Kako obsežno so stranke leve koalicije financirane s strani tujega kapitala in koliko denarja so ministri priskrbeli za promocijo in financiranje svojih strank?

Foto: STA

Ali bo – in če ne bo, zakaj ne – preiskovalna komisija preiskovala tudi, ali in v kolikšni meri so bile Lista Marjana Šarca, Stranka modernega centra, Socialni demokrati, DeSUS, Stranka Alenka Bratušek in Levica financirane s strani tujega kapitala, zastopanega v družbi Pro Plus in v družbi KB 1909, ki je lastnica tednika Mladina? Koliko in s katerimi zunanjimi izvajalci, svetovalci in sodelavci je vsako od ministrstev podpisalo pogodbe od 20. marca 2013 do danes ter koliko so bile vredne pogodbe?

V Državnem zboru RS bo z delovanjem kmalu pričela preiskovalna komisija pod vodstvom Janija Möderndorferja, ki naj bi preiskovala domnevno sporno financiranje političnih strank iz tujine. V poslanski skupini SDS so ob ustanovitvi komisije večkrat opozorili, da koalicija z nadkoalicijsko Levico institut parlamentarne komisije zlorablja za obračun s SDS. V njenem namenu je namreč zapisano odkrivanje domnevnega financiranja SDS iz tujine, pričakovano pa so izpuščene druge stranke.

Se bo preiskovalo tudi financiranje drugih strank?
V SDS se zato upravičeno sprašujejo, ali bo, in če ne bo, zakaj ne, preiskovalna komisija preiskovala tudi, ali in v kolikšni meri so bile Lista Marjana Šarca, Stranka modernega centra, Socialni demokrati, DeSUS, Stranka Alenka Bratušek in Levica financirane s strani tujega kapitala, zastopanega v družbi Pro Plus in v družbi KB 1909, ki je lastnica tednika Mladina? Sprašujejo se tudi, ali bo komisija preiskovala, kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejeli posamezniki in posameznice na vodilnih položajih v Listi Marjana Šarca? Preiskovalna komisija po njihovem mnenju ne bi smela pozabiti tudi na domnevno finančno podporo častnega konzula Slovenije na Hrvaškem Branka Roglića, ki naj bi jo leta 2014 pred državnozborskimi volitvami izkazal Stranki modernega centra.

Branko Roglič in Miro Cerar (Foto: STA)

Ministrski denar za promocijo strank
V omenjeni preiskovalni komisiji bosta kot predstavnika poslanske skupine SDS sodelovala mag. Dejan Kaloh in Žan Mahnič. Slednji je v ustnem poslanskem vprašanju, ki ga je prvi dan januarske seje naslovil na predsednika vlade, izpostavil visoke zneske, ki sta jih mag. Dejan Židan in dr. Anja Kopač Mrak v preteklem mandatu, ko sta vodila ministrstvi za kmetijstvo in delo, preko najrazličnejših pogodb za zunanje izvajalce, svetovalce in sodelavce namenila za promocijo svojih ministrstev. Poslanec Mahnič se je ob tem vprašal, koliko denarja je pravzaprav šlo za promocijo njune stranke, torej Socialnih demokratov.

V luči tega in za potrebe dela nove preiskovalne komisije je Žan Mahnič zato na vsa ministrstva Vlade RS naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga zanima, koliko in s katerimi zunanjimi izvajalci, svetovalci in sodelavci je vsako od ministrstev podpisalo pogodbe od 20. marca 2013 do danes ter koliko so bile vredne pogodbe.

C. Š.

 • Anton

  “Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.”

  toliko o tvoji etiki in morali g. Miro, ki so jo tako zavzeto propagiral, da si znjo pridobil na stran volilce, ko si prišel pa na prestol pa si obrnil hrbet obljubam.

  sarkazem press

 • FORT WORTH

  Ko je na oblasti levica je raj za korupcijo.
  Pri vecini drzavnih poslov vsi stegujejo roke in cakajo, da jim kapne.
  Jankovic naravnost pove 10%.

  Zanimivo pa, da so vse njegove firme v stecaju ali pa ne poslujejo.
  Ni kaj, on je manager, dokler ga drzava fila z denarjem.
  Ko mu zmanjka denarja mu enostavno odpisejo kredite.

 • Vera

  Ljudje, ki niso bili izvoljeni niti za poslance, ne bi smeli biti vodje preiskovalne komisije , še najmanj Möderdorfer !

  • samotoje

   Prav zato je dobil domačo nalogo- najti karkoli pri SDS. Pa čeprav le rolo skret papirja, za katero ni računa. Človek nima hrbtenice, nima dostojanstva, nobenega občutka za prav ali narobe, nobenega znanja in je idealen za vlogo polivanja gnojnice po najmočnejši stranki v državi. In to je edini cilj. Modeldorfer je idealen za take posle.

   • Jože

    KAJ PA ORBAN (KOGA PAJE ON INANCIRAL),A TO JE ZA VAS NEPOZNANO IME,MALO PREMISLITE PREDEN NABIJATE
    LEP POZDRAV

    • Andrej

     Saj, kar naprej omenjajo navezo Orban – SDS. Pa ni kaj najti, česar SDS ne bi popolnoma obelodanila. Pa so celo preiskovalno komisijo za to ustanovili, ki je porabila kup denarja. Ali ne razumeš, da gre tole po principu: ujemite tatu, mi bomo pa ta čas v miru kradli? In ljudje padajo na to finto. Že leta in leta.

 • Djuro Sumar

  Po mojem mišljenju boste desničarji znova popušili. Ta levi so prepametni za vas.

  • xtc

   Jep1
   se strinam,konec SFRJ nas opozarja na to.

   • Djuro Sumar

    Z uničenjem SFRJ ste omogočili levičarjem, da so obogateli. V socializmu se to pač ni dalo, ker je bil po meri enakih možnosti za vse.

    • FORT WORTH

     Res ??
     Stavim, da v yugi nisi zivel niti 1 sek.
     Ker, ce bi ne bi tvezil takih nesmislov.
     Zakaj pa mislis, da je levakom najvaznejse imeti oblast ??

     • Djuro Sumar

      Rojen sem bil leta 1948 in sem vse doživel.

    • macon

     O enakih možnostih za vse v SFRJ lahko piše in v njih verjame samo zmešanec.

     • Djuro Sumar

      Torej je v SFRJ živelo 22 milijonov zmešancev.

     • macon

      Ti si sigurno en od takih, če si verjameš.

      Dejstvo je, da je življenje takrat postalo lažje z manj fizičnega dela zaradi pretežno v kapitalizmu razvite tehnologije in ne zaradi pravic, ki so jih bojda dali komunisti. Komunisti so bili realno gospodarji življenja in smrti, kar pa nima zveze z nobenimi pravicami.

      Vsi niso bili enakopravni nikoli in nikjer, povsod so kaste in sloji s prednostjo v štartu. Najbolj svoboden je posameznik (in največji odstotek njih v zgodovini) postal v liberalni demokraciji s kapitalistično ekonomijo, ne pa v partijski teokraciji.

     • Djuro Sumar

      Dobr so te napumpal.
      .Zaradi prehitrega razvoja tehnologije in kapitalističnega pohlepa bo kmalu uničen cel planet. Jebe se kapitalistom za človeško okolje, glavno da bogatijo. Kar poglej si Trumpa kaj počne.

     • macon

      Pumpajo tebe, ker ponavljaš kar ti pišejo v Mladini. Kaj počne Trump?

      Niti ene vojne ni začel, Obama pa cel kup, čeprav je bil ljubljenec vseh levih, dobil Nobelovo nagrado v avans in se ves čas delal naprednega.

     • Djuro Sumar

      Mladine nisem bral že najmanj 20 let.
      ZDA je vpletena v vojne po vsem svetu, da ne govorim o prodaji orožja, npr.: Saudski Arabiji. Sicer pa je glavni greh Trumpa onesnaževanje planeta.

  • Andrej

   Ne prepameti, pač pa prepremeteni, prepokvarjeni. Zadnje dogajanje v DZ je to lepo pokazalo. Levice ne zanima ustava, ampak, ali imajo dovolj glasov za oblast. Briga njih ustava.

   • Djuro Sumar

    Kaj pa zanima desnico drugega kakor oblast. Menda ne misliš, da se borijo zato, da bi bilo tebi kaj boljše. Borijo se za oblast in za svoje stolčke. Le poglej kako se cufajo za mesta na kandidatnih listih za EU. Za denar se gre prijatelj moj dragi in za nič drugega.

 • Gr Enze

  KOMUNISTI SO IN BODO VEDNO LAGALI , KRADLI IN POBIJALI IN MORILI DELATI NOČEJO VEDNO BO TAKO !

 • rebula7

  KUCANOVA MAFIJA 27 LET NA SLIKI OD ZGORAJ.NAJ OPOLNIMO DA JE KORUPCIJA V SLOVENIJI NA PRVEM MESTU.LETNO ODTECE IZ DRZAVE SLOVENIJE NEOBDAVCENEGA DENARJA 3 MILJARDE EVROV.TOLIKO O KUCANOVI MAFIJI 27 LET VPRASAJTE NJEGOVO ZENO KOLIKO IMA DENARJA V MEHIKI DA LAHKO KUPI CELOTNO SLOVENIJO.SAMI POSTENJAKI 27 LET .

  • Jože

   Rebula nabijaš ali imaš dokaze.
   Če jih imaš če nam pokaži
   lp
   Joško

 • tramal

  Ta zgubarska koalicija je povišala par evrov plače in nekaj centov pokojnine ,podražilo pa se je petkrat več kot pa so dobili .Komunajzerski volilci so tako zabiti ,da so jih že stokrat peljali žejne čez vodo.

  • slosin

   …glumac jih je kupil za tistih par evrov povišice…kaj čmo, poštenje in pismenost slovenskega levičarja je na hudo nizki ravni…

 • xtc

  Posvojenčkova -Kučanova koalicija je isto kot Titekova zbankrotirana SFRJ-ko Zahod ne bo dal nič več CRK.

  • žogica

   Si zmatran?

 • samotoje

  Obilo dela za raziskovalne novinarje. Čas bi že bil, da bi postavili na svetlo nezakonito financiranje koalicije in Levice in pa Soroševo svinjanje po Sloveniji. Z imeni in številkami.

  • Jože

   A tebe je tudi Soros štipendiral kot Orbana

   • Andrej

    Lahko, da je Soros štipendiral Orbana, ampak, ko je Orban to spoznal, ga je nagnal. Levica pa ne spozna ničesar, kar ni po njihovih pravilih. Brez skrbi, sovražni govor bo tudi tebi začel kazati zobe, kakor hitro te ne bodo več potrebovali. Pa ne samo tebi, ampak vsem, ki ne bodo tulili z njimi.
    Pred nekaj dnevi je bil tukaj objavljen intervju z nekim bivšim udbovcem, pa ga zdaj ne najdem. Tam je jasno povedal, kako dobro se je UDBA pripravila na prevzem oblasti v državah, ki bodo nastale iz podrte SFRJ. Natančno tako stvari tudi potekajo.

 • Andrej

  Kje pa je tista milijarda iz pranja Iranskega denarja? V katere stranke in njihove člane je poniknila?

 • Roman Benedik

  Pa kakšni iranski teroristi????Iran je neodvisna država ne pa neka teroristična organizacija.Slinjenje Trumpu vas ne bo daleč pripeljalo