fbpx

Koordinator Levice Luka Mesec: S koalicijo, ki jo je vodil Šarec, ni bilo možno izvajati politik

Foto: STA

“Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik, katerim se je kot premier v koalicijskem sporazumu podpisal,” je ocenil koordinator stranke Levica Luka Mesec, ko se je – po njegovih besedah, vlada Marjana Šarca sesula sama vase; ko je Šarec lani januarja odstopil z mesta predsednika vlade. Zakaj so torej sedaj podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, če so že enkrat ugotovili, da to sodelovanje ni mogoče? “V politiki je pač tako, da ni vedno tako, kot si si zamislil,” je takrat modro dejal Šarec in morda bi moral o tem sedaj ponovno razmisliti.

Prejšnja vlada in stranka Levica sta marca 2019 sklenili sporazum, v katerem so zakoličili prioritetne naloge, ki naj bi jih skupaj izvedli in podprli, Šarčeva vlada si je tako zagotovila večino v Državnem zboru. A se je sodelovanje kar hitro končalo: “Včerajšnje dogajanje na odboru je začetek konca sodelovanja s to koalicijo,” so bile besede koordinatorja Levice v začetku oktobra. “Sporazum o sodelovanju med koalicijo in Levico je vedno bolj scefran in poteptan,” je komentiral  vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Vlada Marjana Šarca je po takratnih besedah Luke Mesca vodila protisocialno politiko. “Ker ve, da podpore za tako politiko ne more dobiti pri Levici, se, medtem ko sporazum še velja, o podpori dogovarja z Zmagom Jelinčičem in v četrtek tudi z Janezom Janšo oz. SDS,” je bil kritičen. Dodal je tudi, da se zdi, da se to sodelovanje v prihodnje vse bolj odmika, pa ne zaradi Levice, ampak ker vlada sistematično krši vse dogovore, ki so jih sprejeli.

“Te politike je nenazadnje obljubila tudi koalicija, ki jo je vodil Marjan Šarec do danes v svoji koalicijski pogodbi, ampak se je pri izvajanju izkazalo, da je prevladala stara politika – torej nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni,” je nato ob razpadu Šarčeve vlade  očital Mesec. Iz preteklih izkušenj lahko torej sklepamo, da verjetno tokrat ne bo nič drugače, nekaj so zapisali in podpisali, izvedlo pa se pač ne bo. Na tem mestu je treba spomniti tudi na znameniti Šarčev stavek, češ da ne bo nič obljubil, da mu ne bo treba ničesar izpolniti. Temu se je zavezal že celo pred volitvami in začuda se je tega tudi držal. Če iste stvari počneš na enak način je lahko rezultat sploh drugačen? Nekateri te besede pripisujejo Albertu Einsteinu, ki naj bi menil, da je tovrstno razmišljanje pravzaprav definicija norosti.

Foto: Zajetje zaslona

Žal nam je, da je tudi Šarec danes to spoznal, da se s tako koalicijo zavez, ki jih je nenazadnje sam kot premier v koalicijski pogodbi obljubil in pod njih podpisal, ni možno izvesti,” je Mesec ugotovil za to isto koalicijo, s katero je včeraj podpisal dogovor. Pred letom in pol je torej spoznal, da je to neizvedljivo – a v drugo gre rado, ali kako si je to zamislil? Ima ta koalicija sploh smisel? Mesec je takrat ugotovil, da ta koalicija ni imela več nobenega smisla, tudi zato ker se je ukvarjala le še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Ko je Šarec odstopil, so bili Mesec in ostali iskreni, prepričani so bili namreč, da se bo šlo na predčasne volitve. Danes so besede koordinatorja Levice popolnoma drugačne. “Naš svet stranke in poslanska skupina sta soglasno potrdila pristop k povolilnemu sodelovanju, kot smo pred slabim letom soglasno potrdili program, ki je izhodišče za koalicijsko pogodbo, ki je opredeljen v tretji točki tega sporazuma,” je v Odmevih povedal Mesec in pojasnil, da gredo na volitve kot različne stranke, vsak s svojo platformo – a grejo tudi s skupno vizijo, ki je opredeljena v tem sporazumu. “In na volitve gremo zmagat,” je še poudaril.

Nova stara koalicija (Foto: Zajetje zaslona)

Sovraštvo je edino lepilo KUL koalicije
Mesec je prepričan, da so štiri KUL stranke dovolj raznorodne, da se v njih prepozna večinski del slovenskega prebivalstva, hkrati pa s tem postavljajo jasno dilemo – torej ali se bodo volivci odločili za njihov demokratični blok ali za blok, ki po mesečevem mnenju v Sloveniji ruši demokracijo. Slednjega vodi Janez Janša in še stranke, ki ga podpirajo. “Vsi vemo, da popravnih izpitov tukaj ne bo,” pa je Mesec pripomnil v oddaji 24ur Zvečer – kot da je pozabil, da je že podpis tega sporazuma pravzaprav popravni izpit. Sicer se zaveda, da bodo med njimi tudi konflikti, vendar pa se mu zdi bolj pomembno, da se uspejo dogovoriti.  “Dokazali smo, da znamo držati skupaj proti vladi,” je izpostavil in dodal, da lahko ponujajo alternativo ne le Janši, pač pa tudi politiki, kot smo jo poznali doslej. Kar je tudi nenavadna trditev, glede na to, da je vsaj polovica KUL zasedbe prav ta politika – politika, ki smo jo poznali doslej. Resnica je ta, da jih trenutno združuje le Janša oziroma želja, da ga premagajo. Sovraštvo je edino lepilo KUL koalicije. Brez aktualnega premierja, pa se bo tudi ta četverček le še sesul sam vase.

Sara Bertoncelj