Korupcija vidna z aviona: Cerar pred volitvami deležen večje količine denarja od bosanskega gradbenega podjetja, to pa je nato dobilo velike gradbene projekte, kot je drugi tir!

Datum:

Po navedbah Požareporta je denar spornega izvora iz Bosne in Hercegovine za potrebe volilne kampanje dobil tudi slovenski premier Miro Cerar. Ta navaja, da je sarajevsko podjetje Euro-Asfalt, ki ga vodi vplivni gradbinec iz BiH, Hamed Ramić, spomladi 2014 na transakcijski račun zasebnega Cerarjevega Zavoda 14, zavoda za sožitje in napredek, nakazalo 30 tisoč evrov vredno donacijo. Zdaj je to isto podjetje izvajalec večjih gradbenih del pri gradnji avtocest in celo drugega tira. Primer je nedvomno zrel za organe pregona in KPK.

Zavod 14 predstavlja zavod, prek katerega je Cerar vstopil v aktivno politiko, ki ga je tedaj vodil generalni sekretar stranke SMC Jože Artnak. Portal Požareport navaja, da so donacijo urejali tedanji vodilni ustanovni član stranke SMC Peter Jamnikar, nekdanji tiskovni predstavnik SMC Gregor Jagodič in trenutni član vladnega kabineta Klemen Babnik, na bosanski strani pa so bili za donacijo zadolženi direktor ljubljanskega Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Zijad Bečirović ter nekdanji minister za energijo, rudarstvo in industrijo v Bosni in Hercegovini Erdal Trhulj. V tem primeru je šlo za denar, ki sta ga je zdajšnji premier in njegova stranka porabili za volilno kampanjo. V SMC kakršnekoli navedbe, da bi Zavod 14, Stranka modernega centra ali Miro Cerar prejeli denar, zanikajo.

Po prizadevanju Cerarja do pomembnega subjekta v slovenskem gradbeništvu
Glede na to, da je podjetje Euro-Asfalt v času zdajšnje vlade postalo pomemben subjekt v slovenskem gradbeništvu, mnogi upravičeno opozarjajo na sum korupcije. Podjetju je namreč uspelo pridobiti projekt avtocestnega odseka Draženci – Gruškovje, uspešni pa so tudi pri projektu “zlatega” drugega tira, saj to skupaj s Kolektorjem v lasti Kučanovega tajkuna Stojana Petriča dobiva že prve projekte. Kot lahko vidimo, je Hamed Ramić, ki je julija 2014 doniral zmagovalcu parlamentarnih volitev, začel zmagovati pri pridobivanju glavnih gradbenih poslov v državi.

Bečirović lobiral z namenom ustavitve Beliča
Pri tem pa je treba opozoriti tudi na kadrovsko povezavo, namreč Zijad Bečirović, ki se je tesno povezal z vidnejšimi člani SMC, predvsem z državnim sekretarjem na ministrstvu za javno upravo Nejcem Brezovarjem, ni pomagal favorizirati le Euro-Asfalta v lasti Ramića v Sloveniji. V nekem obdobju je bil namreč prek svojega podjetja Globint prav tako solastnik hčerinskega podjetja Euro-Asfalt iz BiH v Sloveniji, z nazivom Euro-Asfalt Slovenija, d. o. o. Na podlagi informacij Požareporta je bil Bečirović tudi tisti lobist, ki je z dokumenti o balkanskih okostnjakih, ki so bili predani v roke novinarja Siol.neta Primoža Cirmana, želel onemogočiti, da bi predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga postal Damjan Belič, ki je vpleten v posle z varnostnimi agencijami v Republiki srbski.

Foto: STA

Radodarne tako občine kot tudi energetska podjetja in DARS
V Sloveniji bi težko našli inštitut kot je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), katerega direktor je Bećirović, namreč ta ima s strani paradržavnih podjetij toliko sponzorjev kot noben drug. Supervizor je razkril, da je koprska občina v Bećirovićev inštitut vložila več kot 57 tisoč evrov. Izmed državnih ustanov izstopa tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, ki mu je nakazala več kot 10 tisoč evrov, ljubljanski župan Janković pa je iz mestne blagajne k temu prispeval še nekoliko manj kot šest tisočakov.

Vsekakor ni jasno, kakšen poslovni interes je z njim imela družba ELES, da mu je nakazala kar 13 tisočakov. Še posebej rada očitno v inštitut vlagajo energetska podjetja. Poleg ELES-a je namreč tudi družba GEN-energija inštitutu nakazala kar dobre štiri tisočake, podobno vsoto pa tudi Holding Slovenske elektrarne. Poleg tega pa je tisočaka inštitutu dodelilo še Javno podjetje energetika Ljubljana. Slovenska Družba za avtoceste (DARS) je inštitut podprla z okroglimi osmimi tisočaki, pri čemer se spet poraja vprašanje, čemu so se za to odločili.

Bećirović je sicer tudi poslovni partner nekdanjega župana v Brčkem, Dragana Pajića, ki je bil obtožen zlorabe položaja in podkupovanja. Prav Pajić je bil v akciji »Bingo« aretiran zaradi korupcije in zlorabe oblasti oziroma položaja. Pred tem pa je IFIMES prav Pajiću podelil nagrado za najboljšega župana v Bosni in Hercegovini. Očitno nesreča ne počiva, saj je moral Bećirovićev prijatelj kmalu za rešetke.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let zapora!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...