fbpx

Komedija zmešnjav: Erjavec se po sramotnih porazih skuša otresti protikandidatov, Pivčeva si rešuje politično kariero, zdaj pa se je v dogajanje vmešal tudi Golobič!

Foto: Mediaspeed

Dogajanje v zvezi s stranko DeSUS postaja vse bolj zabavno, danes bosta namreč izvršni odbor in svet potrjevala kandidature za januarski volilni kongres. Karl Erjavec se po sramotnih porazih na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah najverjetneje skuša otresti protikandidatov Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja, kar je povzročilo precej nejevolje med člani, nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl je tako že izstopil in sprožil oster odziv Erjavca, ki mu očita, da je stranko izkoristil, da je ostal še pet let evropski poslanec. V vse skupaj se je nato vmešal nekdanji predsednik Vajglove prejšnje stranke Zares Gregor Golobič, ki Erjavcu očita, da v koalicijskih pogajanjih najprej poskrbi za to, da dobi državotvorno ministrstvo, šele nato pride na vrsto vse preostalo. Po drugi strani si Pivčeva v luči afere SRIPT s kandidaturo za predsednico stranke najverjetneje po balkansko rešuje ministrsko mesto.

Izvršni odbor in svet DeSUS bosta danes potrjevala kandidature za januarski volilni kongres stranke. Pri tem naj bi dva kandidata za vodenje stranke – kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in Borut Stražišar – izvršnemu odboru tudi pojasnila svoje stališče do zadržkov, ki ju ima do njune kandidature kadrovska komisija stranke. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je kadrovska komisija DeSUS ob obravnavanju kandidatur Pivčeve in Stražišarja ugotovila, da oba sicer izpolnjujeta formalne pogoje, in ju je tudi uvrstila na listo za predsednico oziroma predsednika stranke. Hkrati pa je opozorila, da ima do obeh kandidatur vsebinske zadržke. Zato je predlagala, da se oba kandidata predstavita na naslednji seji izvršnega odbora. Stražišar je za STA potrdil, da se bo seje izvršnega odbora udeležil, ministrica Pivčeva pa je tako ali tako članica izvršnega odbora.

Vsebinski zadržki glede Pivčeve se nanašajo na nepravilnosti pri projektu SRIPT
Vsebinski zadržki kadrovske komisije glede Pivčeve se nanašajo na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji odborov DZ za kmetijstvo in za gospodarstvo. Glede Stražišarja pa ima komisija zadržek, ker se je v DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in je zato znotraj članstva malo poznan. Stražišar je sicer kandidiral na listi DeSUS na lokalnih volitvah leta 2018 in bil izvoljen za občinskega svetnika na Jesenicah.

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

DeSUS popolnoma pogorel tako na državnozborskih kot tudi na evropskih volitvah
Mnogi ugibajo, da se na opisan način trenutni predsednik DeSUS Karl Erjavec skuša otresti protikandidatov, saj njegov stolček na vrhu stranke nikakor ni več zagotovljen. Članstvo je namreč razočarano nad lanskim katastrofalnim volilnim rezultatom na državnozborskih volitvah, k čemur je nedvomno pripomoglo sodelovanje z osramočenim ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v okviru Levega bloka.

Foto: Twitter

Pomenljivo pri tem je, da se na lanskih državnozborskih volitvah v državni zbor ni uspel uvrstiti Erjavec, ki je kandidiral v Tržiču. A čeprav po mnenju volivcev ni bil dovolj dober za poslanca, je očitno po mnenju Marjana Šarca dober za ministra, ponovno je namreč zasedel pomembno ministrsko mesto, tokrat na ministrstvu za obrambo. Ministrska plača v višini več kot 5.300 evrov bruto mesečno sicer očitno ne zadovoljuje Erjavčevih apetitov, za zraven vsak mesec prejema še povprečno plačo za vodenje stranke.

Karel Erjavec in Marjan Šarec (Foto: YouTube)

Stranka je nadalje letos izgubila mesto v Evropskem parlamentu, kjer jo je do letošnjih evropskih volitev zastopal Ivo Vajgl, ki pa se ni odločil za ponovno kandidaturo. Tako je stranka skušala na svoji listi reciklirati ekosocialističnega evropskega poslanca Igorja Šoltesa, sicer vnuka morilca Edvarda Kardelja, ki se je na predhodnih evropskih volitvah v Evropski parlament uvrstil s svojo instant stranko Verjamem in s pomočjo režimskih medijev. Šoltes se je sicer še pred časom omenjal kot morebitni Erjavčev naslednik na vrhu DeSUS, a to gotovo ne pride več v poštev po izbruhu afere zaradi pritiskov generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za njegovo imenovanje na direktorsko mesto v državni družbi Uradni list, kjer si je obetal med 5 in 6 tisoč evri bruto plače mesečno.

Igor Šoltes (Foto: STA)

Pivčeva si s kandidaturo za predsednico DeSUS po balkansko skuša rešiti ministrsko mesto
Kot poroča portal Požareport, je po vsej verjetnosti razlog kandidature Pivčeve za predsednico DeSUS prav reševanje njenega ministrskega položaja. Pri tem niso sporni le njeni zaslužki ob ministrski plači pri projektu SRIPT, pač pa tudi projekti javnega zavoda Bistra s Ptuja. Afera SRIPT je sicer z vrha Turistično-gostinske zbornice Slovenije že odnesla direktorico Klavdijo Perger, ki je pred tem zaradi plagiatorstva odletela že z mesta ministrice za šolstvo v času vlade Mira Cerarja. Sicer je skrajno nenavadno, da je Pivčeva kot ministrica sploh preživela, po vsej verjetnosti naj bi jo v ozadju podpiral Šarčev kabinet, ki bi si jo želel videti tudi na vrhu DeSUS, o čemer priča tudi to, da so se Šarcu naklonjeni mediji z vsemi topovi spravili nad Erjavca. Ironično, Pivčeva je ob vsem tem napovedala, da ne bi prejemala plače za vodenje stranke, tako kot jo prejema Erjavec.

Foto: STA

Vajgl že zapustil DeSUS, ki bi se vrnil, če bi stranko vodila Pivčeva
V luči dogajanja v stranki se je Vajgl že odločil za izstop. “Glede na stališča, ki jih sam zastopam, ocenjujem, da v stranki DeSUS zame ni več prostora, zato iz nje izstopam,” je povedal po poročanju portala Svet24, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka in naj bi deloval direktno pod taktirko Šarčevega sekretarja za varnost Damirja Črnčeca. Erjavec se je na njegov izstop odzval kritično: “Pač je izkoristil DeSUS za to, da je bil še pet let evropski poslanec.” Vajgl je sicer v DeSUS prišel iz stranke Zares, pred tem pa je bil še v Liberalni demokraciji Slovenije, Demokratični uniji in v Zvezi komunistov Slovenije. Skupni imenovalec vseh omenjenih strank je sicer Milan Kučan. Da pa je zadeva še bolj zabavna, se je v dogajanje očitno vmešal tudi nekdanji šef Zaresa Gregor Golobič, ki je, kot še navaja Svet24, komentiral, da se Erjavec v koalicijskih pogajanjih najprej pogaja za to, da osebno zapolni državotvorno ministrstvo, ki mu pripadata voznik in varnostnik, šele nato pa pride na vrsto vse drugo.

Ivo Vajgl (Foto: STA)

Rok Krajnc