fbpx

Koalicija in skrajna Levica podprli nižjo pomoč ob rojstvu otroka – Poslanka SDS Karmen Furman kritična do prebogate socialne države

Foto: iStock

Poslanci koalicije in skrajne Levice so sinoči z 42 glasovi proti 38 v Državnem zboru izglasovali znižanje pomoči ob rojstvu otroka s predvidenih 500 evrov na 350 evrov. Glede tega smo za mnenje vprašali poslanko SDS mag. Karmen Furman, ki je kritična do politike vlade, ki so jo polna usta besed o socialni državi, njihova dejanja pa tem besedam ne sledijo. Spregovorila je tudi o tem, kako je v Sloveniji družinska politika popolnoma prepletena s socialno politiko, pri čemer pa niso bila upoštevana prizadevanja SDS za to, da bi vsak s svojim delom lahko zagotovil sebi in svoji družini dostojno preživetje. Rezultat politike sedanje socialistične vlade je to, da srednji razred dobesedno izginja, mnogi brezposelni pa na račun socialnih transferjev živijo bolje od tistih, ki delajo!

Z 42 glasovi za in 38 proti so koalicijski poslanci sinoči po poročanju Spletnega časopisa znižali pomoč ob rojstvu otroka iz 500 na 350 evrov. 500 evrov je večina poslancev na predlog NSi Mateja Tonina pred tem v odboru za delo že vključila v spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. A je koalicija v državnem zboru predlagala znižanje, ker pa nima večine bi ji s tem dopolnilom lahko tudi spodletelo. To se ni zgodilo: za znižanje je bilo 42 poslancev, proti pa 38. Ključni, da ni obveljal višji znesek, so bili štirje poslanci SNS Zmaga Jelinčiča, ki so se vsi vzdržali ali manjkali.

Poslanka SDS Furman kritična do koalicije in Levice
Za komentar smo prosili tudi poslanko Slovenske demokratske stranke in članico Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide mag. Karmen Furman, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma povedala: “Glede na to, da naj bi se stranka Levica vsaj navzven borila za socialo in boljši socialni položaj tako družine kot posameznikov, pa njihovo glasovanje v parlamentu tega velikokrat ne odraža. Ko koalicija potrebuje svojo večino, se vidi, da glasujejo kot glasovalni ustroj, in sicer tako, kot pač koalicija potrebuje glasove, da se posamezni predlogi njihove zakonodaje sprejmejo. Amandmaji, ki smo jih predlagali v stranki SDS in NSi ter uspeli potrditi na matičnem odboru, bi dejansko pripomogli k izboljšanju stanja na področju družinske politike, medtem ko koalicija kljub rekordnemu proračunu temu več kot očitno ne namerava nameniti posebne pozornosti. S svojimi amandmaji na seji državnega zbora so povozili izboljšano novelo zakona, ki smo jo uspeli izglasovati na odboru za delo. In se zato sprašujem, čemu sploh ima pomen glasovanje na odboru, če koalicija kljub dobrim rešitvam za naše državljane potem na plenarni seji s svojimi predlogi in glasovanjem izniči vse tisto, kar smo na matičnem odboru izglasovali.”

Foto: SDS

Vlade so polna usta o socialni politiki, a dejanja ne sledijo besedam
Glede pomoči ob rojstvu otroka je Furmanova še povedala, da verjame, da se noben starš ne odloči za otroka za to, da bo ob rojstvu prejel sedanjih 280 evrov ali bodočih 350 ali 500 evrov: “To seveda ni in ne more biti osnovni vzrok, zaradi katerega se starši odločijo za rojstvo otroka. Ampak prav je, da se kot država odločimo za takšno zakonodajo, s katero bomo spodbujali družini prijazno politiko, kar smo navsezadnje v stranki SDS s predloženimi amandmaji na vloženo spremembo zakonodaje vlade tudi nakazali. V koaliciji imajo velikokrat polna usta tega, kako želijo izboljšati zakonodajo v okviru družinske politike, a finančnih sredstev v proračunu za ta namen v vladi očitno ne želijo zagotoviti.” Po njenem mnenju bi sicer pustili izboljšano verzijo v prvotni obliki, tako kot ga je potrdil in izglasoval odbor za delo.

Foto: iStock

V Sloveniji je družinska politika popolnoma prepletena s socialno politiko
Poslanka Furmanova je prav tako kritična do tega, da sploh nimamo ločene družinske politike, ki je popolnoma prepletena s socialno politiko, ki ima drug namen: “Mi sploh nimamo ločene socialne in družinske politike, na žalost je pri nas to vse v enem paketu in med seboj prepleteno. Glede na demografsko strukturo in to, da smo vedno bolj starajoča se družba in se ljudje ne odločajo za družine, bi bilo potrebno nameniti pozornost družinski politiki in temu, da bi se mladi odločali za družine. Takšni primeri, ki smo jim bili sedaj priča, so prvi vzvod, da se pričnejo pripravljati spremembe. A koalicija zagovarja eno, dela pa drugo in delo vlade zagotovo ne gre v smeri, da bi družinski politiki namenjali večji pomen. To je slabo in če se ne bomo pričeli zavedati pomena slovenske družine in razmerja otrok glede na število starejših, ne bo dobro za našo prihodnost.”

Poslanca Luka Mesec in Franc Trček (Levica) Foto: DZ

SDS zagovarja to, da si vsak lahko zagotovi delo in tako sebi in svoji družini omogoči dostojno življenje
Glede na to, kakšen amandma je SDS vložila s področja vključevanja v javna dela, Furmanova meni, da bi pripomogli k reševanju dolgotrajne brezposelnosti in da je prav, da zagovarjamo delo kot človekovo vrednoto in vrlino in v skladu s tem zagotovimo ljudem delo, s katerim bi lahko zagotovili dostojno preživetje sebe in svoje družine: “V SDS bomo vedno zagovarjali dejstvo, da človek ne sme biti dolgoročno odvisen od socialne pomoči, pač pa mu je potrebno zagotoviti delo, s katerim si bo zagotovil dostojno življenje. To bi morala biti osnovna smernica politike, ki bi morala ukrepe v tej smeri sprejemati tudi v parlamentu. Na žalost pa se dogaja, da se je z dvigom socialnih transferjem porušilo razmerje med slednjimi in med plačami ter pokojninami, prav tako pa se je razvrednotilo delo. To ni prav in mislim, da s tem zagotovo nismo na pravi poti. Delo bi moralo biti bolje vrednoteno in tudi mizerne pokojnine kažejo na to, da nekdo, ki je vplačeval v pokojninsko blagajno celo življenje, dobi minimalno višji znesek kot nekdo, ki prejema socialno pomoč. Dolgotrajni prejemniki brezposelnosti so ob tem postali čisto apatični, med njimi pa ni neke motivacije, da bi si našli delo, saj se jim enostavno ne splača. Konec koncev skupaj z drugimi olajšavami dobijo isto ali pa še več, kot delavec z minimalno plačo.” Porušena razmerja med plačami, pokojninami in socialnimi transferji so po njenem mnenju glavni problem.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Številni brezposelni že živijo boljše kot nekdo z nizko plačo, srednji razred pa dobesedno izginja
Furmanovo smo povprašali tudi o vedno večji odvisnosti Slovenk in Slovencev od socialnih transferjev, ki ni več le problem šibkejših, pač pa tudi tistih, ki zaslužijo več, a na drugi strani plačujejo visoke davke. Furmanova je o tem povedala: “Srednji razred izginja. Narejeni so bili izračuni, da sta dva delavca z minimalno plačo in z dvema otrokoma trenutno na račun raznih prejemkov in pomoči s strani države dosti na slabšem, kot nekdo, ki je brezposeln. Res pa je, da če bomo sprejemali takšne ukrepe in politiko, bo vse več ljudi dolgoročno odvisnih od socialnih transferjev. Vedno nam očitajo, da niso problem socialni transferji, pač pa so to plače in s tem se strinjam. A v SDS smo dali kar nekaj predlogov za razbremenitev plač. Seveda bi bilo prav, da delavcu ob koncu meseca ostane v žepu več, pri tem pa bi se morala država odpovedati delu denarja. Imamo precej požrešne prispevke, samo prispevki za socialo so med najvišjimi med članicami OECD. In ta razkošna sociala gre na račun delavcev, ki jo plačujejo. Plačujejo jo s tem, da so njihove plače visoko obdavčene.”

Rok Krajnc