniča mainstream mediji predstavljajo kot enega največjih strokovnjakov na Smučarski zvezi Slovenije. Dejstvo je, da se v slovenski smučariji smuka že 40 let, apetite pa je imel celo po vodenju stranke DeSUS. Takrat sta se s Karlom Erjavcem na smrt skregala in nista izmenjala niti besede več. Morda je boljši v skokih “s stolčka na stolček” njegov sin Blaž, saj nikjer kot direktor ne zdrži več kot dve leti … Jasnič in Janez Kocijančič sta primer grobega vmešavanja politike v šport, poleg tega pa gre za stara partijska kadra, s koreninami v nekdanjem komunističnem sistemu. 

Ljubo Jasnič, predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije, je po zadnjih smučarskih skokih v Planici nakazal na spremembe, do katerih mora po njegovem mnenju priti v samem vrhu skakalne reprezentance. Ime novega selektorja naj bi bilo znano že v nekaj dneh, Jasnič pa svojo odločitev utemeljuje z besedami, da je potreben svež veter. “Do menjav mora priti po osmih letih. Normalno je, da se ljudje naveličajo, pa to z vsem priznanjem za vse, kar je bilo narejeno v zadnjih letih,” njegove besede povzema STA. Očitno je, da Goran Janus ne bo več glavni trener, Jasnič pa bo izbiral med tremi kandidati, o katerih ni želel govoriti – znano je le, da so med njimi izključno domači strokovnjaki, saj je prepričan, da imamo doma trenerski kader, ki lahko “te tekmovalce pelje naprej”. Katerega bo izbral, pa bo menda jasno že v četrtek.

“Sklepa gnile kompromise in kravje kupčije. Kdo jih pa ne?”
Takrat pa bo tudi jasno, ali izbira po svoji stari partijski liniji. Jasnič je namreč znan partijski funkcionar in partijski tovariš Milana Kučana, v smučariji pa je funkcionar že kar štiri desetletja. “Nekaj let je bil tudi eden vodilnih v slovenskem hokeju, sem ter tja sklepa gnile kompromise oziroma kravje kupčije. Toda kdo pri nas pa jih ne?” ga je opravičeval novinar Borut Perko v Slovenskih novicah.

Bil je tudi predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), kjer je bilo pravilo, da so člani lahko stari največ 28 let – izjema so bili seveda funkcionarji organizacije, med katere je spadal tudi Jasnič. Sicer pa so morali biti voditelji ZSMS tudi člani Zveze komunistov Jugoslavije. Organizacija se je pozneje preimenovala v ZSMS – Liberalna stranka, 10. novembra 1990 pa v LDS.

Vir: Naša skupnost

Izdal “temačne skrivnosti” Karla Erjavca
Jasnič je bil dolga leta visok funkcionar stranke DeSUS, leta 2013 pa je poskušal naslediti Karla Erjavca, vendar mu to ni uspelo. Erjavcu je takrat očital, da je “izgubil stik z realnostjo”, očital mu je tudi, da ne plačuje članarine, niti ji kot funkcionar – Erjavec je bil 2013 prav tako zunanji minister – ni odvajal predpisanih treh odstotkov plače. Pripeljalo je celo tako daleč, da sploh nista več komunicirala. Je pa istega leta za levičarsko glasilo Delo Jasnič priznal, da raje dela iz ozadja, torej po istem principu kot Kučan.

Sin pa s stolčka na stolček
Jasnič ima sicer sina Blaža, ki se prav tako kot oče smuka po najvišjih položajih. Leta 2016 je odletel z mesta glavnega direktorja družbe SIJ Acroni Jesenice – v tem podjetju je preživel kar 24 let, direktor pa je postal šele januarja 2014. Seveda ga je ogret direktorski stolček čakal že drugje – v SIJ Elektrode Jesenice, od koder pa je odšel že leto pozneje – podjetje naj bi zapustil iz “osebnih razlogov” … Medtem pa Ljubo Jasnić ostaja “zvest” Smučarski zvezi Slovenije še naprej – letošnjega januarja je bil namreč izvoljen še za en štiriletni mandat – ob izteku, leta 2022, bo Jasnić star že 75 let … In ob tem njegove besede ob zamenjavi Janusa, da je potreben nov veter, zvenijo prav sarkastično …

M. S.