fbpx

Koprivnikar si je očitno službe in afere ustvarjal kar na zalogo: bo zaradi slovenske podpore Burkini Faso dobil dobro plačano službo v Ženevi?!

Boris Koprivnikar. Foto: sta

Ni se še polegel prah po aferi v zvezi z BTC, že se poroča, da naj bi si Koprivnikar še kot minister uredil službo na Mednarodni zvezi za telekomunikacije (International Telecommunication Union – ITU), v zameno za to, da bi Slovenija za podpredsednika te organizacije podprla kandidata Burkine Faso, in to kljub temu, da bodo vse članice Evropske unije glasovale za britanskega kandidata! Slovenija se bo tako po vsej verjetnosti na mednarodnem političnem parketu izkazala kot nekredibilna črna ovca …

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar si je kot član vlade Mira Cerarja očitno na tej funkciji zagotavljal službe v prihodnosti kar na zalogo! Sploh se še ni polegel prah po tem, ko je bilo razkrito, da naj bi kot minister spremenil zakonodajo, nastavljal kadre iz SMC na pristojne institucije – vse to samo zato, da bi podelil družbi BTC v uporabo brezplačne frekvence 5G -, prav tako pa se je v času Koprivnikarjevega ministrovanja po podatkih Erarja skokovito povečalo nakazovanje denarnih sredstev z MJU v BTC. Kmalu potem, ko ni bil več minister, je zasedel funkcijo izvršnega direktorja za digitalno transformacijo v BTC, po očitkih o korupciji pa je s te funkcije odstopil, kmalu je izstopil tudi kot član SMC. Zadeva se je odvila presenetljivo hitro, prav gotovo pa mnogo pojasnijo sveža razkritja medijev, iz katerih gre sklepati, da si je Koprivnikar kot minister dobro plačane službe kopičil kar na zalogo!

Koprivnikar naj bi vse pripravil za podporo Slovenije kandidatu Burkine Faso v ITU
Tokratna zgodba pa je v primerjavi z afero BTC naravnost bizarna; kot poroča Portal Plus, naj bi Koprivnikar kot minister za javno upravo uredil vse v smeri, da bi Slovenija za podpredsednika ITU podprla kandidata Burkine Faso Brahimo Sanouja, in to kljub temu, da je ta očitno manj kompetenten od glavnega protikandidata, saj je pred tem opravljal manj pomembne funkcije. Njegovega protikandidata Malcolma Johnsona je Slovenija sicer podprla že na zadnjem glasovanju, pred tem pa je med drugim kar 11 let vodil angleško nacionalno agencijo za telekomunikacije. Glede na splošno zadovoljstvo nad Johnsonovim opravljanjem funkcije Slovenija namreč nima objektivnega razloga, da ga ne bi podprla, zadeva nedvomno smrdi po korupciji. Dodatno dejstvo, ki meče temno senco nad Koprivnikarjevim ravnanjem, je to, da bodo vse druge članice Evropske unije kot podpredsednika ITU ponovno podprle Johnsona.

Foto: STA

Slovenija na mednarodnem političnem parketu znova levičarska črna ovca?!
Po seriji diplomatskih in zunanjepolitičnih spodrsljajev, ki vključujejo neizgon ruskih diplomatov ob skupni akciji EU in zveze Nato, nedavni obisk Boruta Pahorja in Cerarja v ZDA in splošno oddaljevanje od Zahoda ter nevarno približevanje nedemokratičnim državam, smo že mislili, da nas nič več ne more presenetiti, a ko pogledamo nekaj dejstev, se ponovno lahko vprašamo, kje je dno slovenske diplomacije in zunanje politike. Portal Plus namreč navaja podatke Statističnega urada RS, da je blagovna menjava med Veliko Britanijo in Slovenijo v lanskem letu znašala skoraj milijardo evrov – Slovenija je v Veliko Britanijo izvozila za prek 500 milijonov evrov, iz nje pa uvozila za 400 milijonov evrov. Za primerjavo: Slovenija v Burkino Faso letno izvozi za 178 tisoč evrov blaga, uvozi pa za štiri tisoč evrov blaga. Prav tako za Slovenijo Burkina Faso ne predstavlja evidentnega političnega, vojaškega ali pa morda turističnega interesa – še več, zaradi nevarnosti terorizma ministrstvo za zunanje zadeve potovanja v to državo celo odsvetuje!

Zdaj, ko Cerar vodi MZZ, je kar to ministrstvo pristojno za to zadevo!
Ker naj bi bila po Koprivnikarjevih besedah “poleg resornega mnenja ključna usmeritev ministrstva za zunanje zadeve”, je zdaj kar to ministrstvo ključno v tej zadevi. To je jasno pojasnljivo z dejstvom, da je zdaj MZZ pod vodstvom Mira Cerarja. Vse kaže, da gre tudi tukaj za dobro usklajeno in koordinirano akcijo Koprivnikarja, ki je očitno pretežni del časa svojega ministrovanja skrbel za dobro plačano prihodnost in si službe urejal kar na zalogo. In to kljub temu, da se s takšnimi potezami dodatno oddaljujemo od Zahoda – v primeru, da novi minister za javno upravo Rudi Medved podpre Burkino Faso, se bomo dodatno zamerili Veliki Britaniji, ki v luči svojega odhoda iz EU postaja vse močnejša sila na globalni ravni!

J. Ž.