fbpx

Koliko odstotkov glasov naj bi dobila nova leva stranka Tomaža Vesela?

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: STA)

Politična kupčkanja in preigravanja so leto pred parlamentarnimi volitvami močno v ospredju. V vrsti pa novi igralci na politični sceni.

Gneča novih strank pred parlamentarnimi volitvami se stopnjuje. Na sredini stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, na desni gibanje Povežimo Slovenijo, na levi stranka Z-DEJ Jureta Lebna in po novem naj bi levica dobila tudi novega liderja, Tomaža Vesela. In koliko bi te stranke lahko sploh dosegle na volitvah?

Zagotovo bi se v parlament lahko uvrstili v gibanju Povežimo Slovenijo, kjer sodeluje kar nekaj strank, med njimi SLS, NLS Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša in še vrsta drugih manjših strank. Poleg tega ni za odpisati niti Aleksandre Pivec. Bo pa zanimivo spremljati razvoj na levi, saj naj bi vajeti liderja prevzel Tomaž Vesel, sedanji predsednik Računskega sodišča.

Gibanje Povežimo Slovenijo. (Foto: sta)

Številni resni poznavalci slovenske politike so sicer tudi prepričani, da bi nova leva stranka s Tomažem Veselom (kot novim obrazom) ter njegovim nahrbtnikom na čelu lahko na prihodnjih parlamentarnih volitvah dobila okoli 12 odstotkov volilnih glasov, morda, vendar z maksimalnimi napori medijev ter omrežja celo do 15 odstotkov, več pa zanesljivo ne, pri čemer bi Veselova stranka iz političnega prizorišča popolnoma izbrisala Listo Marjana Šarca in Stranko Alenke Bratušek, saj bi avtomatično pokonzumirala njuni volilni bazi. Piše Požareport. Pa zna se zgoditi, da bi pokradel nekaj glasov tudi Fajonovi stranki SD.

So pa na portalu e-Maribor tudi sami pripravili manjšo anketo kjer lahko glasujete na tej povezavi: “Katera od morebitnih novih političnih strank bi po vašem mnenju prestopila prag parlamenta?”

P.M.