fbpx

Koalicija goljufa in opoziciji onemogoča nadzor obveščevalnih služb in financ

Foto: STA

Na prvi nujni seji se danes sestaja nenavadno sestavljena komisija za nadzor obveščevalnih služb, s katero bi opozicija morala nadzirati delovanje obveščevalnih služb, da ne bi prihajalo do zlorab oblasti. V tem mandatu resnega opozicijskega nadzora ni, koalicija je namreč, da bi se izognila možnosti, da bi nadzor javnih financ vodil poslanec največje opozicijske stranke SDS, opozicijski NSi prepustila vodenje te komisije. Takšno ravnanje je nedemokratično. Zaradi goljufanja vladajočih SDS svojih poslancev ni predlagala niti v komisijo za nadzor obveščevalnih služb. Nekaj časa zaradi tega komisije za nadzor obveščevalnih služb ni bilo.

Potem pa je vladna koalicija po dogovoru z NSi odredila neverjetno sestavo. Kot predsednik komisijo vodi Janez Žakelj (NSi), podpredsednik je Jožef Horvat (NSi), člani pa Teodor Uranič (Svoboda), Matej Tonin (NSi), Jernej Vrtovec (NSi), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica). Vladne stranke se nadzorujejo same s pomočjo majhne NSi.

Kar štirje člani komisije za nadzor vohunov od sedmih so iz NSi. NSi ima vsega skupaj osem poslancev. Na volitvah jih je volilo 6,86 odstotka volivcev. SDS 23,48 odstotka. V komisiji za nadzor obveščevalcev je kar polovica vseh poslancev NSi. To je rekord v zgodovini slovenskega parlamenta v tej komisiji. Hkrati pa je to povsem mimo rezultata volitev in zaradi tega nepošteno. Za takšno nadzorno vlogo v državnem zboru NSi ni dobila mandata na volitvah. Prvo nujno sejo bi komisija za nadzor obveščevalcev, s katero se vladne stranke in NSi delajo, da nadzirajo obveščevalce, morala imeti že prejšnji teden, a so jo prestavili. Predsednik te komisije je za popoldne ob 15. uri napovedal izjavo za medije po zaprti jutranji seji.

Dnevni red prve nujne seje te nenavadno sestavljene komisije je takšen:

Več si preberite na portalu Spletni časopis