Komu “rihta” službo Šarec

Foto: STA

Karlu Erjavcu je nova predsednica DeSUSa Aleksandra Pivec pripravljena pomagati iskati novo službo, smo izvedeli ta teden. Z Erjavcem, ki je po porazu na kongresu DeSUS napovedal, da bo odstopil kot minister in to “zelo hitro”, pa se še ni sestala. Čaka, da to najprej stori premier Marjan Šarec. Erjavec je njegov minister. Nekoliko manj njen.

Iz hitrosti Erjavčevega odstopanja doslej ni bilo nič. Premier še ni dobil odstopne izjave. Še za pogovor z obrambnim ministrom ni našel časa. Drug teden bo. Izjava zmagovalke v DeSUS Pivčeve, da je pripravljena pomagati Erjavcu, da si najde službo, pa je pokazala, o čem in kakšni so običajno ti pogovori.

Vse naše Klavdije
Bilo je sicer nekoliko žaljivo do Erjavca, da mu je takšno pomoč ponudila ravno Pivčeva, ki mu je prevzela DeSUS, kjer se je zdel nepremagljiv. Erjavec si najbrž zna najti službo tudi brez pomoči ministrice za kmetijstvo. DeSUS doslej tudi ni velja za Zavod za zaposlovanje. Vsaj uradno ne. Slab vtis pa je vse skupaj pustilo tudi, ker se zdaj zdi, da Erjavec še ni odstopil, ker mu še niso našli prave službe. Po možnosti boljše plačane kot je ministrska ali poslanska.

Klavdija Markež (Foto: STA)

Boljše plačani so zaradi nespretnosti Šarčeve levo liberalne vlade celo višji uradniki, ker so plače v celotnem javnem sektorju krepko povišali, le plač političnih (in sodnih) funkcionarjev si niso upali dvigniti. Svojih lastnih. In so podrli vsa razmerja. Kar se je pokazalo ob napovedani stavki policistov, ko so podatki o plačah najbolje plačanih nenadoma ušli v medije, kot se to običajno zgodi, ko je napeto. Direktorica policije Tatjana Bobnar ima bruto 5522 plače, njena namestnika Jože Senica in Tomaž Pečjak pa okoli 5247 in 5193 evrov. Pa niso na vrhu. Najvišja plača v policiji je bruto 5.818 evrov. Plača notranjega ministra Boštjana Poklukarja (LMŠ) je 5.266, plača šefa vlade Šarca pa bruto 5.670. Tako pač vladajo. Za Erjavca bi bilo gotovo bolje kot Pivčeva, ki slovi kot podjetna ženska, ki ob funkcijah še veliko znanstveno dodatno dela, celo za nekdanjo ministrico za izobraževanje s ponarejenim magisterijem Klavdijo Markež je, če bi zanj kar premier Šarec uredil dobro službo. Če je še nima. Kot je prejšnji premier Miro Cerar prej omenjeni Klavdiji Markež.

Težava pri izvolitvi novega obrambnega ministra
Delo, ki ga Zavod za zaposlovanjem navadnim ljudem nikakor ne bi dodelil. Nima vsak toliko znanj in zaslug kot bivši minister, ki je hitro odstopil ali ministrica in poslanka s ponarejenim magisterijem. Dobra služba bi bilo, denimo, vodenje Uradnega lista, ki je krepko bolje plačano kot vodenje vlade, delati pa ni treba skoraj nič. A zdi se, da je položaj že zaseden. In to ne z Igorjem Šoltesom. Prav uradni list, ob katerem se je moral Branko Kralj umakniti kot generalni sekretar LMŠ, kaže, da je “rihtanje služb”, če se o tem javno preveč govori, tvegano in vodi v smer, ki si je akterji ne želijo. Gotovo pa je res, da delitev pomembnih položajev sodi med vladarske posle. In “rihtanje” služb, ko gre za šefe vlade, ni prepovedano. Obratno, celo v opis del šefa vlade sodi. Izbrati si mora, denimo, ministre in kup državnih sekretarjev. Številni potem odstopajo. Težava Šarca pa je, ker v parlamentu nima jasne večine in ni čisto jasno, koliko na tem področju trenutno še zmore. Skupaj s koalicijskimi partnerji pač ni dobil glasov večine volivcev, Šarec pa je s svojo stranko prevzel vlado z najslabšim rezultatom v zgodovini sploh.

Foto: STA

Kadrovanj, tistih, ki sodijo k njegovemu deli, nima povsem pokritih z ljudsko voljo. Če Erjavec res odstopi, pa bo zanesljivo Šarec moral najti novega ministra za obrambo. Za vsakega pa ne bo večine v državnem zboru, čeprav so tam partnerji še pridni in se na vso moč potrudijo celo za izvolitev ministrice, ki je državljanka te države postala vsega nekaj dni prej.

Tonin in Janša nista Šarčeva udba
Pri urejanju dobro plačanih služb nižje so pa še dodatne težave. Zaradi domnev Bojana Požarja in opozicije, da je Šarec s svojim sekretarjem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem uredil službo v Sovi Nataši Hribar, je moral konec tedna premier celo v državni zbor, kjer nadležni Matej Tonin (NSi) skupaj s še bolj nadležnim Janezom Janšo (SDS) v slogu tajne politične policije prejšnjega sistema, kot je to označil sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, Udbe torej, preverja, kako so lani na Sovi nenadoma zaposlili nekdanjo premierovo znanko iz javne televizije. Do Udbe (ali SDV) je to bilo precej nepošteno, ta namreč nikoli ni preverjala komu vladarji rihtajo službe. Denimo, kakšen Milan Kučan še v prejšnjem sistemu. Si niso drznili. Za vladarje so delali.

Damir Črnčec

Preverjali in onemogočali so tiste nižje, da vladarjem ne bi povzročali težav kot jih zdaj Tonin in Janša, da so ti lahko mirno kadrirali svoje Nataše in Klavdije in počeli še vse mogoče. Cilj Udbe je bil, da se na koncu ne bi razpletlo kot se je Erjavcu v DeSUS, kjer ga je Pivčeva odnesla. Vsako Pivčevo so že v kali zatrli. Pa Janše, Tonine in Požarje tudi. Takrat je bilo povsem jasno, da je nekdanji maršal dosmrtni predsednik in da v vsakem primeru vlada avantgardna partija tudi. Ljudje pa so imeli prvič v zgodovini pravico povsem svobodno voliti to edino možnost.

Nataše za vladarje takrat sploh niso bile problem. Kot so danes. Razpisa za Natašo ni bilo, kar za tajno službo ni neobičajno. Delajo tajno. Zanjo tudi nihče ni posredoval in tudi vedeli niso nič. Tajne službe nikoli nič ne vedo. So jo pa z bolniške, na kateri je bila, na hitro zaposlili za delo na področju mednarodnega sodelovanja brez znanja tujih jezikov in s plačo, ki je bila zelo visoka. Ker ta vlada slovi po tem, da deli visoke plače in zaposluje kadre, ki se še učijo. Vse to so pozneje, ko so se začele težave, na hitro popravili. Plačo so Nataši znižali in jo poslali na tečaj, da bi več vedela. Opozicijo, ki je začela vohljati, pa so obtožili, da so Udba, McCarthyjeva komisija (ki je v ZDA nekoč preganjala komuniste) in da s preverjanjem zaposlovanja Nataše rušijo tajno službo in s tem državo.

Rušenje socializma Šarčevi niso omenjali, ker je ta medtem že krepnil in ker ima trgovsko znamko obrambe socializma tudi rezervirano Levica Luke Meseca. Da je Nataša izginila v tajno službo, je pred tem šokiralo le župana Škofljice Ivana Jordana, kjer je do takrat delala in to, ker je pri Jordanu posredoval Marjan Šarec. Še kot župan. S službami so, skratka, težave. Če za koga premier zastavi besedo, so težave, narobe je, če pravih kadrov ne najde ali če jih sicer najde, pa se potem razve, da je Kralj zahteval, da se jih tudi imenuje.

Herojski beg iz Iraka
Karl Erjavec
je bil v vsem tem dogajanju pomemben igralec. Le da je bil v njem doslej zmagovalec, zdaj pa nenadoma ni več. Nazadnje se je proslavil, ker je v skladu s partizansko tradicijo rešil naše vojake pred premočnim sovražnikom, ki jih je skoraj že obkrožil. To je storil tako, da je ukazal beg. Le da so naši vojaki zbežali, ko je bilo Iranskega raketiranja Erbila že konec in ni bilo več nevarnosti in pred veliko šibkejšim nasprotnikom, ki ni nikogar več ogrožal, ker je iranski režim, ki vlada na podoben verski način kot je pri nas Zveza komunistov, medtem pomotoma sestrelil letalo z lastnimi ljudmi nad Teheranom.

Povrhu ni šlo za herojski preboj šestih specialcev iz Iraka čez zasnežene gore in vroče puščave. Umaknili so se z vladnim poslovnim reaktivcem, ker je to zahteval Erjavec. S Falconom z usnjenimi sedeži še iz časov Janeza Drnovška. No, Drnovšek je hotel večjega, s tremi motorji, da bi lahko z njim letel tudi v ZDA k našim zaveznikom.

S hitrim begom domov je vlada pustili na cedilu prav te zahodne zaveznike v konfliktu z iranskimi ajatolami. Iranci pa so preko naše države že prej v času vlade Boruta Pahorja oprali milijardo za posebne tajne operacije. Tega dolgo, kljub opozorilom, pri nas nihče ni zares opazil. Tudi naša tajna služba o vsem skupaj ni imela niti najmanjšega pojma, čeprav so jih obveščali. Kot ni nič vedela za Natašo. In še danes nihče nič ne ve o tem Iranskem denarju. In nihče ni bil kaznovan.

Obratno.

Zunanji minister Miro Cerar je od Erjavca, ki odstopa, zahteval, naj naše specialce takoj vrne nazaj, ker nam bežanje iz skupnih operacij dela mednarodno sramoto. A kot premier Šarec, ki namerava z obrambnim ministrom v odstopanju “sesti” drug teden, tudi Erjavec zdaj čaka. Konec prihodnjega tedna je herojske ubežnike itak že nameraval vrniti. Do takrat pa bo tudi že to, kam nam bodo vladajoči in Šarec vrnili Erjavca, nekoliko bolj jasno.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Antonius

  V Ljubljani imamo dva zavoda za zaposlovanje. Za drugorazredne je na Parmovi, prvorazrednim pa službo in z njo zaposlitev iščejo pa v anti-Janša koalicijskih prostorih.
  Bolj pozorni niso spregledali, da Šarčeva posadka že ves čas itak ne dela drugega, kot dviga davke in zaposluje svoje odslužene kadre.

 • VERZIFIKATOR

  Charley Brown

  REŠEVANJE VOJAKA CHARLESA

  Naj imeli bi ga za junaka,
  Charles bil je šest vojakov rešil
  ko je dezertiranje pospešil,
  se zgodilo sredi je Iraka.

  Pa medalje ne dobi nobene,
  dasiravno bi si jo zaslužil,
  ko se drugi strani je pridružil,
  ko prestopil v vrste je poštene.

  Bil po tistem shod je veteranov,
  videl Charles se je spet na čelu,
  obtičal kot smet je na omelu,
  ni bilo ovacij partizanov.

  So minili tisti zlati časi,
  ko tovrstni dezerterji rjavi
  vselej so bili na strani pravi,
  Charley prvi bil sovdat na vasi.

  Za rešitelja se je ponujal,
  zdaj pa takšna vsepovsod nadležnost,
  veteranska skrajna nehvaležnost,
  se po tistem je samo še kujal.

  In koval sam v sebi maščevanje,
  besen, da so vsi ga zapustili,
  njega, veterana, pogubili,
  mislil je samo na reševanje.

  Ryan nove dobe se rešuje,
  pravzaprav rešuje kožo lastno,
  sluzasto, zategatelj vso mastno,
  jo rešuje, s tem ko čas kupuje.

 • Amerikanc

  Ja, najbolje da gre na SRIPt, da ne bo zamere in da se bo naprej pralo – po starih programih.

 • JANEZ GUS

  Korl pali,mogoče ti bodo sledili ostali.Šarc naj vgasne luč in zaklene.Tako bo rešili Slovenijo pred sigurnim potopom,ki v obratnem primeru sledi.

 • tasilo

  Kavla Evjavca ne bi dal več niti za vavnostnika ali pa za vvatavja.

  • Joško

   Mogoče ga vzamejo v Gorenje za prodajalca pralnih strojev.

 • WISKY 1000

  Čudno,da Slovenija še obstaja ob takih skorumpiranih rdečih levih voditeljih.

 • mnja…..saj ni potrebno vsak dan dokazovati eno in isto, akr je vsem v slo že jasno…..in sicer….da je politika socialni korektiv za posebne tiće….torej za tiste nezaposljive psihopate, ki se ponavadi identificirajo s takšno ali pa drugačno plitično stranko….njihova dodana vrednost za davkoplačevalca je nula….pravzaprav politika v sloveniji nam dela samo minus na vseh področjih….čemu torej takšna aparatura javnega sektorja in politike pri 2mio plemenski skupnosti?

 • FORT WORTH

  Mislim, da bi bilo najbolje, ko bi si Sarac sam zacel iskati sluzbo.
  Vodenje vlade pa prepustil sposobnejsemu cloveku, ki ve, kaj pomeni delati in voditi drzavo.
  Pravkar si s svojim ne delom pise zgodovino o najslabsem PM ever.

 • Kučko pod pručko

  Noži, sekire, krampi in kladiva
  (izven teme, ker na Novi ni članka o Kardelju, največjem slovenskem zločincu)

  Na današnji dan (vir: http://www.na-danasnji-dan.si) se je rodil največji zločinec in klavec v zgodovini Slovenije Edvard Kardelj. Človek ne more verjeti, koliko zlobe, pokvarjenosti in sadizma je bilo v prvem človeku naše Partije, zločinske organizacije, zaradi katere je v breznih, fojbah, prikritig grobiščih končalo na desettisoče Slovencev.

  V beograjskem arhivu je celoten ukaz, ki ga je Kardelj posredoval Kidriču, na njem pa je dolg spisek vseh, ki jih morajo Partiji zvesti zločinci pobiti.

  “… Vsak mora imeti pripravljeno svoje orožje./ V kolikor ni mogoče dati strelnega orožja, mora vsak sam oskrbeti za druge predmete, tako npr. za nože, sekire, krampe , kladiva in slično./ Napad na stanovanja
  likvidirancev mora biti hiter, odločen in temeljit. Dela se po spiskih in je vsak ‘zaščitnik’ osebno odgovoren za event. pomankljivosti. Vsako usmiljenje ali oklevanje pomeni toliko kot izdajo! Pri likvidaciji semora zato paziti na to, da nihče ne uide, zato naj se najskrbneje postravijo straža in zasede. Družine, ki so na spisku, se likvidirajo totalno, t.j. vse do zadnjega. Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji. …”

  Ukaz je leta 1943 izdal Edvard Kardelj.

  • FORT WORTH

   Baraba morilska !!

  • Ehbolimedžoko

   Je ta ukaz tudi v slovenskem arhivu ?

  • WISKY 1000

   Je še kje spomenik tega prasca?

   • JANEZ GUS

    Slovenija je onesnažena z imeni trgov, ulic z imenom tega zločinca,

 • JANEZ GUS

  Potem gnida Šoltes danes praznuje.

 • resnicaboli

  Saj nebo odstopil.

  • pajot

   Očitno nisi dober prerok.

 • Joško

  Jaz tudi rabim dobro plačano službo- za določen čas 3, 5 leta. Lahko tudi v Sovi.

 • Boy

  Neizobražen kolerik je priše na položaj zaradi svoje nravi, napuha in arogance. Prav to ga bo tudi odneslo s položaja!

 • Common Sense

  Kakorkoli obrneš, narodu se zdi program anti-Janša bolj pomemben kot blaginja in resno delo. Potem se vprašaš kaj patološkega in samouničujočega je v tem narodu, da je to tako. Da ideologija vedno prevlada pred razumom. Da poceni parole prevladajo nad blaginjo.

  • pajot

   Zakaj? Ker ima večina tega naroda poškodovane možgane. Začenši z NOB.
   Ljudje večinoma razmišljajo z možgani njihovih gospodarjev. Hlapčevska mentaliteta,pač.
   Popolnoma mi je razumljivo,da je večina slovenceljčkov še vedno na strani tistih,ki so razjebali jugoslavijo in sprožili državljansko vojno.
   Ki so se šli gospodarstvo brez osnovnega znanja ekonomije.
   Ki so se šli bratstvo in edinstvo,ne da bi reševali in rešili konflikte med posameznimi republikami v SFRJ.
   Ki so na koncu koncev pokradli kar se je še dalo pokrasti.
   Zato na volitvah dobivajo glasove tudi raznorazni klovni,šivilje,sinovi konjev z ročaji in pritlikavci s plavimi očmi.

 • Viktorh

  Sebi naj poišče ustrezno službo.

 • rabbit

  Menda naj bi odstopi finančni minister Bertoncelj.

 • Milan Onič

  VERJETNO JO ŠAREC ZDAJ IŠČE KAR SEBI! ODSTOPIL JE! KONČNO!