fbpx

Koalicija se ne upa soočiti z voljo ljudstva: referenduma o Marakeškem sporazumu ne bo!

Odbor za zunanjo politiko je na svoji včerajšnji nujni seji zavrnil predlog Slovenske demokratske stranke, ki je predlagala razpis posvetovalnega referenduma o zloglasnem marakeškem sporazumu, ki je bil potrjen v ponedeljek. Javnomnenjska raziskava Nova24TV, ki je edina prikazala mnenje javnosti o marakeškem sporazumu, je sicer jasno pokazala, da ga javnost ne podpira!

Poslanec Branko Grims je v imenu predlagatelja nujne seje med občasno burno razpravo večkrat ponovil, da bi morali ljudem s posvetovalnim referendumom o globalnem dogovoru ZN o migracijah omogočiti, da sami odločajo o lastni usodi. Ob tem se je tudi zavzel, da bi se vnaprej obvezali k doslednemu spoštovanju odločitve, ki bi bila sprejeta na morebitnem posvetovalnem referendumu. V globalnem dogovoru ZN o migracijah po njegovem mnenju ni nobenih koristi ter, nasprotno, ogroža varnost Slovenije in povzroča nepotrebne ogromne stroške. Dogovor po njegovem mnenju tudi ogroža temeljne vrednote tako Slovenije kot Evrope in daje prednost migrantom pred lastnimi državljani.

Janez Janša je po poročanju STA med drugim izpostavil, da omenjeni globalni dogovor migracije opredeljuje tudi kot človekovo pravico. Okrcal je medije, da ne objavljajo anket glede dogovora, saj po njegovem mnenju večina Evropejcev temu dogovoru nasprotuje. Ob vložitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma je povedal sledeče: “Toliko o naši suverenosti oziroma o vaši suverenosti, o kateri tako veliko govorite. Ravno za suverenost tukaj gre. Tako da nam niste pustili nobene druge možnosti kot to, da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum, če verjamete v svoje besede, če verjamete v to, da se da to razložiti na pozitiven način, kar tukaj sprejemate, boste z veseljem pritisnili na tipko za to, da o tem odloči ljudstvo. Gre za njihovo prihodnost, ne samo za vašo.”

Poslanci koalicije in predstavniki vlade so se branili s floskulami in lažmi
Člani odbora iz vrst vladajoče koalicije so med drugim menili, da gre pri referendumski pobudi SDS za poskus sejanja strahu in povzročanja delitev med Slovenci, ter tudi opozorili, da bi z razpisom posvetovalnega referenduma nastali nepotrebni stroški, ta sredstva pa bi lahko Slovenija porabila koristneje. Prav tako so se poslanci iz vrst koalicijskih strank posluževali floskul, kot so populizem in laži, da dogovor za Slovenijo ne bo obvezujoč in bomo sami določali migracijsko politiko tudi v prihodnje. Generalna sekretarka ministrstva za zunanje zadeve Simona Leskovar je pred člani odbora za zunanje zadeve dejala še, da bo globalni dogovor ZN o migracijah formalno potrjen na Generalni skupščini Združenih narodov prihodnji teden.

Foto: STA

Javnomnenjska anketa Nova24TV pokazala, da javnost škodljivega marakeškega sporazuma ne podpira
Kot so pokazali rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za Nova24TV pred tedni pripravila agencija Parsifal, večina vprašanih meni, da je marakeško deklaracijo potrebno zavrniti, ker bo škodovala državam, v katere prihajajo migranti. S to trditvijo se strinja kar 54,2 odstotka vprašanih. Zgolj 19,3 odstotka vprašanih meni, da je omenjeno deklaracijo potrebno podpreti, ker bo dodatno zaščitila pravice migrantov, medtem ko 26,4 odstotka vprašanih meni, da ne vedo dovolj in ne morejo presojati.

J. Ž.