fbpx

Koalicijske stranke ob približevanju 1. obletnice obletnice zadovoljne z delom vlade! Da gre razvoj države v korist državljanov in ne elit, meni opozicijska SNS, pri DeSUS pohvalili dosežke za upokojence

Foto: Vlada RS

Mineva leto dni, ko je bil Janez Janša izvoljen za predsednika vlade. Ostala vladna ekipa je prisegla 13. marca 2020 in se morala takoj spopasti z najhujšo zdravstveno krizo v preteklih sto letih. V poslanski skupini SDS so ob prvem letu dela vlade, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, izpostavili znatna sredstva za pomoč fizičnim in pravnim osebam. Slovenija je pri ohranjanju delovnih mest in gospodarstva med uspešnejšimi na svetu, kar nakazujeta tudi nižji padec BDP kot drugje in izboljšanje bonitetnih ocen.

V največji vladni stranki SDS so še povedali, da kot povsod po svetu je bilo treba tudi v Sloveniji sprejeti ukrepe in omejitve, ki so z namenom preprečevanja širjenja virusa posegli v naš vsakdanji način življenja, so za STA navedli v poslanski skupini SDS. Ob tem pa so spomnili, da je bila v osmih protikoronskih zakonih razdeljena pomoč, ki je omilila posledice in vpliv epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo. Sprejeti ukrepi po njihovem prepričanju pomagajo številnim državljanom, zlasti socialno šibkim, upokojencem, študentom, otrokom in družinam. “S temi ukrepi ohranjamo delovna mesta in omogočamo gospodarstvu ponovni zagon po končani krizi,” so navedli in dodali, da pri pomoči ni bil nihče pozabljen.

Med drugim so pojasnili, da je država v celoti pokrila znesek nadomestila čakanja na delo in delodajalce oprostila plačila prispevkov za socialno varnost za delavce, ki so delali ali so bili napoteni na začasno čakanje na delo ali zaradi višje sile niso mogli opravljati dela. Prav tako je država subvencionirala skrajšan delovni čas, vsi zaposleni, ki jim zaradi karantene delodajalec ni mogel organizirati dela na domu, so imeli pravico do 100-odstotnega nadomestila plače, sredstva pa je zagotovila tudi za samozaposlene, družbenike ali delničarje gospodarske družbe oziroma ustanovitelje zadruge ali zavoda ter za kmete, so našteli. Med drugim so omenili turistične bone za vse državljane, namenjene pomoči turizmu, solidarnostni dodatek za študente in povečanje vpisnih mest na študijskih programih naravoslovnih smeri, še posebej na zdravstvenih fakultetah.

Slovenska demokratska stranka v lanskem letu pomagala finančno najšibkejšim v Sloveniji
Solidarnostni dodatek so, kot so opozorili, namenili tudi staršem otrok, rojenih lani in do enega leta po koncu epidemije, spomnili pa so še na povišanje letnega dodatka za velike družine, dodatek za vse otroke in tudi polnoletne dijake. Prav tako je solidarnostni dodatek prejelo več kot 300 tisoč upokojencev z nizkimi pokojninami. Kot so navedli, je finančno nadomestilo dohodka v višini 6,2 milijona evrov v lanskem letu prejel tudi kmetijski sektor, sicer pa so na področju kmetijstva sprejeli še več drugih ukrepov. “V nadaljevanju mandata si bomo prizadevali za čim hitrejše okrevanje gospodarstva in družbenega življenja, saj si želimo, da bi naša država izšla iz krize, ki je zaznamovala prvo leto mandata naše vlade, v čim boljši kondiciji,” so pojasnili. Večina naporov bo tako po njihovih napovedih usmerjenih v okrevanje gospodarstva in ohranjanja delovnih mest, poleg tega pa si bodo prizadevali za realizacijo koalicijske pogodbe.

Aktualna vlada Janeza Janše je po odstopu prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca svoj mandat nastopila 13. marca lani, dan po razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Sestavile so jo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, slednja pa je lani decembra iz vladne koalicije izstopila.

Nova Slovenija: Minister Janez Cigler Kralj z ukrepi rešil do 300 tisoč delovnih mest
V poslanski skupini NSi so po prvem letu delovanja vlade pojasnili, da je bila njihova priorieta ob vstopu vanjo sprejetje ukrepov za preprečitev širjenja covida-19, pri čemer da so ministri iz njihovih vrst “močno zavihali rokave”. V letu 2021 pa bo NSi svojo pozornost namenila zlasti pripravi ustrezne strategije za izhod iz krize.

“Vstop v vlado skupaj s SDS, SMC in DeSUS pred letom dni za NSi ni bila samoumevna odločitev. A ob zaostreni epidemiološki sliki v začetku leta 2020 je prevladala ocena, da je treba Slovenijo rešiti pred zdravstveno in gospodarsko katastrofo, ki se je že nakazovala,” so za STA pojasnili v NSi. Ob tem so ministri iz vrst NSi po njihovih navedbah na svojih področjih pričeli tudi z aktivacijo zastalih projektov in izvajanjem novih, ki so jih zapisali v koalicijsko pogodbo.

Ob tem so med dosežki ministrov izpostavili, da je obrambni minister Matej Tonin uspel povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski, uredil status vojakov po 45. letu starosti, DZ pa je na njegovo pobudo potrdil dolgo pričakovan načrt investicij v obrambni sistem. Za področje zaščite in reševanja pa je ministrstvo pridobilo 120 milijonov evrov evropskih sredstev za vzpostavitev nacionalnega centra vseh služb v okviru zaščite in reševanja, so navedli.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je po njihovih navedbah premaknil številne gradbene projekte na cestah, začel modernizacijo železniškega omrežja in na novo zagnal gradnjo Emonike v Ljubljani. Na njegovo pobudo je bil sprejet ukrep prepovedi prehitevanja za tovorna vozila na delu avtocest, do konca leta pa je predvidena uvedba elektronskih vinjet, so našteli.

Pri ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju pa so izpostavili, da je bil močno vpet v pripravo protikoronskih ukrepov, ki so po okvirnih ocenah botrovali ohranitvi okoli 300 tisoč delovnih mest. Ministrstvo je namestitvam starejših namenilo petkrat več sredstev kot katera koli vlada od leta 2008, v naslednjih letih pa bodo temu področju skupaj namenili več kot 50 milijonov evrov ter še dodatna sredstva iz EU skladov, so pojasnili.

Letos bo NSi svojo pozornost namenila predvsem pripravi ustrezne strategije za izhod iz koronske krize in zagonu gospodarstva, pri čemer bodo “vztrajali zlasti na nižanju davkov, ki bremenijo ljudi”. Aktivno bodo sodelovali pri prenovi bolj dostopnega sistema zdravstva in oskrbe starejših, dolgoročni cilj NSi pa je Slovenijo uvrstiti med 15 najbolj uspešnih držav na svetu

Stranka modernega centra ostaja odgovorna in konstruktivna koalicijska partnerica
Poslanci SMC so z delom koalicije in vlade v prvem letu zadovoljni. Delo so zaznamovale zahtevne okoliščine, v katerih je bilo treba vlagati izjemne napore, da so pri vitalnosti ohranili vse ključne družbene podsisteme, so ocenili. V nadaljevanju mandata pa se bo treba po njihovem mnenju še aktivneje osredotočiti na zaveze iz koalicijske pogodbe. Kot so za STA poudarili v poslanski skupini SMC, so odgovorna in konstruktivna koalicijska partnerica, pred koalicijo pa je zaradi razmer, v katerih so se znašli takoj ob nastopu vlade, vsak dan veliko zahtevnih nalog. “Stranka SMC še naprej ostaja utež, ki delovanje koalicije drži na fokusu epidemije in ostaja odgovoren in zmeren člen koalicije, ki razume, da se v politiki ne da delati drugače kot s sodelovanjem in iskanjem kompromisov,” so navedli.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Po njihovih navedbah je SMC v prvem letu vlade vodila zahtevne resorje gospodarstva, šolstva, pravosodja in javne uprave, “ki so bistveno pripomogli k zmanjšanju negativnih posledic epidemije”. Pojasnili so, da so bili aktivno vpeti v sprejemanje vseh osmih protikoronskih zakonskih paketov, s katerimi da jim je uspelo “obvladati in ublažiti ekonomsko ter socialno krizo”. Kot so navedli, je bilo doslej izplačanih oziroma realiziranih okrog 2,5 milijarde evrov različnih pomoči gospodarstvu in ljudem.

V nadaljevanju mandata se bo treba po njihovem mnenju še aktivneje osredotočiti na zaveze iz koalicijske pogodbe. Tako pričakujejo “dodaten elan za reševanje več let zanemarjene stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, celovite ureditve rabe konoplje in večjih vlaganj v znanstveno-raziskovalno dejavnost”. Poleg vprašanja demografije in zdravstva pa sta za SMC izjemno pomembna tudi izhodna strategija za gospodarstvo ter priprava ciljnih razpisov za hitro okrevanje in lažji zagon ranljivih dejavnosti, predvsem turizma in gostinstva.

Menijo, da bo eden ključnih ciljev tudi enakomeren razvoj za vse regije, zato mora vlada pospešeno delati pri razvoju infrastrukture in investicijah v nova delovna mesta, še posebej v demografsko ogroženih regijah. Kot so pojasnili, morajo poskrbeti za to, da bodo nekatere panoge, ki imajo velik multiplikativni učinek, kot je denimo turizem, z močno državno spodbudo lahko konkurirale tudi v obdobju po epidemiji,” so navedli. Ob tem so izpostavili, da je gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi prvak SMC Zdravko Počivalšek, že pripravilo program razvojnih spodbud za letos, s katerim bi s skoraj 660 milijoni evrov prispevali h gospodarskemu okrevanju.

Opozicijska stranka SNS zadovoljna z vlado ter izrazili zadovoljstvo, da gredo investicije v Sloveniji lahko tudi v korist državljanov
Po oceni SNS je vlada v prvem letu posegala po pravih rešitvah in se odlično znašla pri reševanju epidemije. Prvo leto je pokazalo, da “se da v Sloveniji voditi razvoj in da gredo investicije v Sloveniji lahko tudi v korist državljanov, ne pa zgolj v korist posameznih tajkunskih in podobnih politično-gospodarskih združenj,” menijo. Predsednik SNS in vodja strankine poslanske skupine Zmago Jelinčič je za STA izpostavil, da imajo v Evropi Slovenijo na nekaterih področjih spopadanja z epidemijo za zgled. Kritičen je do tistih, ki so vladi očitali, da je nakupovala zaščitno opremo “po dolgem in po čez”. “Takrat, ko je vojna, je treba zgrabiti kakršnokoli orožje, da se obraniš, ne pa reči, da bomo počakali, da bo prišlo kaj boljšega, kajti medtem jih že dobiš po glavi,” je bil slikovit.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti (foto: STA)

Vlado je posebej pohvalil za delo na mednarodnem področju, saj da si je Slovenija v času te vlade v določeni meri že zagotovila “spoštovanje pri političnih partnerjih tako na zahodu kot na vzhodu“. Po njegovih besedah vlada za razliko od prejšnjih ni kimala tujcem in pristajala na njihove zahteve.

Kot meni, je pomembno tudi povezovanje vlade z višegrajsko skupino in novo ustvarjanje stikov z rusko federacijo. “Slovenija počasi dobiva položaj, kot ga je imela leta 1992. Mislim, da bomo v naslednjem mandatu, ki ga bo po mojem prepričanju vodila več ali manj ista politična kombinacija, prišli na tisti nivo,” je dodal. Ob tem je bil kritičen do “levousmerjene opozicije”, izrazil je bojazen, da je “nekaterim bolj v interesu, da škodujejo lastni državi, ker njihovi interesi zdaj niso več v prvem planu“.

Vzdušje v državi v prvem letu dela aktualne vlade sicer po Jelinčičevi oceni ni bilo pravo, saj zaradi protikoronskih ukrepov ni moglo biti. Kot pozitivno je ocenil postopno odpiranje gostinskih lokalov po državi, saj je prepričan, da bo to “absolutno popravilo vzdušje v državi”, ker smo ljudje socialna bitja. Kot problem je označil to, da smo se pri nas pri ukrepih zanašali na mnenje stroke, pri čemer pa nismo upoštevali vseh segmentov stroke, denimo sociološkega in psihološkega.

V SNS, ki je sicer opozicijska stranka, a je z vlado podpisala sporazum o sodelovanju, so napovedali, da bodo sodelovali pri pripravi zakonskih predlogov tudi v prihodnje in podajali pripombe na prejete osnutke. Po Jelinčičevi oceni bo prvenstvena naloga v prihodnje tako revitalizacija gospodarstva kot tudi varovanja okolja. Prav tako bi bilo treba urediti financiranje nevladnih organizacij, je še dodal.

DeSUS: zadovoljni z dosežki za upokojence
Poslanci DeSUS so zadovoljni s tem, kar so v preteklem letu uspeli doseči za upokojence. Ob vstopu v koalicijo so nameravali pokazati, da lahko premagajo delitve in poudarijo pomen sodelovanja pri reševanju težav, a epidemija ne sme biti razlog za agresivno postopanje proti temeljnim načelom ustavne ureditve, neodvisnih ustanov in medijev, menijo. Kot so za STA pojasnili v poslanski skupini DeSUS, so zadovoljni s sadovi svojih prizadevanj za dodatna izredna usklajevanja pokojnin v minulih letih, ki pomenijo zmanjševanje prvotnega manka v višini 8,4 odstotka. Samo DeSUS gredo zasluge za to, da je ta preostanek trenutno znižan na 3,6 odstotka, so navedli. Dodali so, da je bil najvišji odstotek te izredne uskladitve dosežen ravno v minulem letu, preostanek pa bodo uredili letos.

Poleg dviga odmernega odstotka za določitev višine pokojnin so spomnili tudi na solidarnostni dodatek za ranljive skupine v času epidemije. Kot pomemben vir pomoči pokojninski blagajni pa vidijo demografski sklad, za ustanovitev katerega je predlog zakona v zakonodajnem postopku. Kot so pojasnili, da so ob vstopu v koalicijo jasno oblikovali programske zahteve, kot stranka, ki “ne sledi samo ideološkim smernicam“, pa opozarjali na zdrse aktualne vlade. Pri tem so omenili, da so poslanci DeSUS dosegli daljši čas za javno obravnavo t. i. medijskega trojčka zakonov, za katero je bilo predvidenih le nekaj dni. “Opozarjali smo na spremni dopis predstavnika vlade k medresorskem poročilu o vladavini prava v Sloveniji. Ostro smo se odzvali na trditve o ukradenih volitvah 2014 in predčasno izrečene čestitke pri volitvah v ZDA ter na prekinitev financiranja STA,” so našteli.

Ob tem so navedli, da sicer ne morejo prezreti dejstva, da je vlada delala v izjemnih okoliščinah. “A epidemija ali drugačne izredne razmere ne smejo biti razlog za agresivno postopanje proti temeljnim načelom ustavne ureditve, neodvisnih ustanov in medijev,” so prepričani.

Zaradi prevelikih ideoloških preprek se je DeSUS odločila za izstop iz koalicije. Kljub v zadnjem obdobju negativnim odzivom javnosti na dogajanje v stranki in poslanski skupini poslanci po njihovih zagotovilih “niso in ne bodo klonili takšnim in drugačnim pritiskom in bodo nadaljevali s svojim poslanstvom v duhu spoštovanja prioritet programa DeSUS“. Vseh pet poslancev poslanske skupine DeSUS bo po njihovih napovedih tudi v bodoče zagovarjalo uresničevanje interesov upokojencev in hkrati stremelo k temu, da delovno aktivno prebivalstvo ne bo pahnjeno v životarjenje.

Luka Perš