fbpx

Koalicija 0 – 2 opozicija

Foto: Twitter

Po izjemno razburljivem dnevu v državnem zboru se je Golobova koalicija morala sprijazniti, da na RTV ne bo mogla politično vplivati z argumentom moči na podlagi večine v parlamentu, prav tako še nekaj časa ne bo širjenja bizarnih ministrstev za zaposlovanje kadrov levice in uresničevanja njihovih bizarnih idej.

Včeraj si objektivno nismo imele časa prebrati poslovnika Državnega zbora, ker smo cel dan izbirale čevlje,” je slikovita poved Libertarca, zakaj je koaliciji Roberta Goloba danes kar dvakrat spodletelo. Lahkomiselno sklicevanje na golo moč v državnem zboru in nepoznavanje poslovniških določil se je izkazalo za velik poraz koalicije, ki je danes spregledala, da ne bo tako zlahka vplivala na sestavo novih ministrstev in si povsem podredila RTV.

Opozicija je namreč izkoristila možnost posvetovalnih referendumov. Naj se državljani odločijo sami, ali si želijo, da oblastniki zapravljajo njihov denar, predvsem pa naj sami odločajo o prihodnosti javne RTV. Levica si namreč še vedno jemlje pravico, da medije in njihovo financiranje ureja mimo njih. Tokrat so dobili lekcijo, ki si jo bodo še nekaj časa zapomnili.

Bolečina levice je velikanska
Robert Golob je moral sprejeti novo dejstvo, da jim ne bo šlo po načrtih. “Resda bomo šli po nekoliko drugačni poti, ampak šli bomo enako hitro,” je Golob napovedal, potem ko je stranka SDS danes vložila pobudo za posvetovalni referendum na zakon o vladi, s katerim so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji. Golob je napovedal, da bodo ministrski kandidati, ki so po veljavnem razrezu ostali brez resorja, na obstoječih ministrstvih prevzeli vlogo državnih sekretarjev. “Ne bomo izgubili niti dneva,” je miril javnost, ko je spoznal, da je kalkulacija spodletela. Oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pa pričakuje v roku 45 dni, saj lahko DZ o predlogu za referendum odloča šele po 30 dneh.

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon je zelo očitno, da “vlada v odhajanju namerno ustavlja razvoj in napredek Slovenije“, posvetovalni referendum pa zlorablja za “celjenje svojih lastnih ran in travm” ter nakazuje, kako bo opozicija delovala v prihodnje. Zanimivo, da je Fajonova omenila napredek, ki ga koalicijska pogodba ne prinaša, kar je potrdila stroka na številnih področjih, prav tako ne gre za celjenje ran, temveč zgolj za uporabo možnosti, ki jih ponuja Poslovnik DZ.

Koordinator Levice Luka Mesec pa meni, da je SDS z današnjim manevrom pokazala, da pozablja, da smo referendum o tem, kakšno vlado si ljudje želijo, že imeli, in sicer na aprilskih državnozborskih volitvah. Tudi Mesec v takšnih potezah vidi predvsem oklepanje oblasti vlade v odhajanju. Mesec pozablja, da je Levica v prejšnjem mandatu vložila kar dva referenduma, in sicer o nakupih oklepnikov in demografskem skladu.

Peter Truden