fbpx

Koalicija ostaja trdna in enotna, so potrdili koalicijski partnerji in zavrnili govorice o rekonstrukciji vlade

Foto: STA

Na današnjem srečanju so se srečali predstavniki koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS na Brdu pri Kranju, kjer so enotno sporočili, da koalicija ostaja trdna in odločena, da gre naprej. Tako sestava vlada ostaja nespremenjena, enotno bodo potrdili tretji protikoronski zakon in sodelovanje pri glasovanju o interpelaciji ministra  Zdravka Počivalška. Prav tako so zavrnili govorice o rekonstrukciji vlade. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci zavrnil ugibanja o tem, da naj bi odstopil z ministrskega položaja in se vrnil v poslanske klopi. Na novinarska vprašanja je odvrnil, da ministrovanje ni posel za ljudi, ki imajo tanko kožo ali šibke živce. “Verjamem, da imam zelo trdo kožo in jeklene živce,” je dejal.

Po današnjem srečanju so v izjavi za novinarje po koalicijskem sestanku stranke sporočile, da koalicija še naprej nadaljuje z delom in ne bodo šli na predčasne volitve. “Ostajamo enotni” so potrdili predstavniki vseh štirih strank, poroča STA.

Koalicija je zaradi prestopov izgubila dva poslanca, vendar jih ima še vedno 46. “Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol,” je za medije povedal Tomaž Lisec. SMC še vedno ostaja trden člen koalicije, pa je za medije potrdila Janja Sluga, vodja poslancev SMC.

Tomaž Lisec (Foto: STA)

Položaji na ministrstvih se ne bodo spremenili
V javnosti so se pojavljala ugibanja o spremembi ministrskih položajev, omenjala sta se predvsem imena Tomaža Gantarja in Zdravka Počivalška. Poslanci so ta ugibanja zavrnili in zatrdili, da nobeden od ministrov ne bo zapustil pozicije. V prihodnosti lahko pride do vprašanja o razdelitvi resorjev, saj ima SMC dva poslanca manj, je v izjavi potrdil poslanec Jožef Horvat. Ker sta si sedaj NSi, ki ima sedem poslancev in SMC, ki jih ima osem, skoraj izenačena, a medtem NSi vodi le tri resorje, SMC pa štiri. “Zasledovali bomo načelo pravičnosti,” še pojasnjuje.

Jožef Horvat (Foto: STA)

Koalicija je spregovorila tudi o vsebinskih projektih. Najpomembnejša tema je bil tretji protikoronski zakon, ki ga je včeraj sestavila vlada in bo danes na seji uradno potrjen. Po potrditvi se bodo posvetili razpravi o rebalansu proračuna, katerega osnove naj bi že bile oblikovane.

Franc Jurša (Foto: STA)

V naslednjih mesecih sledita še dva prioritetna programa kot sta demografski sklad in debirokratizacija na različnih področjih. Državni zbor bi lahko razpravljal o demografskem skladu na seji junija in bi ga po možnosti že lahko sprejeli pred parlamentarnimi počitnicami. Sicer naj bi stranke imele različne poglede na sklad, vendar so mnenja, da ga lahko uskladijo, kar je potrdil tudi vodja poslancev DeSUS, Franc Jurša, ki še dodaja: “Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste.” Ker ni več izrednih razmer, bo lahka vlada nadaljevala z delom, ki si ga je zadala. Ker je v koalicijski pogodbi zapisano, da bodo ustanovili urad za demografijo, naj bi že tekli postopki kadrovanja za vodjo, kjer naj bi bil eden izmed možnih kandidatov podpredsednik stranke DeSUS, Anton Balažek.

Sara Kovač