fbpx

Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi soglasno sprejela sklep o kazenski ovadbi ustavnih sodnikov Rajka Kneza in Mateja Accetta!

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez in ustavni sodnik Matej Accetto. (Foto: STA)

Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi danes sprejela, ta, da se kazensko ovadi ustavna sodnika dr. Mateja Accetta in dr. Rajka Kneza, in sicer na podlagi 288. člena Kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju. Člani parlamentarne komisije sklep o vložitvi kazenske ovadbe sprejeli soglasno. 

V Državnem zboru RS sta potekali dve seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Na eni od sej je predsednik komisije Žan Mahnič v družbi ostalih članov komisije kot priči zaslišal nekdanjega poslanca DZ RS Franca Pukšiča in nekdanjega odvetnika mariborske občine Roka Gerloviča, na drugi seji, ki je bila delno zaprta za javnost, pa so poslanci sprejeli dodaten dokazni sklep ter sklep, da se kazensko ovadi dva ustavna sodnika, dr. Rajka Kneza in dr. Mateja Accetta.

Kot je v izjavi za medije po seji komisije pojasnil predsednik  Žan Mahnič, je preiskovalna komisija na zaprti seji sprejela sklep, da se vpogleda v gradivo, ki ga je komisija prejela s strani policije, s strani Arhiva Republike Slovenije, pa tudi v arhiv, ki ga je komisiji predal gospod Željko Vogrin. “Glede na današnje pričanje Franca Pukšiča bo komisija vpogledala tudi v zapisnik pooblaščene skupine KNOVS z dne 11.11. 2013, ki je opravila nadzor na Policiji v Mariboru in potem tudi poročilo o delu KNOVS za to leto, kjer je to, kar je gospod Pukšič govoril, tudi napisano,” je povedal Mahnič.

Nad Accettom visijo težka bremena
Nadaljeval je, da je bil drugi sklep, ki ga je komisija danes sprejela, ta, da se kazensko ovadi ustavna sodnika dr. Mateja Accetta in dr. Rajka Kneza, in sicer na podlagi 288. člena Kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju. “V javnosti je bilo že obrazloženo, da je sodnik Matej Accetto zaradi svojih dejavnosti že bil kazensko ovaden. Pomenljive so tudi izjave nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča dr. Petriča, ki je dejal, da je breme, ki visi nad dr. Accettom težko. Spletni portal Požareport je objavil korespondenco med tem ustavnim sodnikom in člani, predstavniki SMC. Sodnik dr. Accetto je podal neresnične navedbe glede stopnje poznanstva z Mirom Cerarjem in SMC ter skupino oblikovalcev programa SMC,” je povedal Mahnič in dodal, da je dr. Accetto svoje sodelovanje pri oblikovanju programa stranke drugim ustavnim sodnikom zamolčal ter da je kot sodnik odločal v sporih, povezanih s stranko SMC. Po besedah Žana Mahniča je tudi pomenljivo, da je SMC v parlamentu tako zelo nasprotovala nastanku te preiskovalne komisije. “SMC je posebej opozarjala na nedopustnost preiskave sodstva, ob tem pa je njihov kandidat za župana Maribora Arsenovič v drugem krogu, ko je premagal protikandidata Franca Kanglerja, to zmago proslavljal skupaj s sodnikom Žirovnikom,” je dejal predsednik preiskovalne komisije in dodal, da preiskovalna komisija stoji na trdnem stališču, da bi se moral ustavni sodnik dr. Accetto predlagati v izločitev iz odločanj zaradi vidne povezave s Stranko modernega centra, kar je ustavnim sodnikom večkrat zamolčal. “Zaradi tega je kompromitiran in ne bi smel odločati o svojih strankarskih prijateljih, vključno z Arsenovičem in sodnikom Žirovnikom,” je dejal Mahnič.

Prof. dr. Matej Accetto.

Knez v konfliktu interesov s Kanglerjem
Kar pa se tiče dr. Rajka Kneza, pa je Franc Kangler podpisal izjavo, ki jo bomo priložili ovadbi, in sicer je v času opravljanja funkcije župana MO Maribor, posebej v obdobju od 4.12 2006 do 31.12 2012 sodeloval s Pravno fakulteto v Mariboru in njenim takratnim dekanom dr. Rajkom Knezom. Kangler je v izjavi zapisal, da sta se z dr. Knezom večkrat srečala in govorila o obnovi fasade Pravne fakultete v Mariboru. Kangler je tedanjemu dekanu dr. Knezu predlagal, da se prijavijo na razpis MO Maribor za financiranje obnove fasad v starem mestnem jedru leta 2009. Ker pa je Pravna fakulteta locirana na meji starega mestnega jedra in je zato kot župan izdal negativen sklep za obnovo fasade, obstaja direktna povezava med Francem Kanglerjem in dr. Rajkom Knezom,” je povedal Mahnič in dodal, da ker je Kangler kot mariborski župan izdal negativen sklep, ki ni šel v korist Pravni fakulteti, ki jo je takrat vodil dr. Rajko Knez, bi se le-ta moral izločiti kot sodnik in ne bi smel odločati o zadržanju izvajanja zakona in parlamentarne preiskave v zadevah, ki se nanašajo na sodnike in tožilce. “V drugem primeru sodnik Accetto ni odločal, je pa odločal, ko je šlo za sodnike, dr. Knez pa je odločal v obeh primerih,” je še povedal Žan Mahnič in dodal, da so člani parlamentarne komisije sklep o vložitvi kazenske ovadbe sprejeli soglasno.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. (Foto: STA)

Rok Kranjc