fbpx

Kongres SMC spremljali nezakoniti migrant Ahmad Šami, luksuzni avtomobili in prazne Cerarjeve besede

Sirski migrant Ahmad na kongresu SMC. (Foto: Twitter)

Kongres Stranke modernega centra je danes izvolil starega novega predsednika Mira Cerarja. Poleg njegovega nagovora, v katerem se hoče kot predsednik potegovati za nov mandat kot predsednik vlade, ker je “delo potrebno opraviti do konca”, pa je kongres obiskal tudi nezakoniti migrant Ahmad Šami, ki bi ga skladno z azilno zakonodajo morali vrniti na Hrvaško. 

Današnji kongres SMC je potekal po pričakovanjih. Edini kandidat za predsednika stranke Miro Cerar je povedal nekaj hvalospevov o vladnih uspehih, za katere niti on niti njegova vlada nista zaslužna, hkrati pa je obljubil vse, kar bi lahko storil že tekom iztekajočega se mandata. Dejal je, da so predvolilne napovedi iz leta 2014, po katerih bi Slovenijo “normalizirali in stabilizirali, pognali v tek,” uresničene, in da bi lahko v drugem mandatu “dobrobiti stabilnega gospodarskega napredka in družbene blaginje enakopravno delili med ljudi.”

Gost kongresa je bil na presenečenje marsikoga tudi sirski migrant Ahmad Šami, zaradi katerega si je premier Cerar nakopal ustavno obtožbo. Gre za nezakonitega migranta, ki je v Slovenijo dokazano nezakonito vstopil s Hrvaške februarja lani. Ker ga je že obravnavala Hrvaška, ki ga je tudi popisala, je naše notranje ministrstvo že lani izdalo odločbo o njegovi vrnitvi na Hrvaško. Ker se je pritožil, je naše Vrhovno sodišče zaprosilo za mnenje Evropsko sodišče, kako ravnati v takih primerih. Evropsko sodišče je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška in da ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško. Sledila je sodba našega Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev notranjega ministrstva, da se nezakonitega migranta deportira na Hrvaško.

Luksuzen vozni park pred kongresno dvorano. (Foto: Twitter)

Sledil je nedopusten poseg Mira Cerarja, ki je organe odločanja pozval, naj začasno zadržijo izvedbo deportacije, za kaj takega pa ni imel ne pravne podlage ne pravice, njegovo početje pa predstavlja najnevarnejši napad na pravno državo. Tovrstna pravna “šlamastika” je sicer le ena izmed mnogih, s katerimi je profesor ustavnega prava poteptal ustavni red in etiko – dva pomembna atributa, na katera se je vseskozi rad skliceval. Ravno zato mu nikoli več ne bo uspelo, da bi ponovno postal predsednik vlade, stranka SMC pa bo z njim lahko zgolj vesela, če se bo ponovno prebila v parlament.

https://twitter.com/BineTraven/status/972534707979210752

C. Š.