Konvertit Kučan osvobaja Katalonijo! Se še spomnite zapiranja političnih zapornikov, nekdanji vodja komunistov?

Milan Kučan ( foto STA)

Milan Kučan (Foto STA)

“Imeti politične zapornike na tleh Evropske unije je sramota,” je dejal prvi predsednik Slovenije in vodja novoustanovljenega odbora za podporo katalonskih političnih zapornikov v Španiji Milan Kučan. A v Sloveniji je možno tudi to, da je Milan Kučan pred dobrimi tremi desetletji kot šef Komunistične partije Slovenije in glavni nadzornik Udbe zapiral svoje politične nasprotnike in povzročal hude kršitve človekovih pravic. Smo v Sloveniji že pozabili, da je bil Kučan glavni preganjalec takratnih slovenskih borcev za demokratično in samostojno Slovenijo? Vendar ob sedanjih hudih kršitvah ustavnega sodišča in Sove Milan Kučan pridno molči. Ni se oglašal niti takrat, ko so se dogajale hude kršitve v primeru Patria in ob nezakonitem odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši, pač pa je bil glavni organizator odstranitve Janeza Janše s slovenskega političnega parketa.

Imeti politične zapornike na tleh Evropske unije je sramota.” A res, bivši predsednik države Slovenije? Milan Kučan se je zopet izkazal za navadnega političnega konvertita, ki želi s sedanjimi dejanji prikriti črno preteklost. To, kar danes obsoja, je namreč pred 30 in več leti počel sam, saj je bil komunistični samodržec, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija.

Nekoč je Kučan predstavljal vrhovno oblast v Sloveniji, skupaj držal večnarodno Jugoslavijo in bil kot predsednik Komunistične partije Slovenije glavni preganjalec oporečnikov – slovenskih borcev za demokratično in svobodno Slovenijo. Odigral je umazano vlogo v procesu JBTZ, v ozadju je deloval pri aferi Depala vas in v procesu Patria.

Kučanov nedemokratični krog
Danes so se zbrali Milan Kučan in njegovi zvesti “komunistični” podporniki in prijatelji. Odbor ima za zdaj 40 članov, med drugim so člani Milan Brglez, Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Spomenka Hribar, Rudi Rizman ter še nekateri ostali znanci iz “Kučanovega” kroga. Spesnili so pravo “evropsko” izjavo glede situacije v Kataloniji. “Nesprejemljivo je, da so naši evropski sodržavljani kaznovani zgolj zato, ker se z demokratičnimi sredstvi brez nasilja borijo za svoje osebne in kolektivne pravice. Zaskrbljen sem, da v članici EU v zaporih sedijo ljudje samo zato, ker so omogočili in vodili miroljubno in demokratično izražanje pripadnikov svojega naroda o odprtih vprašanjih njegove prihodnosti. Kratkovidno je prepričanje, da je to krizo mogoče reševati z represijo, ustrahovanjem, zapori in spodbujanjem sovražnosti. Človekove pravice so univerzalne in so v hierarhiji varovanja vrednot, ki jih varuje mednarodno pravo, nad suverenim pravom oziroma notranjim pravom vsake suverene države,” je ob današnji ustanovitvi odbora za podporo katalonskih političnih zapornikov v Španiji povedal Kučan. Vendar je preoblečena slovenska komunistična elita pozabila na svoje kršitve človekovih pravic, zapiranje političnih zapornikov na Golem otoku in krute izvensodne poboje, ki so se zgodili po koncu druge svetovne vojne.

“Slovenija ni bila moja intimna opcija,” je pred leti priznal Kučan. A mu je zdaj intimna opcija postala Katalonija.
Milan Kučan velja za tako imenovanega glavnega snovalca globoke države. Znano dejstvo je, da se noben premik na levici ne zgodi brez dovoljenja upokojenca iz Murgel. “Slovenija ni bila moja intimna opcija,” je Kučanova izjava, s katero je razburil marsikaterega Slovenca. Ob tem si lahko zastavimo vprašanje, zakaj se Milan Kučan ne oglaša ob aktualnih kršitvah Sove, ustavnega sodišča? V preteklosti je tudi pridno molčal ob hudih kršitvah, ki so se zgodile v primeru Patria, in ob nezakonitem odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši v letu 2014. Odgovor se pojavlja sam od sebe, saj je bil glavni organizator kršitev vseh pravic, ki so se dogajale v Sloveniji in v Jugoslaviji. A njegova nočna mora je še vedno Janez Janša, katerega neuspešno poskuša spraviti s slovenskega političnega parketa že zadnjih 30 let.

Samo Samec