fbpx

Kolaps varnosti v Sloveniji: Do konca oktobra v državo ilegalno vstopilo najmanj 14 tisoč nezakonitih migrantov, da je nekaj hudo narobe s Šarčevo politiko, opozarja avstrijski Kronen Zeitung

Foto: STA

Slovenija predstavlja zadnji branik schengenske meje na t. i. južni balkanski poti. Vendar se vlada Marjana Šarca raje kot z resnimi problemi ukvarja z obskurnimi notranjepolitičnimi problemi. Kritične misli glede Šarčeve vlade zdaj prihajajo še iz Avstrije. Slovenija je zabeležila rekordnih 14 tisoč vstopov nezakonitih migrantov do konca oktobra, kar opozarjajo tudi v sosednji Avstriji. “Če bi Hrvaška svoje meje varovala kot mi, potem bi tudi k nam prišlo tako malo ilegalnih migrantov, kot jih je sedaj trenutno v Avstriji. Ampak to se ne dogaja,” je izjavil Marjan Šarec, njegovo bizarno izjavo pa so celo povzeli pri avstrijskem mediju Kronen Zeitung. Avstrijci namreč v nasprotju s Šarcem opozarjajo na zaskrbljujoče razmere, saj meja s Slovenijo še vedno ostaja zaprta.

Število vstopov nezakonitih migrantov se je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečalo za 72 odstotkov. Avstrijske vladne oblasti so zaradi slovenske vladne neresnosti v preteklosti hitro zaprle svoje meje na najbolj kritičnih točkah. S tem ukrepom se želijo le obvarovati pred težavami in kriminalnimi dejanji, ki jih v zadnjem času množično izvajajo migranti. 

“Tako kot smo leta 1989 zaščitili naše meje, jih ščitimo tudi sedaj. Če tega ne bi bili sposobni, kot to nekateri napačno trdijo, potem bi bila cela država polna beguncev. Temu ni tako. Naši policisti in vojaki ščitijo schengensko mejo zelo dobro – kot to počne eden izmed naših sosedov,” pa je avstrijski medij Kronen Zeitung citiral predsednika vlade Marjan Šarec. Vendar pa pogled na stanje kaže popolnoma drugačno sliko, kot jo predstavlja slovenski premier. Avstrijci namreč v nasprotju s Šarcem opozarjajo na zaskrbljujoče razmere.

Po poročanju STA so policisti najpogosteje obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Afganistana. Namero zaprositi za mednarodno zaščito je po podatkih policije izrazilo 4.441 ilegalnih migrantov, medtem ko je bilo v enakem obdobju lani obravnavanih 3.952 namer. V nadaljevanju vam bomo prikazali najbolj presenetljive podatke, videli boste, da slovenska oblast pod Šarcem vedno bolj izgublja kontrolo nad migrantsko problematiko.

Število nezakonitih prehodov meje v prvih 10 mesecih leta 2018 in 2019 glede na državljanstvo
Slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve sta posredovala podatke glede nezakonitih vstopov na slovensko ozemlje. Prva mesta zasedajo državljani Pakistana, Alžirije, Afganistana, Maroka in Bangladeša. Število nezakonitih prebežnikov iz omenjenih držav se je v letu dni tudi povečalo. Nezakonitih migrantov iz Pakistana je bilo lani 2.513, letos pa že 3.777. Iz Alžirije je prišlo v lanskem letu 832, letos pa 1.752. Nezakonitih afganistanskih migrantov je bilo v lanskem letu 956, letos pa 1.519. Maroških ilegalnih migrantov je bilo v lanskem letu 343, v letošnjem letu pa 1.112. Rekorderji pa so nezakoniti prebežniki iz Bangladeša. V letu 2018 jih je bilo 172, v letošnjem letu pa so nelegalni prehodi slovenske meje s strani bangladeških migrantov porasli skoraj za desetkrat. Leta 2019 je bilo do sedaj 1.090 nezakonitih ilegalcev iz Bangladeša.

Število nezakonitih prehodov meje v prvih desetih mesecih 2018 in 2019 glede na državljanstvo. (Foto: Policia, Nova24tv)

Število nezakonitih prehodov meje v prvih desetih mesecih 2018 in 2019 glede na državljanstvo.

Policijske uprave v letu dni opazile veliko povečanje na posameznih območjih
Najbolj obremenjene policijske uprave v Sloveniji so Koper, Novo mesto in Ljubljana. Največje število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v prvih 10 mesecih leta je bilo v Policijski upravi Koper – obravnavali so 4.667 nezakonitih prehodov meje. Sledi Policijska uprava Novo mesto, kjer so obravnavali 4.090 nezakonitih prehodov meje. Ljubljanska policijska uprava je obravnavala 3.017 nezakonitih prehodov meje.

Število nezakonitih prehodov meje po policijskih upravah v prvih desetih mesecih leta 2018 in 2019. (Foto: Policija, Nova24tv)

Število nezakonitih prehodov meje po policijskih upravah v prvih desetih mesecih leta 2018 in 2019.

Prošnje za azil in nezakoniti prehodi meje so v porastu 
Največ nezakonitih prehodov meje in s tem največ prosilcev za azil je bilo maja, junija in julija. V letošnjem maju je slovenska policija zabeležila 1.306 nezakonitih prebežnikov in 404 prošnje za azil. V juniju je bilo 1.266 nezakonitih prehodov meje in 287 prošenj za azil. V juliju je bilo 1.793 nezakonitih prehodov meje in 387 prošenj za azil. Rekord vseh rekordov pa so slovenski varnostni organi zabeležili v mesecu avgustu. V letu 2018 je bilo 1.152 nezakonitih prestopov meje in 381 prošenj za azil, v letošnjem letu pa je avgusta nezakonito prečkalo slovensko mejo 2.379 nezakonitih prebežnikov, prošenj za azil je bilo 388. Drugi najvišji prehod meje so letos zabeležili v oktobru, ko je bilo 2.225 nezakonitih prestopnikov meje in rekordnih 417 prosilcev za azil.

Število nezakonitih prehodov meje in prošenj za azil v prvih desetih mesecih v letu 2018 in 2019. (Foto: MNZ, Nova24tv)

Število nezakonitih prehodov meje in prošenj za azil v prvih desetih mesecih v letih 2018 in 2019.

Število oseb, vrnjenih slovenskim policistom in tujim varnostnim organom v prvih 10 mesecih leta 2018 in 2019
Slovenskim varnostnim organom so največje število nezakonitih prebežnikov vrnili italijanski varnostni organi. V letošnjem letu so vrnili 235 ilegalnih migrantov. Slovenski represivni organi pa so največje število nezakonitih prebežnikov vrnili hrvaškim organom pregona. V letu 2018 je slovenska policija vrnila 3.906 nezakonitih prebežnikov, v letošnjem letu pa neverjetnih 9.653 nezakonitih prebežnikov. Ta neverjetna številka samo dokazuje, kolikšna množica ljudi poskuša prečkati slovensko-hrvaško mejo.

Število oseb vrnjenih slovenskim policistom in tujim organom. (Foto: MNZ, Nova24tv)

Število oseb, vrnjenih slovenskim policistom in tujim organom.

Število prošenj za mednarodno zaščito in njihov status v letu 2018 in prvih 10 mesecih leta 2019
V letošnjem letu je ministrstvo za notranje zadeve obravnavalo 3.350 vlog. Rešili so 3.234 zadev, od tega je bil ustavljen postopek v 2.792 primerih, 380 vlog pa je bilo zavrnjenih.

Število prošenj za mednarodno zaščito in status v prvih desetih mesecih v letu 2018 in 2019. (Foto: MNZ, Nova24tv)

Število prošenj za mednarodno zaščito in status v prvih desetih mesecih v letih 2018 in 2019.

Število prosilcev in oseb s priznano mednarodno zaščito ter njihova nastanitev na dan 28. 11. 2019
Po uradnih podatkih ministrstva jih je največ nastanjenih v azilnem domu, kjer živi 149 ilegalnih migrantov. Na Kotnikovi ulici v Ljubljani jih živi 79, medtem ko preostalih 107 nezakonitih prebežnikov živi v Logatcu ali pa so razseljeni drugod po Sloveniji.

Število prosilcev in oseb s priznano mednarodno zaščito ter njihove nastanitev na dan 28.11.2019. (Foto: MNZ, Nova24tv)

Število prosilcev in oseb s priznano mednarodno zaščito ter njihove nastanitev na dan 28. 11. 2019.

Največ tujcev z mednarodno zaščito živi v zasebnih domovanjih
V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 697 oseb s priznano mednarodno zaščito. Največ, in sicer 528, jih živi v zasebnih bivališčih. Preostali živijo v tujini, dijaških domovih, integracijski hiši v Ljubljani in Mariboru. Šest oseb pa živi v stanovanjih, ki jih je določila Šarčeva vlada.

Osebe s priznano mednarodno zaščito. (Foto: MNZ, Nova24tv)

Osebe s priznano mednarodno zaščito.

Luka Perš