Končno poročilo Knovsa na laž postavlja Karla Erjavca in Simono Drenik, Sekolec pa je izpadel povsem nekompetenten

Jernej Sekolec, Karl Erjavec, Simona Drenik (vir: STA/ printscreen RTV Slovenija)

Knovs je zanikal navedbe Karla Erjavca, ki je bil v času arbitražnega postopka zunanji minister, da sta ga dva operativca Sove podučila, da lahko komunicira po stacionarnih telefonskih linijah. Prav tako je Erjavec v funkciji zunanjega ministra na podlagi zakona o tajnih podatkih lahko dostopal do tajnih podatkov brez dovoljenja za dostop do njih, pristojna služba MZZ pa zanj ni izvedla usposabljanja. Poročilo prav tako ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravilih, ki jim je bila zavezana kot vodja projektne enote za arbitražo. Da gre za nezavarovano telefonsko linijo, bi moral kot izkušen arbiter vedeti tudi slovenski arbiter Jernej Sekolec.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes objavila javni del poročila, ki obsega 17 strani, sprejela pa ga je soglasno na seji minuli petek. Knovs ugotavlja, da je Simona Drenik opravila vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja za tajne podatke, kar pomeni, da je bila seznanjena, da komunikacija tajnih in občutljivih podatkov po stacionarni telefonski liniji in nezaščiteni mednarodni liniji ni dovoljena. Poročilo navaja, da so pogovori Drenikove in slovenskega arbitra Jerneja Sokolca, ki so vsebovali tajne in občutljive podatke, potekali zunaj prostorov zunanjega ministrstva, brez kriptiranih telefonskih povezav in zunaj delovnega časa Drenikove ter tudi brez vednosti MZZ, predsednika vlade in Sove.

S tem, ko sta komunicirala po nezaščiteni komunikaciji, agentka ni upoštevala zakona o tajnih podatkih, podzakonskih aktov in pravil, ki jim je bila zavezana kot vodja projektne skupine in predstavnica vlade pred arbitražnim sodiščem,” ugotavlja Knovs. Nacionalni preiskovalni urad se je s to zadevo že ukvarjal, vendar ni podal nobene kazenske ovadbe proti vpletenim osebam, saj da zanje ni bilo podlage. Po opravljenih preveritvah in zbranih obvestilih je novembra 2017 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podal zgolj poročilo.

Neformalnih pogovorov ni bilo
Komisija je ugotovila tudi razhajanja med izjavami Drenikove in Sove glede njunega sodelovanja v času arbitražnega postopka. Medtem ko je Drenikova dejala, da je bilo njeno sodelovanje s pooblaščenimi osebami iz Sove formalno in neformalno, Sova vztraja, da neformalnih delovnih pogovorov z agentko ni bilo. “Vsi pogovori in sestanki, ki so potekali med njo in pooblaščenimi osebami Sove v obdobju arbitražnega postopka, so bili uradni in formalni ne glede na to, ali so bili v prostorih agencije ali izven nje,” piše v poročilu.

Pravnica Simona Drenik (Foto: STA)

Knovs je sklenil, da pri delu projektne enote v nobenem segmentu ni šlo za razkorak med teorijo in prakso glede varnostnih zahtev ter glede finančnih in drugih materialnih sredstev, kot je dejala Drenikova, saj so bila finančna sredstva, tehnična oprema in strokovna znanja za potrebe arbitražnega postopka vedno in v celoti zagotovljena.

“Strokovnjak” Sekolec po meri globoke države
Glede Sekolca v poročilu piše, da je bil že pred nastopom funkcije slovenskega arbitra izkušen arbiter z veliko prakse pri pravilih, povezanih z arbitražnim postopkom. “Vedel je, da mora biti ves čas odločanja povsem nepristranski in neodvisen od strank. Kljub temu je bil v kontaktih in razgovorih s slovensko agentko, in to po nezaščiteni mednarodni telefonski liniji,” izpostavlja poročilo.

Jernej Sekolec (Foto: STA)

Knovs tudi meni, da odločitev za Sekolca, ki “ni strokovnjak za pomorsko in mednarodno javno pravo“, morda ni bila najboljša. “Na začetku tudi sam ni imel ambicij, da bi postal arbiter, razpolagal pa je z nekaterimi imeni za arbitra, ki jih je ponudil slovenski strani. Kot kaže, so ga po nekaj opravljenih razgovorih prepričali, da se prijavi na razpis za arbitra,” piše v poročilu.

Na laž postavljen Erjavec
Knovs je zanikal navedbe Karla Erjavca, ki je bil v času arbitražnega postopka zunanji minister, da sta ga dva operativca Sove podučila, da lahko komunicira po stacionarnih telefonskih linijah. Sova namreč ministra ni nikoli varnostno osveščala ne v prostorih agencije ne v prostorih MZZ, piše v poročilu. Ob tem izpostavlja, da je Erjavec v funkciji zunanjega ministra na podlagi zakona o tajnih podatkih lahko dostopal do tajnih podatkov brez dovoljenja za dostop do njih, pristojna služba MZZ pa zanj ni izvedla usposabljanja.

Karl Erjavec (foto: STA)

Knovs sklene, da je poročilo prispevek komisije k zagotavljanju večje varnosti na področju ravnanja s tajnimi in občutljivimi podatki ter za večjo osveščenost funkcionarjev in uradnikov, ki imajo dostop do njih. “Navedeni primer je hkrati poziv za razvijanje večje varnostne kulture vseh, ki imajo dostop do tajnih podatkov. Varnostna kultura je del splošne kulture posameznika, ki mu omogoča da prepozna metode, oblike in sredstva, ki ga ogrožajo, ter da prepozna vire ogrožanja ne glede na to, kje in kako se izkazujejo,” še poudarja komisija.

Peter Truden

 • slosin

  ….ma ne me hebat…. pa človk težko verjame, kakšni amaterji se ukvarjajo z Arbitražo….Čudi me, da Sekolca ne stisne noben za jajca. Drenikovo je menda klicaril z Dunaja po navadni liniji. Pol pa slišim pri poročilih, da je takorekoč kriva Drenikova, ker ni pogovora zavrnila…Seveda, Sekolc je bol naš, kot Drenikova…

  • RATATA

   Butasto!! in namenoma!!!! vse zlagano!!!! od datuma osamosvojitve naprej!!
   V memorandum, ki je najpomembnejša stvar (ob določilih sporazuma) pa niso priložili popolnoma ničesar internacionalno merodajnega!!!! pa vse imamo… no sem napisal spodaj in še kje!!!!

 • tomven

  Krjavelj korl da je spet lagal? Nemogoče, saj nikoli ni govoril resnice.

 • šmentanamuha

  Erjavec je kot trakulja, ostali pa so njegovi izrastki. Ob njem se mi je začel obračati želodec. Res ne vem, kaj je narobe z volivci, da volijo to človeško kreaturo.

 • xtc

  Kup lažnivcev in Amaterjev-Sekolec pa sploh nima nobenih strokovnih izkušenj z teh vrstami postopkov,ko gre za ozemlja in meje.

 • RATATA

  AH, dajte no … s temi rečmi je Tribunal opravil,, saj je nadaljeval razsojanje!!! to je metanje peska v oči in zavajanje!!
  Grdo in nesramno do ubogih ljudi, ki itak nimajo pojma!”!
  Bistvena je laž, ki je bila sporočena arbitražnemu Tribunalu, da sta se Slovenija in hrvatska osamosvojili hkrati 25-06-1991, kar pa sploh ni res, saj se je Slovenija osamosvojila 26.06.1991, hrvatska se je pa odcepila šele po preteku 3 mesečnega brionskega moratorija dne 08.10.1991, saj se osamosvojiti ni mogla, ker jugoslavije ni sestavila / sestavili sta jo le Kraljevina Srbija in “Zemlje države SHS – torej slovenske Dežele 01.12.1918!!!! (tudi praznik imajo ta dan in v kamnito ploščo so vklesali napis, pa tudi posnetki te seje so na razpolago!!!, zato mi je brez veze oporekat!!!).
  Torej tisti presečni datum v sporazumu o arbitraži je ta LAŽ o sočasni osamosvojitvi obeh je povzročil, da je odločba arbitražnega Tribunala o poteku meje med RS in RH v popolnosti NIČNA!!! – naši butci bi je pa na vsako silo uveljavili in to s tožbo…. čeprav v piranskem zalivu ni nikdar bilo nikakršne meje!!!!

  In to zavajanje je bolano, saj obstajamo ljudje, ki poznamo resnico, pravico in pravo!!!
  Vemo tudi to, da v Memorandum, ki je bil poslan v Hagg ni bilo niti enega uporabnega papirja / internacionalno pravno veljavnega, pa bi moral biti, saj to sporazum zahteva –!!!! to pa je veleizdaja!!!
  Starodavna in po principih ter pravilih internacionalnega prava / ob upoštevanju mirovnih sporazumov in pogodb poteka meja med RS in RH
  po reki Dravi (po trianonu k Prekmurju pripada Medmurje)
  po reki Sotli,
  po reki Kolpi
  in po reki Rečini …. in tu, v kvarnerskem zalivu so miljene tiste plovne poti navedene v sporazumu!!!
  izvolite izris!!!!!!:
  http://shrani.najdi.si/?1F/Rt/28BAPVDm/sporazum-o-arbtr-stanje.jpg

  • samotoje

   To je vse, kar šteje in je bistveno za arbitražno sramoto. Zato je edina pot odstop od arbitraže, ker je druga stran ne priznava in iskanje drugačnih rešitev s pomočjo ljudi, ki imajo kaj pameti v glavah.

   • RATATA

    Tako je in prav nič drugače!!
    Toda kaj ko nam bodo vsilili svoje…, !! Odcepila se je socjalistična republika hrvatska in to je bilo dogovorjeno(!!)
    SRH neji na socjalistično Republiko Slovenijo in zato so nasi mojstri osamosvojili le SRS v obliki kokoškaste kure in to namestili celo na pulcajske kape!!
    Kaže, da je komunistična revolucija res pobila vso inteligenco, tisto pa, ki je ni in se ni umaknila čez mejo pa popolnoma utišala!!
    To kar govorim je trdno res!!

  • RATATA

   Takole je bilo, kot pravijo arhivi kdo ali kaj je sestavil skupno državo—- ;:
   “”
   U Odgovoru na Adresu prestolonaslednik Aleksandar je u ime kralja Petra I proglasio “ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca”
   “”
   in še
   “”
   Regent Aleksandar je proglasio ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba, a ne sa državom Slovenaca, Hrvata i Srba koja nije bila međunarodno priznata.
   “”
   http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/konstitutivni_akti_jugoslavije/prvodecembarski_akt.html

 • tasilo

  Kdor je zajebal, naj pa še odjeba!

  • RATATA

   Če odjebajo vsi, ki so zajebali, ostanemo samo še tanormalni in pravi! Odjebajo naj!

 • cosmosjasnovidec

  Meni edino ni jasno kje in kdaj se še tovariš sluzavec “erjavec” ni zlagal.
  Zaradi posledice njegovih nenehnih laži ima tudi takšen dolgi nos za katerega rabi orožni list.
  Saj veste tisto kako je Ostržku oziroma Pinokiu ob vsaki laži zrasel skoraj meter dolg nos kakršnega ima tovariš “erjavec”sicer nenehno.
  Sedaj več nisem siguren,da je tisto le pravljica,ker je tovariš “erjavec” dokazilo za dvom.

 • svatne

  Zabava slovenskega arbitra in odvetnice na tribunalove odločitve ni v ničemer vplivala. Tribunal je po eni strani vse zaplete v tem smislu učinkovito odpravil (so definitivno ad acta!), na njegovo odločitev / arbitražno odločbo pa je bistveno vplival slovenski memorandum. Kdo ga je sestavil? podpisal? poslal?…

  • FRANC3

   Naši nesposobneži iz Filo faksa.

 • Mojca pokraculja

  Ma poglejte jih kako so lepi, srečni in zadovoljni ! To je najbolj važno !

 • Joško

  Se pravi, čisti amaterji.

  • FRANC3

   Ne amaterji. Ti bi opravili 100 X bolje.
   To so šalabajzerji na 100 potenco-NESPOSOBNEŽI!!!
   Vsi ti trije skupaj niso sposobni past eno samo ovco.

  • Hribouc

   Ma kaki.
   Tapravi, da so načrtno po udbaško stvar sfukali v nulo!

 • Jan Kovalski

  Drenikova je tudi zelo “zaslužna”, da je ljudi prepričala, da so na referendumu glasovali ZA.Tako je bil npr. v ponedeljkovih Odmevih (17.5.2010) lep in značilen primer soočenja dveh pravnikov na nasprotnih si bregovih, Viranta in Simone Drenik, vodje sektorja za mednarodno pravo pri Ministrstvu za zunanje zadeve.

  Na vprašanje voditeljice Peskove kako bi onadva določila mejo v piranskem zalivu po tem arbitražnem sporazumu je Drenikova dejala:

  “Verjetno vse geografske, zgodovinske in druge (ni povedala katere so to druge, moja opomba) okoliščine so dokaj v korist Slovenije …”

  “Verjetno”, “dokaj”, “mislim”, “moramo verjeti”, …so bili glavni “argumenti tudi ostalih prepričevalcev, ki so nategnili ljudi leta 2010, danes so se skoraj vsi potuhnili, edino Pahor še goni svojo lajno kako je dobro izpadlo.

  Oba, tako Drenikova kot Sekolec ne bi nikdar več smela biti zaposlena v javni upravi in tudi ne v javnem sektorju. Erjavec pa spet laže in bi bil čas, da se ga odstavi.

 • Jan Kovalski

  Prav lahko se bo zgodilo, da bomo v bodočnosti videli reklame:
  “Dragi Slovenci, ljetujte u ljepoj naši u Piranu, mjestu Tartinija”.

  Očitno so na referendumu odločali ljudje, ki mogoče menijo, da je Hotiza vrsta pšenice.

  Kako je bilo že na Prešernovem trgu, ko se je zbral kongres mafijskih botrov (Kresal, Golobič, Jankovič, Kučan, Pahor, Erjavec). Zapeli so lepo po hrvaško:
  “O Marijana, moja mala Marijana, tebe ću čekat ja dok svane dan, …” tako nekako gre, in mladi SD-jevci so ponosno marširali u Domžalama s hrvaškimi zastavami. Kaki klovni!!!

  Citat:
  “V Mladem forumu SD-ja zahtevajo opravičilo Janše, zaradi navajanja, kot so zapisali, lažnih dejstev v današnjem komentarju za MMC ter zahtevajo, da “vodja lažnive desnice nemudoma prekine s sistemskim podajanjem laži in namernim zavajanjem slovenske javnosti”. “Za razliko od ustaljenih praks stranke SDS in lažnive slovenske desnice, je Mladi forum SD na včerajšnjem Shodu za razum,

  Na odziv Mladega foruma SD-ja so se odzvali v SDS-u in zahtevali objavo sledečega popravka:.

  Jabolko ne pade daleč od drevesa

  Janez Janša je v pogovoru na klepetalnici MMC napisal tudi naslednja dejstva: “Zborovalci tako imenovanega ‘razuma’ so včeraj na Prešernovem trgu svoje besede podkrepili s hrvaškimi pesmimi, udeleženci nedavnega kongresa Mladega foruma, podmladka SD-ja, pa kar s hrvaškimi zastavami.” Obe trditvi sta dokazljivi. Hrvaške pesmi lahko slišimo na posnetkih prireditve, hrvaške zastave ob kongresu MF SD v soboto v Domžalah pa so videli mimoidoči, med njimi tudi predsednica NSi ga. Ljudmila Novak, od katere je g. Janša tudi prejel to informacijo. O mahanju s hrvaškimi zastavami pred kongresom MF SD je ga. Novakova pripravljena pričati kjerkoli. V sporočilu podmladka Pahorjeve stranke sicer moti nestrpni besednjak, s katerim skušajo zakriti očitna dejstva.
  konstruktivno, olikano, brez dodatnih rekvizitov in akcij, podprl razumno rešitev za ureditev mejnega vprašanja s sosednjo državo Hrvaško,” so še pojasnili.

  Kako gre že tista večna lajna o t.i. izdajalcih?

 • Andrej

  Dve najbolj neumni državi na svetu:
  Slovenija, ki pravi, da je ta arbitražni sporazum dober.
  Hrvaška, ki ga zavrača.

 • Andrej

  Če bomo še kake tri mandate imeli komuniste na čelu, bo od Slovenije kmalu ostal le še ljubljanski pašaluk pod Zokijevim vodstvom in CK ZKS supervizorjem.

 • lauraas

  Ali bo kdo kaj glede tega kaznovan???

 • RATATA

  Cedevita Olimpija LJubLJana …
  da kozlaš!!!

  • Sv. Jurij

   Nič kaj srbska naveza…

 • Hribouc

  Prvorazredna zarota.
  Sekolca so celo prepričevali, da naj zasluži bajesloven denar za svojo nesposobnost..
  Nastavili so točno taprave kozle, si so odslužili svoje sranje.
  V Udbokučanistanu ni naključij.

 • Sv. Jurij

  Pojutrišnem bo ta afera pozabljena, Sonce bo še naprej sijalo.

 • hribovc

  dokler bodo na odgovorna mesta postavljeni, oz.nastavljeni pudlji, ritolizniki in totalni nesposobneži ter večni paraziti, ne bo napredka…