Konec plesa: več je nasprotnikov kot podpornikov vlade

Minister za delo Luka Mesec, predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: STA)

Da poceni piar vlade Roberta Goloba ne more zakriti problemov in nesposobnosti vlade, dokazuje rezultat marčevske ankete Mediane za POP TV, ki je pokazala, da ima vlada prvič, odkar je bila formirana, več nasprotnikov kot podpornikov. Kot kaže, zgolj podajanje časovnic, fantaziranje o kupu reform in govoričenje, kako bo nekaj sprejeto v prihodnosti, ko si obetajo vnovični mandat, na drugi strani pa grožnje ljudem z novimi davki, ki že tako iz dneva v dan težje živijo, ne prinesejo želene žetve. 

Sodeč po rezultatih ankete, ki je bila opravljena med 20. in 23. marcem, aktualno oblast podpira 41,5 odstotka, dobrih 42 odstotkov pa ji nasprotuje. 16 odstotkov je bilo takih, ki so ostali neopredeljeni.

Priljubljenost Gibanja Svoboda tone 
V primeru, da bi bile volitve danes, bi Golobovo Gibanje Svoboda dobilo 23,5 odstotka glasov, kar je precej manj kot mesec prej, ko bi prejeli 26,8 odstotka glasov. Na drugo mesto bi se uvrstila največja opozicijska stranka SDS, ki ji je podpora narasla z 22,2 odstotka glasov v februarju na 22,8 odstotka glasov. Koalicijska stranka SD Tanje Fajon bi se s 6,6 odstotka glasov uvrstila na tretje mesto, koalicijska Levica pa na četrto mesto z 5,2 odstotka glasov. Za razliko od svobodnjakov sta tako SD kot Levica pridobili nekaj glasov. V primerjavi s februarjem je SD-ju podpora narasla za 1,4 odstotne točke, Levici pa za 0,2 odstotka.

Na peto mesto bi se uvrstila opozicijska Nova Slovenija z 5,1 odstotka glasov, kar je manj kot mesec prej, ko je imela stranka 6,4-odstotno podporo. Nato pa bi po poročanju STA sledile naslednje neparlamentarne stranke: Resnica z 2,5 odstotka, SNS z 1,6 odstotka, Pirati z 1,5 odstotka podpore, SLS z 1,4 odstotka. Sodeč po rezultatih ankete je prišlo do povečanega deleža politično neopredeljenih. 18,5 odstotka vprašanih se namreč ni opredelilo za nobeno izmed strank, 6,1 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene od obstoječih strank. 2,1 odstotka je bilo takih, ki na vprašanje niso želeli podati odgovora.

Foto: STA

Da je padec podpore najvišji pri vladajoči stranki, ne čudi, saj je stranka nastala tik pred volitvami in kot taka pobrala kup glasov ljudi, ki so si obetali, da bo na račun Goloba, ki so ga osrednji mediji portretirali kot čudežnega dečka, Slovenija postala pravcati raj. Realnost je povsem drugačna, vlada namreč v desetih mesecih ni pokazala prav ničesar, kar bi šlo v smer lajšanja problemov ljudi, v imenu katerih naj bi vladala. Izgubo podpore NSi je mogoče pripisati stališču, ko je ta dala vedeti, da se ne bo pridružila interpelaciji celotne vlade. Konec koncev pa tudi zaradi nesoglasij ni prišlo do ustanovitve komisije, ki bi preverjala poslovanje Gen-I.

Najbolj priljubljen politik vnovič Anže Logar
Čeprav se poskuša Roberta Goloba poskuša popularizirati s pomočjo fotografij z dogodkov, kjer se ta pojavlja ob boku nove spremljevalke, pa to, kot kaže, ne zaleže. Goloba priljubljenost namreč vse od afere s Tatjano Bobnar, kjer je ta v vlogi tedanje ministrice za notranje zadeve opozorila na Golobove politične pritiske na policijo, pada. Na prvem mestu najbolj priljubljenih politikov v državi je vnovič poslanec Anže Logar, ki se je na prejšnjih predsedniških volitvah potegoval za mesto predsednika države. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se mnogokrat javno zapenja z Golobovim zaveznikom Zoranom Jankovićem, zaseda drugo mesto, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa tretje mesto. Šele na četrto mesto se uvršča Robert Golob, sledijo pa mu: evropska poslanka Ljudmila Novak, gospodarski minister Matjaž Han, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, predsednik NSi Matej Tonin, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in minister za finance Klemen Boštjančič.

Poslanec SDS Anže Logar (Foto: STA)

Podatek, da ima vlada po desetih mesecih vladanja več nasprotnikov kot podpornikov, ne preseneča v luči nezadovoljstva, ki se vije z vedno bolj množičnimi protesti in stavkami zaposlenih v različnih sektorjih. Medtem ko ljudje vedno manj kakovostno živijo na račun podivjanih cen živil,  storitev in visokih zneskov položnic, se ljudem grozi še z davki. Ko si preveč pijan od oblasti in izgubiš stik z realnostjo, težko izostane streznitev v obliki nižanja podpore. Ljudje imajo več kot očitno dovolj, da se jih vodi za nos.

Sara Kovač