fbpx

Kontroverzni “novinar” RTV Boris Vasev postregel z novim primitivizmom

Boris Vasev (Foto: MMC)

Populistični novinar RTVS Boris Vasev si je tokrat znova privoščil neslano šalo, ki je zrela za ukrepanje organov pregona. Fotografijo premierja Janše s koso v roki je primerjal s fotografijo srbskega vojnega zločinca Vojislava Šešlja v podobi mesarja s pripisom “najdi razliko”. 

Pogled na fotografijo s predsednikom vlade Janezom Janšo obenem ponuja ogabno namigovanje na smrt oziroma Matildo. Kot kaže pritlehna primerjava fotografij, naj bi bile razlike med Janšo in Vojislavom Šešljem malenkostne. “Nepristranski” novinar Boris Vasev je med vrsticami, kot kaže, skušal povedati, da Janša seje smrt enako kot vojni zločinec Šešelj. Slednji na srhljivi fotografiji na desni pozira z okrvavljenim mesarskim nožem in predpasnikom ter svinjskimi kračami na kavljih v ozadju.

A tokratna “mojstrovina” ni prva v nizu populističnih izpadov političnega aktivista, ki naj bi se že zaradi svojega dela za javni servis odlikoval z nepristranskostjo in spoštljivostjo. V začetku avgusta je namreč zlorabil fotografijo košarkarja Zorana Dragića in Janši očital zanikanje zločina v Srebrenici, hkrati pa podtikal pozivanje k razpadu BiH-a. Janša je glede Srebrenice pred časom zapisal tole: “Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.”

Populistični in kontroverzni novinar “profesionalne” in “neodvisne” RTVS Boris Vasev si je privoščil neslano primerjavo Janše kot kosca z mesarjem Vojislavom Šešljem. (Foto: Twitter)

Tudi podtikanje neobstoječega “non-paperja” Janši, ki naj bi govoril o razpadu BiH-a, je krivično. Vasev pa je pred časom denimo pozival tudi k obešanju “izdajalcev bele rase” na drogovih pred parlamentom, aktualni vladi očital namero slediti slovenskim državljanom prek mobilnih telefonov, pozival k odstranjevanju slovenskih zastav izpred šol in RTVS, “biti ponosen, da si Slovenec” pa označil za “sovražni diskurz in primitivni nacionalizem”.

Obenem je izražal javno hvalo teroristični organizaciji Hamas in holywoodskega režiserja Mitjo Okorna označil za “povprečneža” in “režiserja skrajne desnice”, ker je ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije na filmskem platnu vrhunsko upodobil Zdravljico. Upodobitev je sicer odmevala tudi na tujem. Na RTV pa smo poslali novinarsko vprašanje kako komentirajo te izjave svojega novinarja.

Odgovor RTVS: “Poudarjamo, da zapisi novinarjev RTV Slovenija na zasebnih profilih družbenih omrežij ne izražajo stališč RTV Slovenija in se od njih distanciramo, odgovornost zanje v polnosti nosijo posamezniki. Vsak zaposleni v javni službi se mora zavedati, da s svojim ravnanjem na zasebnih profilih družbenih omrežij vpliva tudi na javno podobo institucije, v kateri je zaposlen. Vodstvo RTV Slovenija od svojih sodelavcev upravičeno pričakuje, da s spoštljivim in dostojanstvenim nivojem komuniciranja na družbenih omrežjih skrbijo za svojo osebno integriteto in s tem neposredno tudi za verodostojnost svojega dela in posredno za ugled RTV Slovenija.”

“Junija letos smo na RTV Slovenija sprejeli smernice in priporočila za nastopanje na družbenih omrežjih in digitalnih platformah. Ti so v prvi vrsti namenjeni sodelavcem RTV Slovenija za nastopanje na spletu, družabnih omrežjih in digitalnih platformah, hkrati pa predstavljajo jasno sporočilo, kaj si RTV Slovenija pri nastopanju na sodobnih platformah želi, kaj pričakuje, pa tudi, kaj je zanjo sprejemljivo in kaj ne.”

“Ob tem se zavedamo, da je izražanje mnenj posameznika ustavno zagotovljena pravica. S smernicami posebej poudarjamo, da morajo zaposleni na družabnih omrežjih nastopati profesionalno, spoštljivo in pri tem upoštevati vrednote RTV Slovenija, prav tako ne smejo škoditi ugledu medija ter svojih sodelavk in sodelavcev. Zaposlene tudi redno spodbujamo, da jih spoštujejo ter da se problemi in izzivi rešujejo v konstruktivni razpravi znotraj hiše.”

Domen Mezeg