fbpx

Koprivc razkril “briljanten” načrt stranke SD za spopadanje z epidemijo: Zaprli bi podjetja, ostalo pa pustili odprto!?

Foto: Printscreen

Poslanec SD Marko Koprivc bi epidemijo reševal drugače, kot si je to zastavila vlada. “Ne s policijsko uro, ne s preganjanjem dijakov, ne z najdaljšim zaprtjem šol, ne s twitter grožnjami, omejili bi jo tako, da bi delavcem omogočili, da ne hodijo v službe, če to ni nujno. Tega, minister, niste naredili,” je očital ministru Cigler Kralju na interpelaciji. Glede na to, da je vlada kot enega izmed prvih ukrepov sprejela, da naj podjetja omogočijo svojim delavcem, da delajo od doma, pa bi kot kaže sam “delo od doma” omogočil tudi tistim, ki morajo biti fizično prisotni na delovnem mestu, zaradi same narave dela. Zapiranje dejavnosti, ki so vztrajno gradile BDP v času krize, pa bi lahko vodilo v gospodarski polom.

“Kako bi lahko omejili epidemijo? Ne s policijsko uro, ne s preganjanjem dijakov, ne z najdaljšim zaprtjem šol, ne s twitter grožnjami, omejili bi jo tako, da bi delavcem omogočili, da ne hodijo v službe, če to ni nujno. Tega, minister, niste naredili,” je na interpelaciji očital ministru za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, poslanec SD Marko Koprivc. 

Sicer ni popolnoma jasno, kaj je Koprivc z omenjenim želel povedati, saj je bilo tistim, ki so lahko delali od doma to omogočeno. Proizvodnje, gradbeništva in ostalih dejavnosti, kjer je potrebno fizična prisotnost, pa ni moč opravljati od doma. “Pa smo končno dobili plan stranke SD za spopadanje z epidemijo. Zaprli bi podjetja, ostalo pa pustili odprto. Boljšega scenarija za uničenje delovnih mest, gospodarstva in države ne spišejo niti v Hollywoodu,” se je glasil eden izmed komentarjev na Twitterju na izjavo Koprivca, ki bi epidemijo reševal tako, da bi delavcem omogočil, da ne hodijo v službo.

Medtem ko je bilo omogočeno šolanje od doma in nemoten pouk, sicer v drugačni obliki, pa so druge dejavnosti, ki gradijo slovenski BDP svoje delo opravljale še naprej. Če bi se gospodarstvo popolnoma zaprlo, pa bi to res lahko vodilo v polom države, kajti BDP bi padel z vso silovitostjo. Pri tem je potrebno omeniti, da se s pomočjo davkov in delovanja gospodarstva, financirajo vse državne storitve, med drugim tudi šolstvo in sociala, ki sta bila ključni področji za reševanje krize s covid-19. Po mnenju Koprivca pa bi bilo bolje odpreti šole in zapreti gospodarstvo.

Vlada je sprejemala ukrepe, ki bi na eni strani omejili epidemijo in po drugi strani obdržali gospodarstvo pri življenju
Ukrepi so bili sprejeti na podlagi mnenj stroke in je pri tem bilo ključno to, da se na eni strani omeji epidemija, po drugi strani pa poskuša gospodarsko dejavnost ohraniti. Poziv delodajalcem in priporočilo o delu od doma je bil eden prvih ukrepov te vlade. Kot se je izkazalo je večina zaposlenih, tam kjer je bilo možno, delala od doma. Sektorji, ki svojim delavcem niso mogli omogočiti dela od doma pa so morali na delovnih mestih zagotoviti varne pogoje. Če bi vlada poskušala poleg turizma in gostinstva zapreti še ostale dejavnosti, bi to pomenilo še večji padec BDP, ki pa je bil na koncu relativno nizek v primerjavi z nekaterimi drugimi državami.

Sara Rančigaj