Koncert Laibacha v Kijevu odpovedan: ruska agresija je “geopolitični spopad med Rusijo in ZDA”?!

Ukrajincem je tuja kučanistična retorika o ukrajinski vojni kot geostrateškem spopadu med Rusijo in ZDA, skupina Laibach. (Foto: STA)

Ukrajince je razburila izjava Laibacha, da se dogaja geopolitični spopad med Rusijo in ZDA na njihovem ozemlju. Nekdo, ki je izkusil vojne tragedije, nima posluha za kučanizme. Izjava Laibacha pušča preveč nejasnosti in seje razdor med samimi Ukrajinci, zato je bil načrtovani koncert skupine v Kijevu odpovedan. 

Načrtovan koncert skupine Laibach v Kijevu, je bil odpovedan. Kot je zapisal organizator, je bil razlog odpovedi burna polemika glede stališč skupine Laibach o vojni v Ukrajini. “Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etageu. Čeprav je skupina izkazala podporo Ukrajini in Ukrajincem ter obsodila ruski režim, se je velik del občinstva kategorično izrekel proti prihodu skupine Laibach,” je ob tem zapisal organizator na Facebooku, prodaja koncertnih vstopnic pa je bila ustavljena, poroča MMC.

Organizator še meni, da za kulturni dogodek še ni pravi čas. Ukrajince je namreč močno vznemirila kontroverzna izjava Laibacha, da je vojna v Ukrajini geopolitični spopad med ZDA in Rusijo na ozemlju Ukrajine. Kot je skupina navedla za britanski The Guardian, gre za “cinično posredniško vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaške industrije itd.).” Izjava skupine je Ukrajince verjetno spomnila na rusko propagando, ki Ukrajino prikazuje kot zahodno marioneto. Skupina je svoj koncert v Kijevu sicer napovedala prejšnji teden.

Ko okupator nekomu stori krivice, je zaman kučanistična retorika, da je vojna geostrateški spopad med velesilami. (Foto: STA)

Izkupiček od prodaje vstopnic je želela podariti v humanitarne namene. Njihov namen ni bil biti prvi v prestolnici države, ki je ujeta v vojno, marveč naj bi šlo za izraz podpore napadeni državi. Ukrajincev s sporno izjavo sicer niso želeli prizadeti. Kot so še dejali v svojo obrambo, so “od prvih dni ruske agresije v Ukrajini zavzeli nedvoumno stališče in ponavljali, da v sodobni družbi ni prostora za vojno.” Geopolitičnih vprašanj po njihovem ni mogoče reševati z oboroženimi spopadi in političnim hujskaštvom. Ob tem so v Rusiji odpovedali vse svoje koncerte in javno obsodili rusko agresijo ter pristavili, da so jim blizu ruska literatura, glasba in umetnost.

Domen Mezeg