fbpx

Koliko služb bo namenjenih neizvoljenim poslancem SD?

Stranka SD je zaradi dolgov v resnih težavah. Na sliki Tanja Fajon, predsednica SD (v sredini), od leve proti desni podpredsedniki SD: Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan, Matjaž Nemec in Jernej Pikalo. (Fotomontaža: Demokracija/STA)

Za Tanjo Fajon, ki naj bi po napovedih postala ministrica za zunanje zadeve, so nastopili težki časi. Katastrofalni rezultat na volitvah in nezadovoljstvo znotraj stranke, ki se ne umirja.

Socialni demokrati so na volitvah prejeli 6,66 odstotka oziroma sedem poslanskih mandatov, obe podpredsednici stranke, Andreja Katič in Dominika Švarc Pipan, ter podpredsednik Matjaž Nemec niso bili izvoljeni, medtem ko drugi podpredsednik Jernej Pikalo ni kandidiral za poslanca, sama Fajonova pa se je pravzaprav komaj prebila v državni zbor. Slabo voljo pa naj bi pregnal kar sam upokojeni komunist Milan Kučan, ki naj bi zvečer prišel v štab SD.

A to še ni vse. Po slabem volilnem rezultatu v stranki SD čakajo na službe in vsi z nestrpnostjo pričakujejo pogajanja Fajonove z Golobom o tem, kaj ji bo ta obljubil in koliko bo rdečih sekretarjev na ministrstvih. Fajonova pa ponuja za ministre tiste, ki so ostali brez služb: Dejana Židana za kmetijstvo, Milana M. Cvikla za kohezijo, Švarc Pipan za pravosodje, Emilijo Stojmenovo Duh za visoko šolstvo, znanost in digitalizacijo, Matjaža Hana, ki se je menda naveličal parlamenta, za gospodarstvo.

Požareport odkriva še eno podrobnost. Če nekulturna Dominika Švarc Pipan postane ministrica za pravosodje, bo res kritično, kajti delala je v odvetniški pisarni, ki je branila pred haškim sodiščem za vojne zločine v bivši Jugoslaviji srbska klavca Radovana Karadžića in Momčila Krajišnika.

E-Maribor