fbpx

Kocka je padla: Golob snedel še eno predvolilno obljubo, točili bomo dražje gorivo

Foto: STA

Novi predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci predstavil prve predloge, s katerimi namerava njegova vlada blažiti učinke dvigovanja cen energentov. Predstavljenih je bilo več manjših ukrepov, med katerimi je tudi regulacija maloprodajnih cen bencina in dizla. A pozor, cena bo regulirana le zunaj avtocest. Na avtocestah država v ceno ne bo posegala, kar pomeni, da bomo točili dražje gorivo. Obljubljeni boj proti inflaciji je tako le mrtva črka na papirju.

S to potezo pa je že snedel besedo, ki jo je dal svojim volivcem na predvolilnih soočenjih. Takrat je bil namreč mnenja, da se cen pogonskih goriv ne bi smelo regulirati. Sicer naj bi nova vlada iskala ravnovesje med državo, trgovci in potrošniki, tako da bi vsak nase prevzel del bremena draginje. Država se pri tem namerava svojemu deležu skoraj povsem odpovedati. Obdobje regulacije bo predvidoma trajalo eno leto, nato pa bo nastopilo obdobje, ko bo po besedah premierja mogoča večja fleksibilnost.

Ob regulaciji cen pa namerava vlada sprejeti tudi nekatere druge manjše ukrepe. Dvigniti nameravajo neobdavčeno povračilo za delovno aktivne, zvišal se bo tudi znesek trošarin, ki ga dobijo povrnjenega javni prevozniki.  Napovedal je tudi razbremenitve za kmete.

Inflacija v Sloveniji ostaja močnejša od evro območja
Po Golobovi oceni bodo cene pogonskih goriv primerljive s tistimi na Hrvaškem izven avtocest. Za 95-oktanski bencin bi to lahko pomenilo okoli 1,80 evra za liter, je dejal po seji vlade.

Ekonomist Matej Lahovnik je komentiral, da podražitev goriv ne predstavlja ukrepa za boj proti draginji. Banka Slovenije je ravno danes napovedala, da bo letošnja inflacija ostala visoka in bo znašala devet odstotkov. Hkrati so opozorili, da bo inflacija v Sloveniji močnejša od preostalega evroobmočja.

Andrej Žitnik