fbpx

“Kolesar iz ozadja” končno stopi v ospredje: Nekdanji šef partije Kučan na 100. protestu govoril o spremembah in novi energiji

Milan Kučan na petkovih protestih.

Petkovi nezakoniti kolesarski protesti so včeraj zvečer potekali že 100. teden, razkril pa se je tudi eden izmed domnevnih glavnih sponzorjev političnih aktivistov v ozadju; prvi predsednik države in nekdanji šef partije Milan Kučan je bil namreč osrednji govornik, pričakovano pa je zdajšnjo vlado obtoževal rušenja temeljev demokracije. Kolesarje, ki že 100 petkov na neprijavljenih shodih, tudi v času epidemije, izražajo svoja nestrpna sporočila, uperjena proti desnosredinski vladi, pa je Kučan označil za ljudi, ki oblikujejo vizijo demokratične in pravne evropske države.

Spomnimo, zametki petkovega kolesariata so nastali že na februarskem shodu leta 2020 tik pred epidemijo, poimenovanem “Proti koaliciji sovraštva”, na katerem so posamezni levičarski skrajneži hodili od sedeža do sedeža strank in vzklikali celo k uboju Janeza Janše. Naslednjih 100 tednov so kolesarji vztrajali pred državnim zborom tudi v času epidemije, ko bilo zbiranje v skladu s preprečevanjem širjenja virusa prepovedano, zmerjali so policiste, vzklikali sovražna gesla proti vladi, njenemu predsedniku in ministrom, zažigali so lutke v podobah vladajočih politikov.

Vseeno je na tokratnem protestu spregovoril tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da se nasilje dogaja ravno obratno, na oblasti, in da se stopnjuje vedno hitreje s ciljem čim prej zasesti ves družbeni prostor, si podrediti vse institucije, kulturo, predvsem pa medije in prek njih oblikovati svoje javno mnenje.

Spomnimo, na javni RTV je v zadnjem času prišlo do nekaterih sprememb v programsko-produkcijskem načrtu, zaradi česar so levičarski novinarski aktivisti ostro protestirali. Tudi proti imenovanjem novih urednikov, ki ne sledijo njihovi levičarski agendi. Ena najbolj znanih notranjepolitičnih novinark RTV Mojca Pašek Šetinc pa je celo prestopila na listo politične stranke Gibanja Svoboda Roberta Goloba.

Jaša Jenull je glavni obraz petkovih kolesarskih protestov, ki trajajo že sto tednov. (Foto: STA)

Javni servis je sicer sprejel “igro” petkovih kolesarjev in jih vztrajno imenuje točno tako, kot so se sami oklicali, namreč za protestno ljudsko skupščino v slogu socializma iz prejšnje države. Tudi tokrat je MMC nekritično pisal o tem, da so protestniki, v prvi vrsti Jaša Jenull, prejeli nesprejemljive kazni zaradi domnevne organizacije protestov. Označili so jih za kršenje človekovih pravic. Spomnimo; da je Jenull nesporni organizator protestov, kaže že njegov prvi nastop na POP TV marca leta 2020, ko je ljudi pozival na ulice, pozneje so ga kamere na Prešernovem trgu posnele v družbi novinarke Katarine Matejčič, ko sta se dogovarjala, kako bodo po ulicah hodili protestniki, da jih bodo kamere 24ur čim bolje posnele v svoj objektiv.

Nezakonite shode plačujejo slovenski davkoplačevalci. Zdaj je policija račun izstavila organizatorjem.

Kljub vsemu se Milan Kučan na petkovih protestih ni prav pogosto pojavljal; občasno je pod pretvezo mimoidočega stopil med protestnike, tokrat je prvič govoril na shodu, ki tudi tokrat ni bil prijavljen na policijskih postajah ali upravnih enotah. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je že pred protestom na Twitterju objavil obvestilo, v katerem je poudaril, da na policiji organizatorje shodov vedno znova pozivajo, naj upoštevajo zakon o javnih zbiranjih.

Ta med drugim v svojih določbah zasleduje zagotavljanje okoliščin za varne poteke javnih zborovanj. “V situacijah, ko organizator shoda dolžnostno ne poskrbi za varnost, mora za to poskrbeti policija na podlagi varnostne ocene,” je zapisal Olaj, ob tem pa dodal, da je morala policija ob shodu junija 2020, za katerega je zaračunala stroške, “dodatno angažirati kadrovske in materialne resurse policije”.

Prvi predsednik države Milan Kučan se na pravni red države očitno požvižga. Na shodu, na katerem je govoril, je podprl umik plačilnih zahtevkov zoper Jenulla. Z drugimi besedami, Kučan želi, da stroške za petkove kolesarke manifestacije, teh se je nabralo že 100, poravnajo kar vsi slovenski davkoplačevalci.

T. F.