fbpx

Komisarko Jourovo bi ob zadnjem škandalu v sodstvu morala resnično skrbeti vladavina prava v Sloveniji!

Evropska komisarka Vera Jourova in sodnica Urška Klakočar Zupančič (Foto: epa/Facebook)

Medtem, ko evropska komisarka za evropske vrednote in transparentnost in podpredsednica Evropske komisije Vera Jourová poudarja, da naj bi Madžarska in Poljska ogrožali vladavino prava v Evropski uniji, pri tem očitno pozablja na to, da je pristransko sodstvo tisto, ki predstavlja dejansko grožnjo za ohranitev vladavine prava. Primer Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino na okrajnem sodišču v Ljubljani, ki ga je kot problematičnega izpostavil nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, predstavlja zelo nazoren primer, kako prihaja do krnitve videza nepristranskosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Sodnica namreč preko družabnega omrežja Facebook izraža politična stališča. 

Ustava Republike Slovenije določa, da je Slovenija demokratična, pravna in socialna država. Poleg delitve zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti ustava določa, da so vsi pred zakonom enaki in predpisuje neodvisnost sodstva kot ključne predpostavke za obstoj demokracije. V skladu s 125. členom ustave morajo biti sodniki pri opravljanju sodniške funkcije neodvisni in morajo biti pri delu vezani na ustavo in zakon. Ker pa za funkcijo sodnika velja, da je trajna, bi bilo prav, da sodniki dosledno skrbijo za to, da ne pride do krnitve videza nepristranskosti.

Sodnica Urška Klakočar Zupančič je v enem izmed svojih zapisov na družabnem omrežju Facebook oznanila “da je predsednik vlade Janez Janša na seji vlade ukazal, naj gredo policaji na ceste in občinske meje, ter poberejo globe”. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, dr. Vinko Gorenak, ki ni manjkal nobeni seji vlade, je zagotovil, da Janša takega ukaza policiji ni dal, ker ga niti ne more in ne sme. Sodnica pa se ni ustavila tukaj, ko je izrazila svojo hvalo retoriki samozvanega imunologa Marka Potrča, je med drugim nakazala prepričanje, da so zdravniki Beovićeva, Krek in Bregantova, vladni govorec Kacin in Janša “zafrustrirani osebki s kriminalno preteklostjo”. Njena stališča je obsodil tudi predsednik Vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Daleč od tega, da omenjena sodnica predstavlja izjemo. Spomnimo samo na primer sodnikov okrožnega sodišča v Mariboru Matjaža Štoka in Slavka Gazvodo, ki ju je bilo mogoče srečati na enem izmed tradicionalnih srečanj Socialnih demokratov na Sv. Urbanu nad Mariborom. Toliko bolj zaskrbljujoče je bilo, da je bil sodnik Štok odet v strankarske barve, na glavi pa je nosil čepico v stilu Che Guevare. Sodnik Gazvoda pa je za razliko od kolega oblekel majico črne barve z motivom rdeče zvezde. Sodnik se je tako v državi, ki naj bi veljala za demokratično, odel v simbol totalitarizma, ob znani oceni nekaterih zgodovinarjev, ki pravijo, da je zaradi komunizma v 20. stoletju skupno umrlo kar 200 milijonov ljudi. Med bolj znanimi primeri, kjer se je porajal dvom v neodvisnost sodstva, je nedvomno tudi primer sodnice Vesne Pavlič Pivk, ki je na eni izmed rojstno-dnevnih zabav paradirala s titovko na glavi in z jugoslovansko zastavo v rokah.

Fokus na drugih področjih
Evropska komisarka za evropske vrednote in transparentnost Vera Jourová iz Češke, ki je bila leta 2006 je aretirana na praškem letališču potem, ko je bila obtožena korupcije in je triintrideset dni preživela v priporu, se namesto s problematiko pristranskega sodstva ukvarja s Poljsko in Madžarsko. Zanimivo je sicer, da je še aprila priznala, da je na Madžarskem malo osnov za zaskrbljenost, nato pa je obrnila ploščo. Jourová  pa se ukvarja tudi s slovenskimi mediji, saj je stopila v stik s slovenskimi oblastmi, da bi se z njimi pogovorila o pomenu svobode medijev, varnosti novinarjev in podpore medijem v trenutno težkih časih. Pri tem pa seveda pozablja na dejstvo, da v Sloveniji medijski kartel obvladuje kar 90 odstotkov medijskega trga, ki se ne more sprijazniti s tem, da na oblasti ni levica, ki si pravico do oblasti in resnice jemlje sama po sebi.

Foto: epa

Nina Žoher