Koliko stanovanj bi nam dovolila obdržati Levica?

Po  mnenju poslanca stranke Levica, bi morali število stanovanj v lasti posameznika ali rentniškega podjetja postaviti nižje. Da smo v Sloveniji zreli za nacionalizacijo, je Miha Kordiš zapisal že leta 2019 in dodal, da vsa njegova generacija prekarcev to presneto dobro ve. Tudi če, on zagotovo ni med njimi, saj se je praktično iz fakultetnega študija podal naravnost v parlament. “Ne, Levica ne bo razlaščala podjetnikov in kmetov,” je pred kratkim zanikal očitke Luka Mesec, pa čeprav imajo tako zapisano v programu. No, očitno pa imajo na tapeti tudi lastnike stanovanj.

Pred kratkim je po družabnih omrežjih zaokrožila objava poslanca Levice Mihe Kordiša, v kateri je bilo zapisano, da je treba nacionalizirati stanovanje vsakemu, ki ga ne more posesati v 15 minutah. Kordiš je na odboru za obrambo zanikal, da bi šlo za njegov profil – po vsej verjetnosti je bil sicer zares lažen. Kar pa ne spremeni dejstva, da je Kordiš že leta 2019 na Facebooku objavil podoben zapis, na kar je spomnil tudi novinar Vinko Vasle.

Stanovanja za vse,” je zapisal, “razlastimo kapitaliste!” Nato pa pojasnil, da se to žal zaenkrat ne bo zgodilo pri nas, pač pa da je govora o Berlinu. “Če bodo res referendumsko razlastili pijavke od stanovanjskih veleposestnikov, nacionalizacija ni več umazana beseda? Ali pa se Nemčija nemara spreminja v Venezuelo?!” Šel je še korak dlje in napisal, da smo tudi v Sloveniji zreli za podoben ukrep. Po njegovem mnenju bi morali število stanovanj v lasti posameznika postaviti nižje.

V Nemčiji je namreč več deset tisoč ljudi protestiralo proti naraščanju najemnin in pomanjkanju stanovanj. Le v Berlinu naj bi se po ocenah policije zbralo veliko več kot 10 tisoč ljudi, jezo pa so uperili zlasti proti zasebnim stanovanjskim podjetjem. Organizatorji so začeli zbirati tudi podpise za referendum o razlastitvi zasebnih stanovanjskih podjetij. Če bi takrat njihov predlog uspel, bi moral Berlin, ki je tudi ena od nemških zveznih držav, ta stanovanja odkupiti, so poročale Finance. Berlinski senat je sicer sprejel zakon, ki v prihodnjih petih letih prepoveduje dvig najemnin za stanovanja v nemški prestolnici.

Sara Bertoncelj