fbpx

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović zopet zanemarja resnične probleme Slovenije in jih ustvarja tam, kjer jih ni!

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je spet pristavila svoj lonček. Tokrat jo skrbi situacija okrog financiranja STA, zato je ta v ponedeljek pisala premierju Janezu Janši in ga pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev te odločitve. Izrazila je zaskrbljenost, da bi ukinitev javnega financiranja lahko ogrozila nadaljnje delovanje agencije. Več kot očitno je, da ni seznanjena z resničnim stanjem v povezavi s STA. Kolikor je javnosti znano, Ukom še vedno ni prejel zahtevanih dokumentov s strani STA, kar bi omogočilo Slovenski tiskovni agenciji primerno financiranje. Kot kaže je Mijatovićeva zopet skočila na prvo žogo, po ideološkem vzorcu, po posredovanju nekoga iz Slovenije.

Dunja Mijatović je bila že ob pričetku pandemije koronavirusa kritična do spoštovanja pravice svobode govora, pri čemer se je najbolj obregnila ob Madžarsko, Slovenijo, Rusijo, Armenijo, Azerbajdžan, Češko, Srbijo in BiH. “Globalni zdravstveni problemi, ki jih je povzročil COVID-19 zahtevajo učinkovite ukrepe za zaščito zdravja in življenj ljudi,” je v izjavi za javnost dejala Mijatovićeva. “To vključuje boj proti dezinformacijam, ki lahko povzročijo paniko in družbene nemire,” je še dodala.  A po mnenju Mijatovićeve “nekatere vlade izrabljajo ta imperativ kot izgovor za uvedbo neproporcionalnih omejitev za svobodo medijev,” kar ima po njenem mnenju nasproten učinek in bi se moralo prenehati.

Kot primer, ko naj bi oblasti uvedle ukrepe, ki “otežujejo delo novinarjev in medijskih igralcev” zaradi omejevanja dostopa do informacij, je Mijatovićeva navedla Madžarsko in Rusijo. Novinarjem naj bi tam grozila vrsta sankcij “vključno, da se po novih zakonih, znajdejo v zaporu do pet let za širjenje “lažnih informacij”.” Kakor smo pred časom poročali na Nova24TV , gre za laži, ki so jih med prvimi v javnost lansirali pripadniki nevladne organizacije Human Rights Watch, katere finančni podpornik je tudi judovski milijarder George Soros, po trditvah Fideszovega nekdanjega tiskovnega predstavnika Jánosa Halásza, pa tudi Mijatovićeva “pleše kakor Soros žvižga.” Mijatovićeva ima sicer ravno tako težave z Madžarsko, ker so sprejeli popravke zakonodaje v kateri je spol definiran kot “biološki spol osnovan na primarnih spolnih karakteristikah in kromosomih,” kar po njenih trditvah izobči pravno prepoznavo spola za transspolnike. Z drugimi besedami, Madžari se ne bodo morali pretvarjati, da je moški ženska, samo zato, ker se je tako spomnil, ali pa celo prestal plastične operacije.

Foto: epa

Med drugim je okrcala tudi Slovenijo, saj poudarja, kako pomembno je, da “novinarji svoje delo opravljajo v varnih pogojih brez strahu, da bi jih nadlegovali ali napadli.” Pri tem naj bi imela predvsem v mislih Blaža Zgago, medtem ko je bilo malo verjetno, da se je spomnila, kako je varnostnik zdaj nekdanjega premiera Marjana Šarca, napadel novinarko Nova24TV Marjanco Scheicher oziroma se niti ni oglasila, ko je v zadnjih tednih prišlo do napada na novinarja Top News ali pa denimo ko smo bili priča izbruhu Zlatka nad snemalcem Nova24TV. Tudi ni opozorila, ko je Šarec državnim podjetjem “svetoval”, naj ne oglašujejo v nekaterih medijih, med katerimi je tudi Nova24TV.

Mijatovićeva tokrat zaskrbljena nad financiranjem STA
Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović posebno pozornost posveča spodbujanju in spoštovanju svobode (določenih) medijev v vseh državah članicah Sveta Evrope. “Zdi se, da je ustavitev financiranja STA še en v vrsti različnih incidentov, o katerih je obveščena, in ki kažejo na poslabšanje delovnega okolja za novinarje in medije v Sloveniji v zadnjih mesecih,” je zapisala. Pri čemer pa je dokaj očitno, da očitno ni obveščena o celotni situaciji s STA, ki kot kaže še vedno ni predala zahtevanih dokumentov Ukomu. Mijatovićeva je zaradi skrbi okrog financiranja STA v ponedeljek pisala premierju Janezu Janši in ga pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev te odločitve. Izrazila je zaskrbljenost, da bi ukinitev javnega financiranja lahko ogrozila nadaljnje delovanje agencije. Dobro financirani in močni javni mediji so bistveni element demokratične družbe, je zapisala v bran STA.

Foto: STA

Sara Rančigaj