fbpx

Korupcija na vidiku? Se je vladi tako mudilo zamenjati nadzornike Borzena, ker podjetje Golobove žene posluje s to družbo?!

Dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

“Naključij” v vladi Roberta Goloba je vedno več. V luči brutalnega kadrovanja pa še posebej bode v oči nedavna razrešitev in imenovanje novih članov nadzornega sveta družbe Borzen. Z operaterjem trga z elektriko je namreč preko podjetja Star Solar povezana žena predsednika vlade Janja Nemec Golob. Na tem mestu se tako pri marsikomu upravičeno poraja vprašanje, če se je morda ravno zato novi vladi mudilo, da zamenja nadzornike Borzena?!

Podatki bonitetne hiše Ebonitete razkrivajo, da je Janja Nemec Golob, žena predsednika vlade Roberta Goloba, 100-odstotna lastnica in direktorica podjetja Star Solar, ki se ukvarja s proizvodnjo električne energije. Vse od leta 2014 je podjetje sklenilo poslov v vrednosti preko 1,8 milijona evrov z operaterjem trga z elektriko Borzen. Kot pravijo pri Borzenu, imajo sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji.

Vir: Ebonitete

V petek, 3. junija letos, je vlada Roberta Goloba na dopisni seji razrešila in imenovala nove člane nadzornega sveta družbe Borzen, katere osnovna dejavnost je izvajanje gospodarske javne službe dejavnost operaterja trga z elektriko in gospodarske dejavnosti centra za podpore. Peter Žmak, Tomaž Kokot in Davorin Dimič so bili razrešeni, s4. junijem pa je vlada za dobo petih let imenovala nove člane nadzornega sveta družbe Borzen in sicer: Mojco Veljkovič, Žigo Fišerja in Ivano Nedižavec.

Glede podjetja Star Solar pri Borzenu pravijo, da imajo sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji. “Podjetje Star solar d.o.o. ima z Borzenom sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije za tri fotovoltaične elektrarne. Elektrike podjetje ne prodaja Borzenu, pri tem pa tudi nimamo informacije s kom ima podjetje sklenjeno tržno pogodbo o prodaji elektrike,” so nam pojasnili na Borzenu.

Vir: Erar

Družba Borzen se ukvarja z zagotavljanjem in omogočanjem usklajenega delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema, kot operater trga pa tudi omogoča aktivno poslovanje na trgu vsem udeležencem trga z elektriko. To v praksi pomeni, da podjetje sodeluje z večino ponudnikov električne energije, med drugim tudi s podjetjem Gen energija. V zadnjih šestih letih je podjetje Gen energija Borzenu nakazala približno 1,5 milijona evrov, Borzen pa Gen energiji približno 114 tisoč evrov.

Vir: Erar

Glede na to, da je Robert Golob pred nastopom funkcije predsednika vlade, vse od leta 2002, zasedal mesto predsednika uprave podjetja Gen-I in se ukvarjal s prodajo električne energije, se je poslanka iz vrst SDS Anja Bah Žibert odločila, da v zvezi s tem poda poslansko vprašanje. Ob tovrstnih menjavah v nadzornih svetih družb, ki poslujejo z zakonci funkcionarjev, se vendarle zastavljajo vprašanja nasprotja interesov in preprečevanja korupcije.

Golobovo vlado je poslanka vprašala naslednje:

1. Zakaj se je Vladi Republike Slovenije tako mudilo z menjavo članov nadzornega sveta družbe BORZEN, operater trga z elektriko, ki posluje tudi s podjetjem Star Solar, ki je v lasti žene predsednika Vlade Republike Slovenije oziroma kakšni so razlogi za to menjavo?

2. Ali je pri obravnavi in sprejema sklepa o menjavi članov nadzornega sveta družbe BORZEN na 1. dopisni seji dne 3. 6. 2020 Vlada Republike Slovenije upoštevala Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije?

3. Kako Vlada Republike Slovenije meni, da so bila pri zgoraj navedenem sklepu zavarovana nasprotja interesov ter preprečevanje korupcije glede na dejstvo, da gre za menjavo članov nadzornega sveta v družbi, ki posluje tudi s podjetjem, ki je v lasti družinskega člana funkcionarja Vlade Republike Slovenije?

Foto: SDS

Ko je poslanka Bah Žibertova opozorila na omenjeno kadrovanje, je raziskovalni novinar Bojan Požar pripomnil, da so njene navedbe na mestu. Po javno dostopnih uradnih podatkih to drži. Neuradno: Odprt račun tudi v Italiji. 750 tisoč evrov nerazporejenega dobička,” je namreč zapisal. Izgleda, da je v zvezi z predsednikom vlade še marsikaj zanimivega in bo prej ali slej prišlo na površje. Resnice se vendarle ne da utišati za zmeraj. 

Sara Kovač