fbpx

Koliko milijonov bo vlada namenila sindikatom, da se bodo ti začeli zopet pogovarjati?

Branimir Štrukelj (Foto: STA)

“Pogajanja so bila že prej na mrtvi točki, po podpisu sporazuma s Fidesom pa so ta pogajanja klinično mrtva in začnemo teči nov krog pod drugačnimi pogoji,” je pred srečanjem s predstavniki vlade dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so prvič in dve uri po podpisu sporazuma z zdravniki sedli za pogajalsko mizo. Na tokratno srečanje je vladna stran povabila sindikate javnega sektorja, ki pa se na dosedanjih izhodiščih ne nameravajo več pogajati.

Sporazum nima popolnoma nobene zveze z zdravstveno reformo
Sporazum jim bo danes predstavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot je dejal Štrukelj, pa so vedno bolj prepričani, da ta nima popolnoma nobene zveze z zdravstveno reformo. Prav tako ne razumejo, kako lahko vlada trdi, da nima finančnih učinkov.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pred srečanjem ni želel razkriti, kakšne zahteve bodo sedaj postavili sindikati. Dejal je le, da je vse, kar je ostalo enako, da vztrajajo pri odpravi anomalij pri najslabše plačanih v javnem sektorju.

Vprašanje je, ali bodo do sporazuma sploh prišli
Sicer pa je po njegovih besedah vprašanje, ali bodo do njega sploh prišli, saj se želijo najprej pogovoriti o sporazumu s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s predsednikom sindikata Konradom Kuštrinom podpisala nekaj ur nazaj.

Koprivnikar: Nove vladne ponudbe za zdaj ni
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je ob prihodu dejal, da jim bodo najprej prisluhnili, nove vladne ponudbe pa za zdaj ni. Pojasnil je še, da v pogajanjih s sindikati javnega sektorja vladna stran ostaja pri zadnji ponudbi, ki je težka 22 milijonov evrov, od česar bi deset milijonov namenili za odpravo anomalij v plačni skupini J, torej za najslabše plačane.

“Vedno je manevrski prostor, vedno so tudi omejitve, denar v proračunu je, vendar če ga nekomu daš, ga moraš drugemu vzeti. Torej je to stvar odločitve na vladni strani”, je na vprašanje, ali za to še obstaja manevrski prostor, odvrnil Koprivnikar. O tem, koliko je tega manevrskega prostora, pa ni želel ugibati.

I. K., STA