Ko večinski mediji eden za drugim obmolknejo, je jasno, da gre za “medijski kartel”

Foto: Twitter

“Nikakršnih težav nimam, če so dvojna merila standard zasebnih medijev. To je stvar lastnika, ali tako usmeritev podpira ali ne. Resna težava nastane, če so dvojna merila pri poročanju navzoča pri medijih, ki so v državni lasti, kot sta denimo RTV Slovenija ali STA,” je komentiral Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev dvojna merila, ki so se ponovno pokazala, ko je nedavno Die Presse pisal o Tanji Fajon, kako polaga venec pred spominskim obeležjem komunista Borisa Kidriča, ki je bil po letu 1945 kriv za hujša kazniva dejanja – večinski mediji o tem pridno molčijo. Še ena potrditev, da slovenski novinarji oziroma večinski mediji delujejo kot “medijski kartel v službi bivšega režima”?

Novinar avstrijskega Die Presse je del svojega članka namenil voditeljici slovenskih Socialnih demokratov Tanji Fajon. Napisal je, da so fotografije, ki jih je 5. maja leta 2020 Fajonova objavila na Twitterju, povsem avtentične. In da na fotografijah jasno vidimo, kako polaga venec pred spominskim obeležjem komunista Borisa Kidriča, ki je bil po letu 1945 kriv za hujša kazniva dejanja, zlasti med izgonom Nemcev. “Evropski komisar Timmermans je bil tako ogorčen, ker si mu je Ljubljana upala pokazati te fotografije njegovega tovariša, da je bojkotiral skupinsko fotografiranje s konservativnim slovenskim predsednikom vlade Janšo. Kakšna škoda,” je s kančkom cinizma dodal Karl Peter Schwarz, ki je sicer pisal o tem, kako razsežne politične posledice imajo lahko napačno interpretirane fotografije.

V naših večinskih medijih o tem seveda ni bilo ne duha ne sluha – za razliko od na primer marca, ko so se praktično vsi razpisali, češ da je Die Presse pisal o slovenskem pacientu, kot je njihov novinar v članku imenoval premierja Janeza Janšo. “Slovenski premier predmet kritičnega pisanja več evropskih medijev,” je bilo prebrati iz naslovov mainstream medijev, medtem ko o precej bolj realnih kritikah čez Fajonovo pridno molčijo.

Predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak je spomnil na Nobelovega lavreata po imenu Friedrich von Hayek, ki je sicer eden najbolj citiranih ekonomistov vseh časov. Iz njegovega pronicljivega zapisa, da socialisti ne bi bili socialisti, če bi se spoznali na ekonomijo, so izšle številne bolj ali manj domiselne različice. Ena, ta hip zelo popularna, gre takole: “Če levičarji ne bi imeli dvojnih meril, jih sploh ne bi imeli.” In Biščku se zdi ta različica prekleto resnična, pri čemer to ne velja zgolj za politike, ampak tudi za medijski mainstream. Mogoče še bolj. Odgovorni urednik Demokracije je ob tem poudaril, da nima nikakršnih težav, če so dvojna merila standard zasebnih medijev. To je stvar lastnika, ali tako usmeritev podpira ali ne. Resna težava pa nastane, če so dvojna merila pri poročanju navzoča pri medijih, ki so v državni lasti, kot sta denimo RTV Slovenija ali STA.

Tipičen primer je seveda, po Biščkovih besedah, poročanje o delu desnosredinske vlade in o premierju Janezu Janši, kjer se novinarji in uredniki, ki so jih pod prisilo primorani plačevati neto davkoplačevalci, pri polni zavesti in načrtno odločajo za negativno selekcijo novic ali dogodkov. Izbirajo namreč samo tiste, kjer bodisi domači bodisi tuji mediji pišejo negativno o vladi in ministrskemu predsedniku oziroma o konservativnem (desnem) svetovnem nazoru.

Marca so tako rekoč vsi mediji poročali o članku iz Die Presse. (Foto: zajetje zaslona)

Biščak je še opomnil, da je podobno tudi pri izboru novic ali dogodkov iz tujine. Ko je bil denimo v “spolni škandal” vpleten evropski poslanec Fidezsa József Szájer, slovenski mediji kar niso prenehali poročati, da gre za tesnega sodelavca Viktorja Orbana. Danes imajo na Madžarskem mnogo večji škandal – evropska poslanka Zavezniških liberalcev in demokratov Katalin Cseh je namreč vpletena v veliko mednarodno korupcijsko afero, kjer so poniknili milijoni evrov davkoplačevalskega denarja – a pri slovenskih večinskih medijih ni zaslediti, da bi o tem poročali. “Primerov dvojnih meril je nešteto: od tega, da so protesti levičarjev ‘mirni’ (pa čeprav jo mimogrede skupi kak fotograf ali snemalec), protesti desničarjev pa označeni kot neonacistični in nasilni (čeprav razvijejo samo transparent z napisom Stop anarhiji), do tega, kako opravičujejo svoje nasilje, češ da so do dejanja pravičnosti,” je še opozoril Biščak.

Sara Bertoncelj