Konec “blefa” LMŠ: Kako se je Marjan Šarec, ki je leta 2018 bral berilo in taktično pobiral katoliške volivce, znašel v skrajno levi ulici, iz katere ni izhoda

Marjan Šarec s svojo skrajno levičarsko retoriko skače v bazen volivcev Levice.

V nedeljo zvečer sta se v oddaji Politično pri Tanji Gobec na Televiziji Slovenija srečala predsednika strank LMŠ in Nove Slovenije, Marjan Šarec in Matej Tonin. Prvi vodi največjo opozicijsko stranko, ki pa ji podpora pred aprilskimi državnozborskimi volitvami vztrajno pada, medtem ko so zadnje javnomnenjske ankete pokazale, da ima NSi še precej prostora za politični preboj vse tja do devetih ali desetih osvojenih mandatov. Nasploh je Tonin svojega “kamniškega” tekmeca v nedeljo zvečer kar nekajkrat ošvrknil do te mere, da je ta ostal brez besed, oziroma se je lahko zatekel le k svojim dobro znanim, a že povsem prežvečenim ljudskim modrostim. Predsednik NSi je nekdanjemu predsedniku vlade med drugim “čestital”, da je stranka po treh letih vendarle uspela pripraviti svoj program, a se hkrati čudil nad tem, kako je uspel v svojem času v opoziciji podporo LMŠ več kot prepoloviti.

“Če nas bodo ljudje na prihodnjih volitvah odločno podprli, potem se lahko izognemo KUL-koaliciji,” je v oddaji Politično dejal Matej Tonin. “Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne,” pa je dejal Marjan Šarec in napovedal nadaljevanje politike KUL oz. politike izključevanja. Če je marsikdo boj med LMŠ in NSi še leta 2018 videl kot boj za sredinske volivce, je tokrat izbira precej jasna; Marjan Šarec je s svojo skrajno levičarsko retoriko zavil v slepo ulico, od koder ni izhoda.

Pa ni bilo vedno tako. ”Sem privrženec zdrave pameti, ne ekstremizma,” je po poročanju časopisa Domovina še leta 2017 pred predsedniškimi volitvami govoril Marjan Šarec, ki se je sicer sam po politični usmeritvi postavil na levo sredino. Na sobotnem kongresu, več kot štiri leta pozneje, je Šarec povsem druga oseba s povsem drugačnim političnim pogledom na prihodnost. “Če bomo prišli na oblast zato, da bomo spet uporabljali neke stare vzorce leve sredine, ki se ni hotela nikomur zameriti, potem te oblasti niti ne bomo vredni,” je Šarec napovedal vztrajanje v skrajno levem volivnem bazenu, ki pa na njegovo nesrečo pripada predvsem Levici.

Marjan Šarec in Matej Tonin v nedeljo zvečer v oddaji Politično pri Tanji Gobec.

Domovina je kongres stranke LMŠ poimenoval za dokončen “konec blefa” te stranke in njenega predsednika, ki je v preteklosti javnosti prodajal levo-”sredinskost” in svojo ”katoliškost” kot bralec berila. Očitno zelo dobro premišljena volilna taktika njegovega stratega Damirja Črnčeca, ki pa po nepričakovanem lanskem januarskem odstopu političnega kompasa za prihodnost ne najde več. To se je zelo jasno pokazalo tudi v nedeljo zvečer v oddaji Politično, kjer Šarec na konkretne očitke Tonina ni znal odgovoriti in se je zatekel k prispodobam, ki nikomur več niso simpatične, kaj šele smešne.

Za LMŠ, stranko brez političnega programa, ki je katastrofalno ocenila situacijo ob izbruhu koronske zdravstvene krize ter posledično izgubila oblast, je sobotni kongres poskus prepričati volivce, kolikor jih je še ostalo, da tokrat Marjan Šarec in njegovi mislijo resno. Z vrnitvijo v normalnost, kot je to Šarec v nedeljo pri Tanji Gobec večkrat povedal. “Nihče ne govori o vsesplošnih čistkah. Govorimo, da bomo opravili menjave tam, kjer je sedanja vlada postavila nekompetentne ljudi,” je dejal Šarec in večkrat omenil Francija Matoza in Roka Snežiča.

Prazne prispodobe kot odgovor na konkretne očitke

Šarec je sicer Toninu očital tudi zamudo pri imenovaju delegiranih tožilcev, financiranju STA in kadrovanje Nove Slovenije v energetiki, Tonin pa je predsedniku LMŠ sarkastično čestital, da je stranka po več letih “blefa” končno prišla do svojega programa. Ta naj bi nastajal 533 dni. “Šarec se mora vprašati, kako mu je uspelo v času, ko je v opoziciji, podporo tako rekoč razpoloviti, glede na tisto, kar so dobili na zadnjih državnozborskih volitvah,” je svojega kamniškega političnega tekmeca podražil Tonin, na kar pa Šarec ni našel pravega odgovora.

“Volitve bodo edina prava anketa. O tem ne moremo danes govoriti. Tudi Tonin pravi, da gre v sredino, ampak veste, če na mikrovalovno pečico napišeš “krušna peč, to še vedno ni to. Tako da bomo videli na volitvah, sam se ne bi preveč napihoval pred volitvami. Odločile bodo volivke in volivci, kako bo na volitvah. Takrat zvečer ob 19. uri bomo izvedeli, kdo je koliko dobil. Vsakemu svoje,” je modroval Marjan Šarec.

Za politično taktiko stranke LMŠ stoji strateg Damir Črnčec (Foto: STA)

Med drugim je predsednik Nove Slovenije v oddaji pohvalil tudi novo gibanje Povežimo Slovenijo, ki da je zelo koristno: “Pozdravljam to iniciativo in želim, da jim uspe, ker bomo končno v parlamentu dobili še kakšnega partnerja, ki bo normalen, povezovalen in ki ne bo izključeval. Slovenski politični sistem potrebuje stranke, ki so pripravljene na dialog, na iskanje rešitev, ne pa na metanje polen pod noge.”

T. F.