fbpx

Ko vas novinarski skrajneži Vasev, Carl, Bergant prepričujejo, da je potrebno RTV depolitizirati, je nekaj hudo narobe

Eugenija Carl se je pričakovano znašla med tistimi novinarji, ki so se spravili na voditeljico Gregorčičevo. (Foto: Facebook)

Že pred dnevi so se člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija izrekli za enodnevno opozorilno stavko, je poročal MMC. Med zahtevami so uredniška in institucionalna avtonomija ter odstop dela vodstva RTV-ja, so še zapisali. Vodstvo RTVS se je odzvalo s sporočilom za javnost, v katerem so med drugim navedli, da odločitev za stavko enega od treh sindikatov na RTV Slovenija obžalujejo. Novinar Bojan Požar pa je danes objavil napoved stavke novinarjev in ustvarjalcev RTV Slovenija, ki so jo 13. maja naslovili na premierja Janeza Janšo, predsednika programskega sveta RTVS in na generalnega direktorja RTV Slovenija. Poleg “depolitizacije” je videti, da je glavni cilj stavke odstop tistih par, ki na RTVS ideološko oziroma politično izstopajo od ostalih, ki jih je “jebeno” več.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je v skladu z 2. členom Zakona o stavki (Uradni list SFRJ, št. 23/91) na svoji seji, ki je potekala 13. maja, sprejela sklep o razglasitvi stavke, ki se po pričela 23. maja. V svoji napovedi stavke koordinacija novinarskih sindikatov zahteva novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo – ob čemer zahtevajo tudi, da se pripravijo notranje strokovne rešitve za spremembe in dopolnitve zakona o RTVS in Statuta javnega zavoda RTVS, ki bodo zagotovile “depolitizacijo” vodenja RTV. Poleg tega zahtevajo tudi dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko.

“V kolikor ne bo sklenjen sporazum o razreševanju strokovnih zahtev do 30.5.2022, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v.d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča,” so še zapisali bistvo celotne stavke in našteli tistih par, ki jih gredo zaradi drugačne ideološke usmerjenosti tako močno v nos. Stavka bo trajala do preklica, so napovedali, in pozvali k takojšnjemu začetku pogajanj za razrešitev stavkovnih zadev.

Zbrana imena levih aktivistov
Med člani stavkovnega odbora za izvedbo stavke na RTV Slovenija najdemo imena, kot so Helena Milinković, Boris Vasev, Gorazd Kosmač, Kaja Jakopič, Teja Vidmar, Dejan Ladika, Edvard Žitnik, Aleksandra Saksida, Jasmina Jamnik, Marta Razboršek, Tanja Gobec, Gregor Cerar, Andrej Stopar, Jasna Krljić, Miša Molk, Sekumady Conde, Andrej Karoli, Evgenija Carl in tako naprej. “To so Smoletovi družbeno politični delavci zavezani marksizmu in leninizmu še vedno po 30 letih samostojne Slovenije, le kaj ti počno še danes na državni TV, ki bi morala biti nevtralna ne pa kot tile modeli zahtevajo, podaljšana roka CKZKS Kučanove globoke države!” je komentirala uporabnica Twitterja Ivanka Koprivc; tudi mnogi drugi pa so opozorili na dejstvo, da gre pri  “depolitizaciji” zgolj za ponovni levi prevzem javnega medija, ki ga plačujemo vsi.

Image

Image

Image

Image

Image

 

Sara Kovač