fbpx

Kompromitirana ministra Erjavec in Pivčeva se bosta potegovala za predsedniški stolček DeSUS, upokojenci pa se sprašujejo, kdaj bodo dobili obljubljenih tisoč evrov pokojnine!

Aleksandra Pivec in Karl Viktor Erjavec (Foto: STA)

Aleksandra Pivec in Karl Viktor Erjavec (Foto: STA)

Aleksandra Pivec in Karl Erjavec sta glavna pretendenta za voditelja stranke DeSUS na prihajajočem januarskem kongresu stranke. Situacija je resnično tragikomična. Oba kandidata sta močno obremenjena z aferami, zaradi katerih bi morala takoj zapustiti svoja ministrska stolčka. Karla Erjavca zelo bremenita arbitražna afera in afera Škerbinc, pozabljenih ni niti tisoč evrov, ki jih je vodja upokojenske stranke že pred več kot desetimi leti obljubljal upokojencem, medtem ko je Pivčeva resnična velemojstrica sodelovanja v sumljivih projektih, kot je SRIPT, zaradi česar je sklicana izredna seja državnega zbora. S tem se je tudi uresničila naša napoved, da Marjan Šarec in Damir Črnčec nagovarjata Aleksandro Pivec h kandidaturi za predsednico stranke.

Stranka DeSUS januarja naslednje leto napoveduje izredni volilni kongres, večnega ministra in dolgoletnega predsednika Karla Viktorja Erjavca pa bo izzvala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Oba glavna kandidata za predsednika DeSUS pa sta vpeta v številne afere.

Erjavec – škodljivec
Karl Erjavec je dolgoletni predsednik stranke DeSUS. Stranki vlada že 14 let, čeprav bi težko rekli, da je njegovo zavzemanje za upokojence tem kakorkoli koristilo. V času ministrovanja na različnih ministrstvih pa je skuhal marsikatero afero, zato se ga je prijel vzdevek najbolj škodljivega aktivnega politika. Najodmevnejša v zadnjem času je arbitražna afera, zaradi katere Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe in je resno kompromitirala našo državo. Prav tako je kot minister za obrambo zlorabil položaj, ko je na nezakonit in politično sporen način naročil vohunjenje za poveljnikom poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbincem, zaradi česar je slednjega načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc odpustila.

Jernej Sekolec, Karl Erjavec, Simona Drenik (Vir: STA/ printscreen RTV Slovenija)

Karl Erjavec se je v prvi vladi Janeza Janše zelo rad vozil s helikopterjem na različne proslave. Helikopterski polet iz Brestanice v Ig je stal dva milijona takratnih tolarjev. Za pot v Hannover in Pariz je porabil 3,3 milijona takratnih slovenskih tolarjev, ob tem pa je še ilegalno vstopil v državo, s čimer je kršil zakon o nadzoru državne meje – in vse to z zasebnim letalom.

Karel Erjavec in Alenka Ermenc (Foto: STA)

V času Pahorjeve vlade je postal minister za okolje. Tako je računsko sodišče leta 2010 Pahorju predlagalo, naj Erjavca odstavi zaradi kršitve dobrega poslovanja pri ravnanju z odpadki. Erjavec o tem ni želel slišati, a je nato vseeno odstopil, preden bi mu parlament izglasoval nezaupnico. Sledila je bizarna afera oziroma spor z znano slovensko smučarko Špelo Pretnar glede pralnega stroja. V času ministrovanja na zunanjem ministrstvu se je izkazal za lakaja Janeza Škrabca, poslovno in politično zelo povezanega z Rusijo. Kot minister za zunanje zadeve v Cerarjevi vladi je s svojo naklonjenostjo Rusiji ogrozil mednarodni položaj Slovenije. Slovenija, nekdaj ugledna država, je zgolj še bleda senca tistega slovesa, ki smo ga uživali pred letom 2008.

Napoved se je uresničila: Aleksandra Pivec postala izbranka krogov Marjana Šarca in režiserjev levice
V preteklosti smo že poročali, da Marjan Šarec in Damir Črnčec nagovarjata Aleksandro Pivec h kandidaturi za predsednico stranke. Napoved se je uresničila. Karla Erjavca so hoteli zamenjati z Igorjem Šoltesom, vendar je zaradi Šoltesove anemičnosti stvar padla v vodo. Zdaj je njihov adut Aleksandra Pivec.

Vendar tudi Pivčeva ni brezmadežna, saj bo ravno zaradi nje sklicana izredna seja državnega zbora, in sicer zaradi sodelovanja v aferi SRIPT, v kateri je za ustno sodelovanje ter ponareditev delov projekta od drugih sodelavcev v vlogi državne sekretarke prejela 35 tisoč evrov bruto. V njeno raziskovanje smo se podrobno spustili na našem portalu. Tako smo odkrili šokantne podrobnosti. Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec smo ujeli pri še enem zanimivem projektu.

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (foto: STA)

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (Foto: STA)

Projekt se imenuje Separacijski in drugi procesi za nizkoogljično, bio in krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj in se izvaja pod okriljem ZRS Bistra Ptuj. Traja od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2020, sofinancirata pa ga Mestna občina Ptuj in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Njen projekt je samo od ARRS prejel 177 tisoč evrov v treh letih njenega službovanja kot državna sekretarka in zdaj kot aktualna ministrica. Sodeluje pa še v štirih projektih ZRS Bistra Ptuj, kjer je prejemala denar kot državna sekretarka in kot ministrica.

Vodje in avtorji projekta. Med njimi tudi Aleksandra Pivec. (foto: Ajpes)

Vodje in avtorji projekta. Med njimi tudi Aleksandra Pivec. Honorarje pobira še danes v vlogi kmetijske ministrice. (Foto: Ajpes)

V zadnjih dnevih pa smo še razkrili, da je Aleksandra Pivec v zadnjem letu dvanajstkrat letela z vladnim falconom. Vsi leti in stroški, ki jih je kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Pivčeve iz DeSUS povzročilo proračunu, kažejo, da je Pivčeva za letenje s falconom porabila že vsaj 50.930,30 evra.

 Luka Perš