Kongres Levice: Poraženec volitev Mesec bo še šef

Redni kongres stranke Levica. Koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec. (foto: sta)

Na kongresu stranka Levica danes ponovno izbira svoje vodstvo, za koordinatorja bo znova izbran Luka Mesec, ki stranko vodi, kar obstaja. Mesec je pred kongresom povedal, da zadnjič kandidira za koordinatorja, mandat je dveleten in da na kongresu ne pričakuje težav. To je nekoliko nenavadno, ker je Levica eden največjih poražencev lanskih parlamentarnih volitev. Krepko so poslabšali rezultat v primerjavi z volitvami leta 2018 in tudi 2014. Praviloma za polome voditelji niso nagrajeni. A Slovenija je izjema.

Slabi rezultati na volitvah se zrcalijo tudi v finančnih rezultatih stranke, ki zadnja leta posluje z več odhodkov kot prihodkov in je zašla v rdeče tudi, ko gre za bilančni rezultat v celoti:

Večina prihodkov Levice zadnja leta je iz državnega proračuna, to so v glavnem dotacije, ki jih dobijo zaradi rezultata na volitvah poslancev. Ker so na volitvah lani doživeli precejšen poraz, so se jim ti prihodki letos že še dodatno znižali. So se pa zadnja leta nekoliko popravili po članarinah.

Peter Jančič, Spletni časopis