fbpx

Koalicija je po zgolj 14 dneh oblasti ocenila, da je treba za vsako ceno ustaviti resnico!

Poslanec Branko Grims (Foto: SDS)

Kršenje Poslovnika Državnega zbora RS s strani Svobode se nadaljuje. Poslanec Branko Grims ni dobil besede na seji delovnega telesa kot predstavnik predlagatelja predloga o posvetovalnem referendumu za zakon o vladi. Zdaj, ko je svoboda, so nova pravila,” je v luči današnjega dogajanja kritično komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Poslanec Grims pa meni, da je očitno koalicija po samo 14 dneh oblasti ocenila, da je treba za vsako ceno ustaviti resnico, da se opoziciji v polni meri omeji priložnost, da sploh kaj pove.

Poslanec Branko Grims je prepričan, da današnje dogajanje na odboru za notranjo politiko, ko sploh ni dobil možnosti predstavitve, ne sme postati zgled za celotni Državni zbor RS in s tem redna praksa. “Zaradi upravičene odsotnosti tistega, ki je bil prvotno predviden kot predlagatelj, sem sam nastopil kot predlagatelj. O tem je bila vnaprej obveščena služba državnega zbora. Tudi za jutri sem prijavljen za sejo kot predstavnik predlagatelja. Sem tudi eden od podpisnikov,” je uvodoma pojasnil na današnji tiskovni konferenci.

Skratka, po besedah Grimsa gre za zgodbo, ki sploh ne bi smela biti nikakršen problem. “Če si namreč človek pogleda minule dva do tri mandate, lahko vidi, da je takšnih zgodb, kolikor hočete. Zlasti na odborih in tudi na seji državnega zbora, kadar je bila predlagatelj vlada. Prišlo je tako do zamenjav, če tisti, ki je bil prvotno mišljen, ni mogel priti. Včasih, če je bil kdo prehlajen in ni mogel govoriti, je pač nekdo drug brez problemov predstavil zadevo,” je poudaril in dodal, da je parlament namenjen temu, da se predstavi nek problem, rešitev problema in da se potem išče optimalne rešitve. V danem primeru pa je bilo precej drugače. “Gospa, ki je sejo vodila, mi ni hotela dati besede kot predlagatelju. Tako smo bili močno prikrajšani, saj nismo mogli niti predstaviti stvari niti imeti zaključne besede niti med samim dogajanjem na seji intervenirati, kot je to po poslovniku običajno. Njna obraložitev je bila, da če bi jaz hotel nastopiti, bi moral s seboj prinesti novo pooblastilo s 27 podpisi, kajti toliko podpisnikov je bilo pod vloženi predlog za sejo Državnega zbora RS, ki bi me na novo pooblastil za to priložnost,” je pojasnil in dodal, da je zadeva blago rečeno absurdna.

Po tej logiki bi morali biti vsak trenutek v Državnem zboru RS vsi poslanci od prvega do zadnjega, da bi lahko zbrali vse podpise kadar koli bi se pred začetkom seje izkazalo, da je nujna sprememba tistega, ki poda obrazložitev,” je izpostavil kritično in dodal, da je zadeva tudi v nasprotju s 66. členom Poslovnika DZ, ki pravi: “Na začetku obravnave vsake točke dnevnega reda lahko poda predlagatelj oziroma njegov predstavnik dopolnilno obrazložitev.” Po Grimsovih besedah se ve, da ima v vsakem normalnem parlamentu svoj prostor poslovnik in da se ga dosledno spoštuje. “Poslovnik je namreč namenjen zaščiti manjšine. Torej, opozicije pred samovoljo pozicije. To je bistvo poslovnika. Enako je s tistimi pravili, ki jih v običajnih parlamentih z dolgoletno tradicijo spoštujejo še bolj kot celo napisana pravila. To pa so nenapisana pravila, ki veljajo za del gentlemenskega ravnanja, in tega se dosledno spoštuje brez kakršnega koli pomisleka. Zakaj se je tukaj tako ravnalo, pa nam odkrije bistvo,” je prepričan Grims, ki med drugim pravi, da je očitno koalicija ocenila, da je samo po 14 dneh oblasti treba za vsako ceno ustaviti resnico. “Maksimalno se je omejila priložnost opoziciji, da sploh kaj pove, da predlagatelj nima možnosti obrazložiti nekega predloga. Zavozili so vse, kar se je zavoziti dalo,” je poudaril poslanec SDS.

Foto: SDS

Ta vlada se je izkazala za povsem nekompetentno in neoperativno
V samo dobrih dveh tednih, odkar je nastopila nova vlada, je vlada Roberta Goloba izdala vse volivce, izigrala vse, kar se je dalo, kršila 2., 14. 49. člen Ustave RS, ki govori o pravni državi, enakosti pred zakonom, o svobodi dela. Vsi veste, da je Berufsverbot značilnost totalitarizma, je prepoznaven znak totalitarizma, Berufsverbot izhaja iz ravnanja vlade Roberta Goloba na prvi seji,” je pojasnil in dodal, da je še huje, da se je ta vlada izkazala za popolnoma nekompetentno in neoperativno. To se je namreč  videlo včeraj. “Dejstvo je, da smo na začetku turistične sezone, pa je vlada zaradi napačnega ravnanja, pristopa in opustitve, da bi kakor koli ukrepala, pripeljala Slovenijo do kaotičnega stanja, v katerem turist, ki je hotel napolniti poln tank dizla, tega ni mogel narediti, ravno tako ne prevoznik. Kakšen katastrofalen signal Slovenije je bil to v tujino. Lahko verjamete, da bodo vsi naši konkurenti to izrabili, ko bo šlo za propagando v naslednjih tednih in mesecih,” je prepričan.

Škoda je po Grimsovih besedah nepopravljiva. Še huje pa je, da je bila neposredna škoda opazna. “Ljudje niso mogli nikamor. Tisti, ki so ostali brez goriva, so se znašli, kot so se. To vsekakor ni vlada, ki bi si zaslužila besedo, da je vlada. Če bi bila vlada odgovorna, bi sklicala izredno sejo, ukrepala in preprečila špekulativno pomanjkanje. Ljudje so odreagirali na besede Roberta Goloba, enako pa tudi tisti, ki so distributerji. Iz tega se je razvila ta zgodba,” je opozoril kritično in dodal, da smo priča stanju, ko imamo vlado, ki je poteptala Ustavo in Poslovnik, ki se je pokazala za nekompetentno, ki je dala že v zakonodajni postopek predlog zakona z drakonskimi kazni za anticepilce in tiste, ki bi organizirali kakšne proteste v tem okviru. Povrhu pa še norijo cene.

Vidna so dvojna merila in dvoličnost
Ljudje ne vedo več kaj bi naredili. V takih razmerah je jasno, da se skuša opoziciji preprečiti, da govori. Samo za to je danes šlo, da se testira, kako daleč se lahko gre, da se prepreči, da bi prišla resnica do ljudi. Resnice ne moreš ustaviti. Poleg tega je zadeva absurdna. Kako je ta vlada zavozila vse, izdala svoje volivce, občutijo ljudje na lastni koži. To doživljajo ta hip. Včeraj so doživljali cel dan,” je poudaril in spomnil, da ima ta vlada dva obraza. Govori namreč, kako bo prekinila pogodbo z boxerji, ukinila vsako financiranje obrambe, potem pa gre Marjan Šarec v Bruselj in reče, da bodo stroške za obrambo povečali, da bodo izvedli vse, kar je v mednarodnih obveznostih. “Skratka, dvojna merila in dvoličnost, kot jo poznamo že iz zgodovine, kadar koli so na oblasti levičarske vlade. Te resnice se ne da ustaviti,” je poudaril.

Foto: SDS

V poslanski skupini SDS pričakujejo, da se spoštuje ne samo poslovnik, ampak tudi vsa tista pravila, pravna praksa, ki so jo imeli v minulih letih. Treba je omogočiti, da se stvari normalno pove. Parlament je namreč prostor, kjer se soočajo mnenja, argumenti. “Omogočiti je treba vse okoliščine in postopke za to, da se to v celoti izvede. Samo v demokratičnem soočanju mnenj, četudi so provokativna, se lahko poišče prave rešitve. Svoboda javne besede je tista temeljna človekova pravica in hkrati temelj demokracije, na katerem celotni sistem demokratične ureditve stoji in pade. Brez svobode javne besede je demokracija farsa,” je zaključil Grims.

Sara Kovač