Koliko bodo napovedi medijev zgrešile volitve?

Foto: epa

Pred petimi leti, bilo je 22. maja 2014, je Delo v zadnji raziskavi pred evropskimi volitvami napovedalo zmago liste SDS, ki jo je vodil Milan Zver, s 26,7 odstotka, drugo mesto za Verjamem Igorja Šoltesa z 19,1 odstotka, tretje pa za skupno listo NSi in SLS, ki jo je vodil Lojze Peterle, s 15,2 odstotka. Na četrto mesto so dali SD Igorja Lukšiča in Levico z Violeto Tomić s po 5,6 odstotka. SDS bi po teh rezultatih dobila tri sedeže, Šoltesov Verjamem in NSI+SLS pa po dva.

Raziskava je zgrešila vrstni že red pri vrhu. Šoltes je na volitvah potem zbral krepko manj in se uvrstil na tretje mesto. In dobil en sedež. Na četrtem je bil DeSUS, ki ga je takrat vodil Ivo Vajgl, ki so ga precej podcenili. Levica s Tomićevo pa je končala bolj zadaj. Kakšni so bili res rezultati volitev pred petimi leti, si lahko ogledate v grafiki (v celoti pa v preglednici na koncu članka). V grafiki sta prikazani še meritvi, ki sta jih časopisa Delo in Dnevnik objavila pred tokratnimi volitvami v zadnjem tednu, Delo v soboto in Dnevnik v ponedeljek.

Da je mogoča primerjava z volitvami in med raziskavami, sem objavljene rezultate preračunal tako, da upoštevam le za stranke opredeljene anketirane:

Tudi tokrat po raziskavah, ki sta ju objavila oba ljubljanska dnevnika, vodi SDS, ki tokrat nastopa v koaliciji z SLS. Raziskavi sta bili opravljeni teden pred volitvami, ko se lahko še veliko spremeni, povrhu pa praviloma celo ankete na dan volitev na voliščih nekoliko zgrešijo.

Bodo dobili veliki ali tudi Jelinčič?
Po raziskavah, za Delo jo je opravila Mediana, za Dnevnik pa Ninamedia, bi lista SDS+SLS z Milanom Zverom v nedeljo dobila dva sedeža, po obeh pa nekoliko zaostaja za rezultatom izpred petih let, ko so ji volivci dodelili tri sedeže. Po meritvi Ninamedie za rezultatom zadnjih volitev zaostaja le za odtenek (dve odstotni točki), po Mediani pa je razlika že krepka in po tej meritvi možnosti za tretji sedež ni videti. Z majhno razliko po obeh raziskavah SDS sledita SD Tanje Fajon in LMŠ Irene Joveve, ki sta obe blizu dveh sedežev. Po Dnevniku ju imata zanesljivo, po Delu pa verjetno. Pri manjših strankah so razlike med raziskavama kar krepke, kar kaže podrobnejša primerjava celotnih rezultatov (s klikom lahko sliko povečate):

Dnevnik prikazuje (in zdi se, tudi meri) manjši nabor strank. Je pa tokrat vanje vključil SNS Zmaga Jelinčiča, ki ga v prejšnji meritvi presenetljivo ni bilo. Da so razlike precejšnje, kaže, da lahko po Delu na sedeže v Evropskem parlamentu računajo prav SNS Zmaga Jelinčiča, NSi Ljudmile Novak in morda še Levica Violete Tomić. Po Dnevniku pa NSI Ljudmile Novak in DeSUS, katerega listo tokrat vodi Igor Šoltes.

A volitve so še daleč in raziskavam ni preveč verjeti.

Peter Jančič, Spletni časopis