fbpx

Korak h krepitvi vojske: Tonin pooblaščen za podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov boxer

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: STA)

Vlada Janeza Janše se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o nameravanem podpisu memoranduma o soglasju za program Boxer v okviru Organizacije za skupno oborožitveno sodelovanje (OCCAR). Soglašala je s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa Boxer v breme proračunov 2022 do 2026.

Na obrambnem ministrstvu so sprejeli odločitev o nakupu bojnih kolesnih vozil 8 x 8 (v nadaljevanju: BKV 8 x 8), za najustreznejši postopek nakupa teh vozil pa ocenili pridružitev Republike Slovenije k večnacionalnemu programu Boxer v okviru OCCAR. Današnja odločitev vlade v praksi pomeni, da so obrambnega ministra Mateja Tonina pooblastili za podpis memoranduma o soglasju k programu Boxer.

V ponudbo za nakup 45 osemkolesnikov boxer z nameščenim topom 30 mm je vključena tudi logistična podpora, rezervni deli, specialno orodje in testna oprema, integracija sistemov, testiranje, usposabljanje, dokumentacija, razvoj in projektno vodenje.

S tem, ko bo Slovenija dala svoj podpis k memorandumu, bo postala članica organizacije Occar. Njeni predstavniki bodo v našem imenu podpisali pogodbo z dobaviteljem boxerjev. Za STA so na ministrstvu za obrambo pojasnili, da gre za nemško podjetje Artec. Obrambni minister pa naj bi po poročanju Radia Slovenija memorandum verjetno podpisal že danes.

Oklepno vozilo boxer (Foto: epa)

Za nakup bomo odšteli 343,4 milijona evrov
Podpis Memoranduma o soglasju za Republiko Slovenijo prinaša finančne posledice v višini 7,2 milijonov evrov, ki se nanašajo na povračilo razvojnih stroškov (vstopna pristojbina) za 45 vozil Boxer državam članicam tega programa. Vstopna pristojbina bo poravnana v enkratnem znesku v letu 2022. Z zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 so zagotovljena finančna sredstva. Podpis memoranduma o soglasju drugih neposrednih finančnih posledic za našo državo nima. Šele po sklenitvi pravno zavezujoče programske odločitve in pogodbe o nakupu vozil Boxer z glavnim dobaviteljem sledijo finančne posledice. Za nakup osemkolesnikov boxer naj bi odšteli 343,4 milijona evrov.

Foto: STA

Nakup osemkolesnikov je po Toninovih besedah bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske. Vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine se namreč odlaga že dolgo, pomembna pa je, ker omogoča zmogljivost za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske. Kot poudarjajo na ministrstvu, pristop Slovenije k programu Boxer obenem predstavlja potencialno priložnost za slovenska podjetja, da sodelujejo v tem in drugih programih v okviru OCCAR kot podizvajalci. “Sodelovanje v programu Boxer bi lahko pozitivno vplivalo na gospodarstvo,” poudarjajo.

Nina Žoher