fbpx

Objavljamo dokument, ki razkriva, kako je moralo sodišče iskati tovariša Milana Kučana, zaradi neplačila dolga!

Milan Kučan (Foto: STA)

Zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije in predsednik Foruma 21 Milan Kučan se od nekdaj prišteva med prvorazredne državljane, ki zna, kot se za goreče komuniste pri koritu spodobi, poskrbeti za svoje lastne privilegije s pomočjo spretnega izmikanja. Na plan je prišel dokument, ki je razkril, da se je nepremičninski “talent” za nakup hiše v Murglah v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spretno izogibal plačilu dolga. Ni kaj, komunist od pet do glave. 

Dokument razkriva, da so morali tovariša Milana Kučana iskati v izvršilni zadevi zahtevajoče stranke Stanovanjsko gospodarstvo Standard v Ljubljani zaradi plačila 138,85 dinarjev. Takratno občinsko sodišče je leta 1970 naznanilo spremembo Kučanovega naslova, na katerem se je lahko nato opravila izvršba. Ali je do tega tudi prišlo, nam ni uspelo izvedeti, saj je bil Kučan že od mladih let član partije, zanje pa so vedno veljala posebna pravila, saj so bili nad zakonom.

Foto: Facebook

Kučan za le 41 tisoč mark kupil hišo, vredno skoraj 95 tisoč nemških mark
Kučan je tako kot Janez Zemljarič, Janez Drnovšek, Janez Stanovnik in drugi na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja za hišo v Murglah plačal smešno nizko ceno. V času, ko je bil član predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije in delegat skupščine Socialistične republike Slovenije se je leta 1989 vselil v stanovanjsko hišo v Murglah.

Kučanova hiša v Murglah (Foto: N. K.)

Kučan je hišo odkupil v skladu z določbami Jazbinškovega stanovanjskega zakona iz leta 1991. Gre za zakon, ki je bil sprejet za imetnike stanovanjske pravice takratnih družbenih stanovanj, cene pa so bile tudi do 10-krat nižje od realnih. Po poročanju Demokracije je bila hiša, v kateri so stanovali Kučanovi, ocenjena na več kot 3 milijone slovenskih tolarjev oziroma skoraj 95 tisoč nemških mark. Kučan pa je za hišo na koncu plačal le dobrih 41 tisoč mark, poleg tega pa je za simbolično vsoto odkupil še zemljišče okrog hiše, na kateri je toliko prostora, da bi lahko postavil še eno hišo. Pri tem je treba pripomniti, da je Kučan znal poskrbeti tudi za ostale privilegije, tako si je pred leti zagotovil dosmrtno plačo predsednika države, in sicer v višini 80 odstotkov predsedniške plače.

H. M.