fbpx

Komentar: Trček o zdravljenju zaradi tvitanja – Zakaj jih res tako motijo čivki predsednika vlade?

Raziskovalni novinar Nova24tv Luka Perš

“Tranzicijski mediji in levi del opozicije zelo radi “delajo” cirkus, ko se prek Twiterja oglaša sedanji predsednik vlade Janez Janša. Tokrat je tvitanje Janše zmotilo poslanca Socialnih demokratov Franca Trčka. “Vključno s predsednikom vlade, ki bi moral iti na zdravljenje odvajanja od Twitterja,” je izjavil za časnik Večer.

V dobi modernih informacij živimo že dobrih dvajset let. V tem času je postal svetovni splet najhitrejša pot do informacij. Eno najbolj pomembnih vlog igrajo različna socialna družbena omrežja. Osrednjo trojico sestavljajo Facebook, Instagram in Twitter.

Preberi tudi: [VIDEO] Poslanec Levice Franc Trček je v času mariborskih vstaj vpil: “Janša, ubij me, če me hočeš in ti bo lažje. Maribora ne boš ubil!”

V preteklosti je Mediana razkrila, da v Sloveniji orodje Twitter uporablja med od osem do deset odstotki (med 180 do 200 tisoč) Slovencev. Zaradi prevladujočega položaja levo liberalnih medijev (okrog 90 odstotkov) v Sloveniji so drugače misleči svoje zatočišče našli na Twitterju, kjer lahko svobodno izražajo svoje mnenje. Teh posameznikov, ki se ne strinjajo s poročanjem osrednjih medijev v lasti tranzicijskih tajkunov, naj bi bilo med petdeset do sto tisoč slovenskih uporabnikov slovenskega Twitterja. Čeprav tvitajo  zelo pogosto tako politiki iz levega in desnega političnega pola, predstavlja za večinske medije problem tvitanje sedanjega slovenskega premierja Janeza Janše.

Franc Trček bi poslal predsednika vlade Janeza Janšo na zdravljenje zaradi tvitanja. (Foto: Vlada RS)

Franc Trček bi poslal Janšo na zdravljenje zaradi njegovega tvitanja
Časnik Delo je predstavil anketo Mediane, ali bi lahko v prihodnje v Sloveniji vlado sestavljali stranki SD in SDS. Na Twitterju so se burno odzvali poslanec SD Matjaž Nemec, predsednica SD Tanja Fajon in vplivni član stranke Uroš Jauševec. Vsi so kategorično zapisali, da s stranko SDS ne bodo nikoli sestavljali koalicije.

Ne glede na to, da osrednji mediji radi prikazujejo dolgoletnega predsednika SDS kot izključevalnega, je vsem strankam ponudil sodelovanje v vladi, kasneje še v partnerstvu za razvoj. A so leve opozicijske stranke zavrnile roko sodelovanja. O povezovanju med različnimi ideološkimi strankami se je javno večkrat zavzel tudi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin.

Franc Trček (Foto:STA)

V izjavi za časnik Večer je dialog pozdravil tudi poslanec SD, pred tem Levice, Franc Trček. Strinjal se je, da je tudi sam za dialog, a se najprej mora dialog pričeti. Za njega predstavlja osnova dialoga, da  v teh kriznih časih “s položajev umaknemo ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obvladujejo tega, kar bi morali na položajih, na katerih so”, pove Trček. Janšo pa bi najraje poslal na zdravljenje odvajanja od Twitterja.

Žal Trček pozablja, da sedanja vlada kljub zahtevni situaciji dela dobro. To dokazuje tudi uradna statistika evropskih institucij. Slovenija spada po gospodarski rasti med deset najuspešnejših članic EU. Brezposelnost je med najnižjimi med članicami EU. S paketi protikoronskih pomoči je trenutna vlada rešila do 300 tisoč delovnih mest. V prihodnjih sedmih letih bo lahko Slovenija koristila več kot deset milijard evropskih sredstev. Evropska komisija je pred kratkim potrdila načrt Slovenije za koriščenje sredstev v višini 2,5 milijarde evrov. To je le nekaj dejstev o vladni ekipi, ki bi jo Trček zamenjal zaradi tvitanja in svobodnega izražanja mnenj. Se še spominjate Pahorjeve vlade, kakšni so bili rezultati njihovega vladanja ob nastopu finančne krize v letu 2008?

Luka Perš