fbpx

Koalicija izglasovala interventni ukrep: Upokojencem za tri bureke več denarja – pa še to šele naslednje leto, če bo gospodarska rast dovolj visoka

Foto: STA

Koalicija je sprejela interventni zakon, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin. Glede slednje je prevladala odločitev, naj se opravi v enakih zneskih za vse upokojence. Če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna, se bodo pokojnine decembra 2020 zvišale za 6,50 evra. Preračunano v dobrine: kupili si bodo lahko le tri bureke, za četrtega pa bo zmanjkalo, ob predpostavki, da burek stane 2 evra.

Bliža se december, čas obdarovanja in veselja, ko mora marsikatera babica svoje vnuke obdariti z daril za Miklavža in Božička, da ne govorimo o nakupu kurjave ter drugih visokih stroškov. Na drugi strani pa mizerne pokojnine slovenskih upokojencev, ki se stežka preživljajo iz meseca v mesec. Toda ‘vbogajme’ pride šele v naslednjem letu.

Upokojencem nasproti je prišla koalicija in jim ob rekordnem proračunu ponudila dogovor: V primeru več kot 2,5-odstotne rasti se bodo pokojnine konec prihodnjega leta vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Toda šele prihodnje leto. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin, še piše v zakonu, in sicer bo v primeru več kot 3,5-odstotne rasti izvedena v višini 9,75 odstotka, v primeru več kot 4,5-odstotne rasti pa v višini 13 evrov.

Skratka, vlada bo upokojencem zvišala pokojnine v zneskih, kar ne bo bistveno vplivalo na njihov življenjski standard. Marsikomu sicer prav pride vsak evro, toda večina slovenskih upokojencev bo še vedno revnih, njihov položaj se ne bo v ničemer spremenil.

Za 40 let dela naj bo pokojnina dostojna
Na portalu Nova24TV smo že pred volitvami opozarjali, da lahko bistvene premike sproži le desna koalicija, kakor so to dokazali v mandatu 2004-2008, ko so pokojnine zrasle za celih 20 odstotkov. V celem desetletju, od leta 2008- pa do 2018, ko se je pričela vladavina levih vlad, pa so se pokojnine zvišale za borih 16,53 evra. Vlada bi tako morala v prvi vrsti poiskati realne rešitve, ki bodo za 40 let poštenega dela in plačevanja prispevkov zagotovile dostojno pokojnino. Namesto tega pa zgolj drobtinice in strah, kaj bo šele s prihodnjimi generacijami, ki prihajajo v tretje življenjsko obdobje.

Rok Kranjc