Koalicija izglasovala interventni ukrep: Upokojencem za tri bureke več denarja – pa še to šele naslednje leto, če bo gospodarska rast dovolj visoka

Foto: STA

Koalicija je sprejela interventni zakon, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin. Glede slednje je prevladala odločitev, naj se opravi v enakih zneskih za vse upokojence. Če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna, se bodo pokojnine decembra 2020 zvišale za 6,50 evra. Preračunano v dobrine: kupili si bodo lahko le tri bureke, za četrtega pa bo zmanjkalo, ob predpostavki, da burek stane 2 evra.

Bliža se december, čas obdarovanja in veselja, ko mora marsikatera babica svoje vnuke obdariti z daril za Miklavža in Božička, da ne govorimo o nakupu kurjave ter drugih visokih stroškov. Na drugi strani pa mizerne pokojnine slovenskih upokojencev, ki se stežka preživljajo iz meseca v mesec. Toda ‘vbogajme’ pride šele v naslednjem letu.

Upokojencem nasproti je prišla koalicija in jim ob rekordnem proračunu ponudila dogovor: V primeru več kot 2,5-odstotne rasti se bodo pokojnine konec prihodnjega leta vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Toda šele prihodnje leto. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin, še piše v zakonu, in sicer bo v primeru več kot 3,5-odstotne rasti izvedena v višini 9,75 odstotka, v primeru več kot 4,5-odstotne rasti pa v višini 13 evrov.

Skratka, vlada bo upokojencem zvišala pokojnine v zneskih, kar ne bo bistveno vplivalo na njihov življenjski standard. Marsikomu sicer prav pride vsak evro, toda večina slovenskih upokojencev bo še vedno revnih, njihov položaj se ne bo v ničemer spremenil.

Za 40 let dela naj bo pokojnina dostojna
Na portalu Nova24TV smo že pred volitvami opozarjali, da lahko bistvene premike sproži le desna koalicija, kakor so to dokazali v mandatu 2004-2008, ko so pokojnine zrasle za celih 20 odstotkov. V celem desetletju, od leta 2008- pa do 2018, ko se je pričela vladavina levih vlad, pa so se pokojnine zvišale za borih 16,53 evra. Vlada bi tako morala v prvi vrsti poiskati realne rešitve, ki bodo za 40 let poštenega dela in plačevanja prispevkov zagotovile dostojno pokojnino. Namesto tega pa zgolj drobtinice in strah, kaj bo šele s prihodnjimi generacijami, ki prihajajo v tretje življenjsko obdobje.

Rok Kranjc

 • Unikatna

  Teh 6 eur si naj nekam vtaknejo…Položnice so vsak mesec višje, o zdravi prehrani upokojenci le sanjajo…mnogim ne ostane od pokojnine niti za osnovna živila…

 • RATATA

  Ne bo prej mira, dokler ne bodo forenziki v mesnih burekih dele politikantov prepoznavali!!

 • Janez Mayer

  Upokojenci, ki so delali v tej državi 40 in več let, bodo dobili za tri bureke več.
  Pripadniki tujerodne invazivne vrste, ki v tej državi niso delali niti dneva, niso vplačali v sklade za zavarovanja niti evra, pa dobijo, kar želijo.
  Volite leve.
  Ali pa opice, no.

 • Olga101

  Skrajni čas, da dobijo nogo v komunistično rit!

 • Stajerka

  ….o ne, to pa ni res……naslednje leto, če bo sreča, bosta to samo še dva bureka……cene hrane LETIJO V PLAFON – dnevno……a kdo ve kolko je bila cena bureka lani decembra??

  • tohuvabohu

   Uskladitve pokojnin še dodatno pritiskajo na cene. Floskule o pospeševanju “domače potrošnje” so velik blef in levičarska demagogija.

 • AlojzZ

  Smem dati nasvet Janezu? Ne?! Tudi dobro. Pa nasvidenje!

 • tohuvabohu

  Kakšne bumbarje imamo v parlamentu. 42 glasov ZA, 42 PROTI dopolnilu proti uskladitvi pokojnin v fiksnem znesku. Proti so bili NSI, SNS, SD, Levica, LMŠ, SAB in s tem podprli kretensko idejo Maše Kociper o enakih želodcih. Res čedna druščina, primojdunaj. Vsakemu bi dal 6,5€ in jih nagnal iz parlamenta. Tega še v socializmu ni bilo.
  Celo fizik Jožek Horvat je podlegel temu neumnemu populizmu. Jejjejjej, sem ga imel za pametnega.

 • ZatonMesecnikov

  Pri nas je tako kot v Afriki, da 90% pomoči in donacij izgine na poti do namebnika. Vsak si lahko izračuna, koliko denarja bo poniknilo, da bodo trije bureki prišli do penzionerja….

 • Hribouc

  Kulturno, etično in moško:
  Mafija in nesposobna, nora banda lažnivcev, korupterjev in brezsramna sodrga jalovih norcev !
  Žalost vseh žalosti pa je, da sodrgo volili točno tisto tumpasto ljudstvo, ki ga jebejo na suho direkt v glavo ! Idioti !

 • Skrajno Desni

  Čefurji bodo z burekom obogatel, upokojenci bodo pa pomrli od te zamaščene svinjarije.

 • xtc

  Sam,damamo burek in Kučana.

 • šmentanamuha

  Mene zanima, če bo kdo organiziral kake demonstracije proti tej vladi?
  To, kar se grejo, ni več smešno, ampak žaljivo do starejših članov naše družbe. Verjetno veliko njih resnično ne ve in ne razume, za kaj gre na volitvah ali pa sploh ne volijo, pa vendar … neka notranja etika nam pravi, da do starejših ne smemo imeti tako ponižujočega odnosa, že zato, ker so resnično šibkejši del družbe in so ustvarjali blaginjo, ki jo mi danes uživamo. Za ilegalne migrante 27.000.000 evrov in all inclusive postrežba na naš račun, za upokojence pa v obdobju konjunkture 1 evro in pol na mesec izravnave in dvig oskrbnine v domovih, torej jim dejansko še vzamejo. In Šarca zanima samo to, kako bi preživel še dve leti kot predsednik šarlatanske vlade.

  • Andrej

   Ja, starejši pogosto ne vedo, kaj naj bi volili. Mlajši tudi ne. Ampak, za boga, šmentanamuha, če si delovna generacija, se usedite enkrat in o tem pomenite. Jaz sem svojim jasno povedal, da kot vzdrževalec pokojnin in šolajočih ne morem delat, če mi izvolijo delomrzneže. Lahko izvolijo Erjavca, samo, da apotem nikoli ne slišim, da jamrajo čez penzijo. Lahko izvolijo Lukeca, ampak, da nikoli več ne slišim, da bodo morali v tujino v službo. Lahko izvolijo vedno nove Šarce, Cerarje, Bratuške…, ampak potem naj mi nikoli več ne jamrajo, da so slabe plače, korupcija, odpisi milijonov, krivosodje… Zato pa hočejo razbit družine, da se ne bi skupaj vsedli in o tem pomenili.

 • mginko

  Cca 800,000 nevolivcev – nedržavljanov z bojkotom volitev IZVOLI – podaljšuje komunistični golazni, da že 30 let krade slovenskim drugorazrednim državljanom kar so ustvarjali in še utvarjajo s svojim delom. Ta golazen se z lažmi, blefiranjem in mafijskimi lopovskimi posli vzdržuje na oblasti do danes pri narodu, ki nima jajc, da bi to golazen strpal v star arest, namesto da čakajo novega v Dobrunjah in ta čas še na veliko kradejo. In drugorazredni državljani nevolivci – spite in bokotirajte volitve še naprej, danes in v prihodnosti ne JAMRAJTE, ta rdeča golazen pa naj vam sleče še ga..e.

 • Vesuvius Vesuvius

  Po statističnih podatkih avstrijskega zveznega statističnega urada je bila povprečna bruto pokojnina moških, ki so se upokojili v letu 2016, 2.001 evrov. Moj izračun z ZPIZOVIM faktorjem 57,25% faktorji za 40 let delovne dobe v industriji od tega 35 let vodenje laboratorija je 596 €. Kašna diskriminacija moških ki odhajamo v penzijo s tem faktorjem napram prejšnjim odmernem faktorjem 70-80%. Vse pogoje imamo prizadeti moški, da bomo ustanovili »KLUB FAKTOR-CIGARETA 57 ali po domače REVEŽI«. Kako bom preživel s to penzijo, kako bom plačeval morebitno 1100 € visoko oskrbo v domu za starejše, sem pod pragom revščine. Čestitam uspešnemu delodajalcu za vsa ta izgubljena leta na nizki plači in državnim odločevalcem pokojninskih faktorjev, spet imajo novega reveža. Novi upokojenci v Avstriji tako prejemajo 3X mojo bodočo penzijo. Od kod prihaja tako odmevna razlika? Kaj je vzrok, da si lahko Avstrija privošči tako velikodušne pokojnine za starejše kljub podobni strukturi prebivalstva? Odgovor je jasen. Niso imeli 75 let avangarde. Žal je in bo v Sloveniji čedalje več človeka nedostojnih penzij kot je moja.

 • slo apac

  Dokler bomo dopuscali da nam vladajo ali so na polozajih ljudje ,ki se ne strijajo niti z povisanjem v treh burekih in zacetkom odprave krivic revnim upokojencem z predlogom sab, ne bo bolje.
  Taki nizkotnezi kot papez , medenidorfe, in sluga, ki posiljajo zaradi niskih pokojnin 90 letnike ter invalidske upokojence po socialnih uradih namesto ,da bi dvignili pokojnine kot so sebi place so sramota za nas narod. Ce je denarja dovolj naj ga bo tudi za revne upokojence pri priviligiranih ali visjih pokojninah naj se te znizajo in naj se ukinejo dodatki ter se to ali te prenesejo k revnim upokojencem.

 • piko8

  Baje Štefka sporoča, da je Mafijsli Boter milan kurčan prebedev celo noč in se sprehajav pod posteljo in čakav, ali bo dobiv 6,5€ dodatka ali ne !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!